Tien handige schoonmaaktips

Wist je dat het verwarmen van een kopje water met azijn de beste manier is om je magnetron schoon te maken en allerlei soorten bacteriën te elimineren? De stoom van het water lost namelijk vet op en doodt micro-organismen.
Tien handige schoonmaaktips

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Schoonmaken is niet altijd even aangenaam, maar helaas wel noodzakelijk – zowel voor de gezondheid als de hygiëne. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om het schoonmaken wat makkelijker en handiger te maken. Dit kun je doen door slechts een paar snelle en effectieve schoonmaaktips toe te passen.

De beste schoonmaaktips

Is het tijd om je huis schoon te maken? Voordat je hieraan begint, is het misschien handig om dit artikel te lezen en een paar behulpzame schoonmaaktips te leren. Mis ze niet!

1. De barbecue schoonmaken

Barbecue

Als het buiten weer mooi weer is en je lekker wilt gaan barbecueën, maar je niet weet of de gril goed schoon is, let dan goed op!

Gebruik hoe dan ook geen zeep en water. Deze producten kunnen namelijk door het grillrooster worden geabsorbeerd, waardoor je eten een zeepachtige smaak of geur krijgt wanneer je het grilt.

Hoe zou je de barbecue dan wel schoon moeten maken? Simpel. Snijd een ui door midden en wrijf hiermee over het rooster voordat je gaat barbecueën. Uien hebben antiseptische en antivirale eigenschappen die zullen helpen alle soorten micro-organismen te elimineren en je eten een aangename smaak geven.

2. De blender schoonmaken

Waarschijnlijk ben je gewend om je blender goed schoon te boenen met water en zeep nadat je hem gebruikt hebt, zodat hij er weer uitziet als nieuw. De dingen hoeven echter helemaal niet zo ingewikkeld te zijn met onze schoonmaaktips!

  • Doe simpelweg een glas warm water met een beetje afwasmiddel in de blenderkan en zet de blender vervolgens een paar seconden aan.
  • Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de blender omspoelen.

3. De magnetron

Als je vaak de magnetron gebruikt, dan zal zich op een gegeven moment een laag vet en voedselresten opstapelen die de groei van bacteriën bevordert.

Om ervoor te zorgen dat je magnetron weer goed schoon wordt en vooral om alle micro-organismen te elimineren, zet je een kopje met gelijke delen water en azijn in de magnetron en verwarm je deze vijf minuutjes.

Laat het kopje dan nog even in de magnetron staan voordat je de magnetron schoonveegt met een papieren doek.

4. De douchekop

Douchekop

Omdat dit vochtige deel van de douche vaak over het hoofd wordt gezien wanneer het tijd is om de badkamer schoon te maken, kunnen roest en kalk zich op en in de douchekop opstapelen.

Ga maar eens kijken! Waarschijnlijk zul je ineens zien hoe vies je douchekop eigenlijk is. Gelukkig is het helemaal niet nodig om de douchekop helemaal los te schroeven om hem goed schoon te maken. Je kunt:

  • Eerst een plastic zakje vullen met wat azijn.
  • Deze daarna binden om je douchekop.
  • De douchekop vervolgens een uur in de azijn laten weken.

5. Goed voor je matras zorgen

Het is verstandig om je matras van tijd tot tijd even goed te laten luchten om mijten en bacteriën die onaangename geurtjes veroorzaken te elimineren.

Om er echter voor te zorgen dat je matras goed schoon wordt, giet je een beetje wodka over in een spuitfles en spuit je hiermee je matras goed in.

6. Jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën verzamelen doorgaans snel en gemakkelijk veel stof, waardoor hij regelmatig moet worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat hij lang mooi blijft.

Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je jaloezieën er als nieuw uit blijven zien, is door ze schoon te vegen met een sok, waarmee je zelfs de meest lastige plekken kunt bereiken.

7. Etensresten uit de koekenpan verwijderen

Probeer wanneer je je pannen schoonmaakt nooit agressieve of ontvettende producten te gebruiken. Voor zowel je gezondheid als het milieu is het beter om een beetje water te mengen met wat zout en dit mengsel vervolgens samen met een spons te gebruiken om je kookgerei schoon te maken en het oplossen en verwijderen van vetten te bevorderen.

8. De kaasrasp schoonmaken

Rasp

Wanneer je kaas raspt, is het vaak moeilijk om de rasp daarna goed schoon te krijgen. Hierdoor blijven er bijna altijd wel wat restjes achter, die op een gegeven moment beginnen te stinken.

Om dit probleem voorgoed vaarwel te zeggen, kun je proberen om na het raspen nog een stukje rauwe aardappel te raspen en de rasp vervolgens schoon te spoelen met water. Aardappelen bevatten namelijk oxaalzuur, een ingrediënt dat zal helpen om alle soorten kaasresten te verwijderen.

9. Snijplanken desinfecteren

Dit zul je misschien moeilijk te geloven vinden, maar houten snijplanken kunnen nog viezer zijn dan het vieste gedeelte van je badkamer.

Doordat snijplanken voortdurend vocht en etensresten opzuigen, creëren ze de perfecte omgeving voor de groei van bacteriën en kunnen ze uiteindelijk zelfs de oorzaak zijn van sommige ziekten.

Zorg er dan ook voor dat je je snijplank altijd grondig schoonmaakt. Dit kun je doen door de plank schoon te wrijven met wat citroensap en zout of een klein beetje waterstofperoxide.

10. De badkuip schoonmaken

Begint je badkuip er dof en roestig uit te zien? Meng dan wat grapefruitsap met een beetje zout om te gebruiken als schoonmaakmiddel. Als je geen zin hebt om de grapefruit te persen, kun je ook gewoon met het vruchtvlees de badkuip schoonwrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ahmed, M., Kabrah, M., Faidah, H., Ashshi, A., Safaa, M., & Turkistani, A. (2016). Antibacterial Effect of Onion. Scholars Journal of Applied Medical Sciences (SJAMS) (Vol. 4). https://doi.org/10.21276/sjams.2016.4.11.53
  • Darshna Yagnik, Vlad Serafin, Ajit J. Shah. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  • Swain, M. (2013, November 18). Oxalic acid. https://www.researchgate.net/publication/258534421_oxalic_acid
  • Dhanavade, D. M., Jalkute, D. C., Ghosh, J., & Sonawane, K. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British J. of Pharmacology and Toxicology (Vol. 2).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.