Tien tekenen van diabetes die je niet moet negeren

Hoewel je deze tekenen ook zou kunnen betrekken op andere aandoeningen en omstandigheden, is het toch belangrijk om bij deze symptomen stil te staan wanneer ze zich tegelijkertijd voordoen, aangezien ze zouden kunnen wijzen op diabetes.
Tien tekenen van diabetes die je niet moet negeren

Laatste update: 28 januari, 2021

Diabetes is een van die ziektes die ook wel ‘stille moordenaars’ genoemd worden. Dat komt omdat het een ziekte is die zich kan ontwikkelen zonder duidelijke symptomen te vertonen. Dat maakt het dus moeilijker om een diagnose te stellen.

Diabetes behoort tot een groep metabole ziektes en wordt gekenmerkt door een verhoogd glucosegehalte in de bloedbaan. Het gevolg hiervan is dat je levenskwaliteit achteruitgaat en het risico op cardiovasculaire en neurologische schade toeneemt.

Wat echter vooral zorgwekkend is, is dat de mensen die last hebben van diabetes de eerste waarschuwingstekens van deze ziekte veelal negeren, omdat ze ze verwarren met andere veelvoorkomende aandoeningen.

Diabetes, een onzichtbaar gevaar

Geschat wordt zelfs dat één op de drie mensen die diabetes hebben zich hier niet eens van bewust is, waardoor de kans op ernstige complicaties natuurlijk alleen maar groter wordt.

Daarom is het juist zo belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat de vroege waarschuwingstekens zijn. Ook is het belangrijk om te weten in welk geval je een dokter moet raadplegen. Deze kan vervolgens de juiste onderzoeken uit laten voeren.

Aangezien de meeste mensen nog niet op de hoogte zijn van deze informatie, delen we in dit artikel de tien belangrijkste waarschuwingstekens van diabetes.

1. Vaak de drang om te plassen

Drang om te Plassen

Frequent moeten plassen kan een symptoom zijn van een urineweginfectie of kan komen doordat je te veel gedronken hebt. Als echter geen van deze oorzaken mogelijk is en je toch voortdurend de behoefte hebt om je blaas te legen, dan zou dit ook een teken kunnen zijn van diabetes. Dit komt doordat de nieren bij diabetespatiënten harder moeten werken. Dat is nodig om de overtollige suiker via de urine uit het lichaam te drijven.

2. Voortdurend dorst hebben

Dit symptoom is verbonden aan het vorige symptoom. Doordat je lichaam wanneer je vaak moet plassen meer vocht verliest, probeert je systeem dit vocht aan te vullen. Daardoor heb je voortdurend dorst.

3. Een onverzadigbare drang om te eten

Honger

Honger kan het gevolg zijn van:

  • Een veel te lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglycemie genoemd.
  • Een veel te hoge bloedsuikerspiegel, ook wel hyperglycemie genoemd.

Dit komt doordat je lichaamscellen niet de juiste hoeveelheid suiker ontvangen, waardoor er bepaalde signalen worden doorgestuurd naar je hersenen.

4. Droge mond

Een overdreven droge mond is niet alleen onaangenaam, maar kan ook wijzen op verschillende ernstige gezondheidsproblemen. Een droge mond is een teken van uitdroging, maar kan ook een teken zijn van diabetes type 2.

Veranderingen in de huid zorgen ervoor dat er een uitstekende broedplaats ontstaat voor bacteriën. Ook neemt de kans op tand- en tandvleesproblemen toe.

5. Vermoeidheid

Vermoeidheid

Overmatige of chronische vermoeidheid is een symptoom dat je hoe dan ook nooit zou moeten negeren.

Hoewel het normaal is om moe te zijn wanneer je jezelf lichamelijk hard hebt ingespannen, kan vermoeidheid ook ontstaan doordat je lichaam een gebrek aan glucose probeert te compenseren. Die symptoom wordt verergerd wanneer de drang om naar de wc te gaan er ’s nachts voor zorgt dat je nachtrust verstoord wordt en je dus niet voldoende slaap krijgt.

6. Problemen met je gezichtsvermogen

Je ogen zijn enkele van de organen die het meest lijden onder de gevolgen van diabetes. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de vorm van je lens en oog veranderd, waardoor je zicht wazig wordt. Soms kun je onaangename lichtflitsen ervaren die je zicht verdraaien.

Het ergste is dat wanneer hier niets aan gedaan wordt, diabetes uiteindelijk kan leiden tot volledig verlies van het gezichtsvermogen of de ontwikkeling van onomkeerbare ziektes.

7. Infecties

Doordat bacteriën, virussen en schimmels beter kunnen groeien in omgevingen waarin sprake is van een hoog glucosegehalte, wordt de kans op infecties steeds groter. Vaginale schimmelinfecties, schimmels, huidinfecties, urineweginfecties en virussen zijn veelvoorkomende symptomen bij diabetespatiënten.

8. Gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen

Tintelingen

Dit symptoom doet zich voor doordat bepaalde zenuwen beschadigd raken. Beide symptomen kunnen zich alsmaar voor blijven doen en gepaard gaan met pijn en ontstekingen.

Als je dit probleem niet op tijd onder controle krijgt, kan de beschadiging aan de zenuw permanent worden en zo ernstige problemen veroorzaken.

9. Onverklaarbare gewichtstoename of gewichtsverlies

Onverklaarbare gewichtstoename of gewichtsverlies kan worden veroorzaakt doordat het lichaam niet meer in staat is om insuline goed te gebruiken.

Omdat diabetes ervoor zorgt dat de cellen in ons lichaam onvoldoende glucose ontvangen, begint het lichaam de proteïne in onze spieren te gebruiken als energie.

In geval van het andere uiterste is er juist sprake van een tegenovergestelde reactie, waardoor je juist meer behoefte krijgt om suikerhoudende voedingsmiddelen te consumeren, wat uiteindelijk tot gewichtstoename leidt.

10. Moeizame genezing

Wondgenezing

De beschadiging die de bloedvaten in je lichaam te verduren krijgen belemmeren het natuurlijke genezingsproces in je lichaam bij kleine sneetjes en schaafwonden. Te veel suiker is slecht voor de aderen en slagaderen, waardoor ze minder goed in staat worden om bloed te sturen naar de cellen die deze wondjes herstellen.

Vergeet niet dat het niet alleen belangrijk is om op de hoogte te zijn van de bovengenoemde waarschuwingstekens, maar ook om te weten dat je de ontwikkeling van diabetes kunt voorkomen door een gezonde levensstijl te hebben. In dit geval is het dus verstandig om overmatige gewichtstoename, roken, een sedentaire levensstijl en eetgewoontes die gebaseerd zijn op het eten van verzadigde vetten, suikers en verwerkte voedingsmiddelen te vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.