Tien nieuwe manieren om keukenpapier te gebruiken

Om ervoor te zorgen dat gebakken voedsel knapperig blijft en een deel van de olie die erop zit geabsorbeerd wordt, kan het helpen om het op een paar velletjes keukenpapier te leggen.
Tien nieuwe manieren om keukenpapier te gebruiken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Keukenpapier is in de afgelopen jaren erg populair geworden. De papieren doekjes kunnen in vrijwel elke keuken wel gevonden worden en worden vaak gebruikt als alternatief middel om de tafel en andere oppervlakten mee schoon te vegen.

Ongeacht de vele gebruiksmogelijkheden, gebruiken de meeste mensen keukenpapier alleen wanneer ze morsen of om het vet op gebakken voedsel te absorberen, omdat de doekjes hier het meest om bekend staan.

Het is echter zo dat keukenpapier op nog veel meer manieren gebruikt kan worden. Net als vele andere huishoudvoorwerpen heeft ook keukenpapier enkele alternatieve gebruiksmogelijkheden, waardoor het verschillende klusjes in en rondom het huis een stuk makkelijker kan maken.

Wil je meer te weten komen?

Maïsbaard van maïskolven verwijderen

Maiskolven

De kleine haren die de maiskolf bedekken zijn soms vrij lastig te verwijderen, waardoor dit klusje soms een hoop tijd kan kosten. Een simpel velletje keukenpapier kan helpen om de haren vrijwel moeiteloos in enkele seconden te verwijderen.

Hoe? Maak een velletje keukenpapier nat en wrijf hiermee over de kolf. Zo simpel is het!

Flesje olie schoonhouden

Nadat je een flesje olie een paar keer gebruikt hebt, wordt de fles vaak vettig en onhandig om te gebruiken en vast te houden. Om dit te voorkomen kun je een velletje keukenpapier om de nek van de fles wikkelen en deze op zijn plek houden door er een elastiekje omheen te binden.

Op die manier zal de olie door het papier geabsorbeerd worden en zal dus niet de hele fles vies worden.

Laagje vet van bouillon verwijderen

Bouillonsoep

Bij het maken van kippen- of vleesbouillon ontstaat er vaak een laagje bovenop de bouillon. Om dit laagje te verwijderen, kun je een paar velletjes keukenpapier in je zeef leggen en hier vervolgens je bouillon doorheen gieten.

Voorkomen dat gietijzer verroest

Potten en pannen van gietijzer raken doorgaans snel verroest wanneer er niet goed mee om wordt gegaan. Het is dan ook zeer belangrijk om de potten en pannen goed af te drogen voordat je ze opbergt.

Om er helemaal zeker van te zijn dat je potten en pannen niet zullen gaan roesten, kun je een velletje keukenpapier tussen je pannen leggen.

Groente afdrogen

De meeste groenten moet gewassen en gedesinfecteerd worden voordat je ze gebruikt of opbergt. Het probleem is dat je de groenten na het wassen nooit meer helemaal droog krijgt.

Om groente in het vervolg snel en volledig af te drogen, bedek je de binnenkant van een slakom of plastic bakje met twee velletjes keukenpapier en doe je hier vervolgens de groenten in die je graag wilt afdrogen.

Je zaden testen

Zaden met zakjes

Heb je het gevoel dat je zaden misschien te oud zijn om nog te ontkiemen? Als je twijfelt of je zaden nog gebruikt kunnen worden, omdat je ze te lang hebt bewaard, probeer dan eens de volgende truc:

  • Maak twee velletjes keukenpapier vochtig en leg hier een paar zaden tussen, zodat de zaden goed bedekt zijn.
  • Bewaar de zaden op een warme plek in het huis en maak het keukenpapier geregeld vochtig.
  • Als de zaden na twee weken nog niet ontkiemt zijn, dan is dit een teken dat je ze niet meer kunt gebruiken.

Brood vers houden

Een truc om ervoor te zorgen dat je brood langer vers blijft is om het in de koelkast te bewaren. Om deze truc echter nog effectiever te maken, is het een goed idee om het brood van te voren eerst even te wikkelen in keukenpapier.

Het keukenpapier zal namelijk de vochtigheid absorberen, waardoor het brood minder snel beschimmeld raakt en dus langer gegeten kan worden.

Absorbeer het vocht uit bruine suiker

Over het algemeen wordt het natuurlijke vocht in bruine suiker, naarmate het warmer wordt, vanzelf vrijgelaten, waardoor de suiker hard wordt.

Als je merkt dat dit bij jou het geval is, bewaar de suiker in het vervolg dan in een bakje dat je aan de binnenkant hebt bedekt met een velletje keukenpapier. Je zult zien dat de suiker de volgende dag alweer terug is in zijn oorspronkelijke vorm.

Gebakken voedsel minder vettig

Gebakken aardappelpartjes

Een van de voornaamste eigenschappen van keukenpapier is dat het zo sterk absorberend is. In het geval van gebakken voedsel is het verstandig om het overtollige olie en de vettigheid die er vaak nog op drijft te verwijderen.

Als je wilt dat gebakken voedsel knapperig blijft en dat het niet overdreven vettig is, leg dan een paar velletjes keukenpapier op een bordje en laat het eten hier een paar minuten op uitlekken.

Houd groente langer vers

Wordt groente bij jou altijd vrij snel oud? Om dit te voorkomen kun je een paar velletjes keukenpapier om de groenten heen wikkelen voordat je ze in de koelkast legt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.