8 adviezen om op goede voet een relatie te beëindigen

Het beëindigen van een relatie met iemand op een gezonde en attente manier kan het begin zijn van het genezingsproces en van positieve groei.
8 adviezen om op goede voet een relatie te beëindigen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de meeste gevallen is het beëindigen van een relatie niet eenvoudig. Dit geldt vooral omdat emoties hoog op kunnen lopen en het voor ons moeilijk kan zijn om ook een tijdperk af te sluiten. Het is nooit gemakkelijk om afscheid te nemen.

In dit soort situaties moeten we niet alleen worstelen met onze eigen emoties, maar ook met de emoties van de ander.

Wanneer iemand echt belangrijk voor ons is, dan doen we ons best om de juiste woorden te vinden of de juiste dingen te doen om hun pijn te minimaliseren. Door dit te doen, zoeken we op een bepaalde manier naar zekerheid dat alles goed komt.

Om beide mensen vooruit te helpen en om ze hun eigen weg te laten vinden na het einde van een relatie, moeten we nadenken over de volgende aspecten.

1. Wacht niet op het perfecte moment

papieren voor een scheiding
Sommige mensen kunnen zichzelf er niet toe brengen om een relatie te beëindigen, omdat ze denken dat er een perfect moment is om dit te doen. De waarheid zit echter anders in elkaar. Er is geen perfecte tijd voor het einde en daarom moeten we niet wachten om het te doen.

Proberen om de perfecte omstandigheden te vinden om een einde te maken aan een relatie kan ons net zo veel of zelfs meer, schaden dan door onverschillig te zijn over de situatie.

We raden je aan je voor te bereiden op het uit elkaar gaan, als je denkt dat de relatie waarin je je bevindt nergens meer heen gaat. Om te beginnen kun je stoppen om samen plannen te maken. Deze stap bereidt je voor op het openen van het gesprek.

Vergeet niet dat je geen toestemming van iemand nodig hebt en dat je ook niet beter dan iemand moet zijn om een relatie te beëindigen. Niet meer in de relatie willen zijn, is meer dan genoeg reden om het te beëindigen. Je moet in staat zijn om jezelf te vertrouwen, evenals je beslissingen en goede wil.

2. Bereid de plek voor om een relatie te beëindigen

Als je klaar bent om een relatie te beëindigen, zoek dan een rustige plek waar je een goed gesprek kunt voeren. Vermijd afleiding en stressvolle elementen. Het kan overal zijn zolang je je er prettig voelt en gemakkelijk kunt praten zonder je bekeken of beoordeeld te voelen.

Beide personen moeten uit de buurt blijven van situaties waarin derden invloed kunnen hebben of conflicten kunnen veroorzaken.

3. Vergeet niet om goede dingen over de ander te vermelden

Oprechtheid is de sleutel in elk gesprek. Bij het beëindigen van een relatie is het echter nog noodzakelijker.

Naast oprechtheid is het belangrijk om de positieve aspecten van de relatie te onthouden. Je moet ook de positieve eigenschappen van de andere persoon onthouden om hen te laten weten dat je ze waardeert en veel voor ze voelt.

Probeer een zachte toon te gebruiken voor het gesprek. Ook al heb je al te maken gehad met ingewikkelde situaties, probeer kalm te blijven.

Soms zijn we bang om het gesprek te beginnen, omdat we weten dat we onmiddellijk als de slechterik zullen worden bestempeld. Als je echter weet waarom de relatie niet werkt, dan moet je er zo snel mogelijk over praten. Als je dat doet, dan krijg je allebei de kans om te groeien en naar andere relaties op zoek te gaan.

Misschien ook interessant om te lezen:
Soorten scheidingen die ons hart breken

4. Beëindig de relatie face-to-face

Digitale media kunnen communiceren vergemakkelijken, maar ze kunnen bepaalde dingen niet volledig vervangen. Wanneer we een relatie moeten beëindigen, dan is het het beste om persoonlijk, face-to-face, bij elkaar te komen. We hebben allemaal een beetje toewijding nodig van anderen. Vooral als we uitleg nodig hebben.

Denk erover na: doe anderen geen pijn op de manier waarop je niet wilt dat anderen jou pijn doen. Als je je zorgen maakt over het niet goed kunnen uiten van jezelf, organiseer dan eerst je gedachten.

Je kunt daarvoor elke gewenste methode gebruiken, zelfs op papier. Het belangrijkste is echter het vinden van de fysieke ruimte en tijd voor de andere persoon.

5. Zorg ervoor dat je duidelijke woorden gebruikt

man en vrouw in onduidelijk gesprek
Soms denken we dat praten over het beëindigen van een relatie genoeg is om er echt een einde aan te maken, zelfs als we niet duidelijk zijn in wat we zeggen. Het probleem is dat voor één persoon de boodschap duidelijk kan zijn, maar dat dit voor de ander niet het geval is.

Om elke vorm van verwarring of enige twijfel aan de andere kant te voorkomen, wees duidelijk met je woorden. Gebruik woorden zoals:

 • ‘einde’
 • ‘geen stel meer zijn’
 • ‘uit elkaar gaan’

Door op deze manier te praten, is de situatie voor beiden duidelijk. Het is de eerste stap om verder te gaan.

6. Vergelijk niet

Zelfs als je denkt dat je de slechtste relatie hebt, vergelijk jezelf dan niet met de andere persoon. Vergelijken is verbitteren en helpt je op geen enkele manier. Houd in gedachten dat jullie beiden samenwerkten en hoewel het niet gelukt is, waren er ook goede momenten.

Als je momenteel in een andere relatie zit of als je met een nieuw persoon bent en daarom hebt besloten om je huidige relatie te beëindigen, vermijd dan dat je de ander zich slecht laat voelen. Het is niet gezond voor je, het is niet gezond voor wie dan ook.

7. Neem je verantwoordelijkheden aan en vermijd het straffen van de ander

mensen in therapie
In een romantische relatie zijn er twee mensen. Die twee mensen zijn verantwoordelijk voor wat er tussen hen gebeurt. Dus, je partner de schuld geven voor het besluit om de relatie te beëindigen is niet gezond.

Bedenk dat de schuld geven aan de ander impliceert dat er behoefte is aan het geven van straf. Er is geen reden om iemand te straffen.

8. Haal diep adem

Tijdens het uit elkaar gaan is het normaal om veel emoties door te maken. Op een gegeven moment kan je partner hard zijn of kwetsende opmerkingen maken.

Als je merkt dat dat gebeurt, stel dan voor even een adempauze te nemen. Maak een wandeling of kijk zelfs enkele minuten in stilte naar de horizon.

Met deze tips voor het beëindigen van een relatie hopen we dat je deze zo goed mogelijk te boven kunt komen. Je kunt het! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences. (2017, September 11). Relationship science: How can couples keep moving forward?. ScienceDaily. Retrieved October 30, 2018
  http://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170911122740.htm
 • Brian G. Ogolsky, J. Kale Monk, TeKisha M. Rice, Jaclyn C. Theisen, Christopher R. Maniotes. Relationship Maintenance: A Review of Research on Romantic Relationships. Journal of Family Theory & Review, 2017; 9 (3): 275
  DOI: 10.1111/jftr.12205
 • Langeslag, S. J. E., & Sanchez, M. E. (2018). Down-regulation of love feelings after a romantic break-up: Self-report and electrophysiological data. Journal of Experimental Psychology: General, 147(5), 720-733.
  http://dx.doi.org/10.1037/xge0000360

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.