De tien beste natuurlijke decongestiva

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wanneer ik last heb van een verstopte neus en een verkoudheid, raak ik niet gemakkelijk in slaap. Ze geven mij het gevoel dat ik verstikt wordt en geen enkel medicijn zorgt voor verlossing. Die drogen enkel het slijm uit en doen me nog slechter voelen. Gelukkig breng ik je goed nieuws.
De tien beste natuurlijke decongestiva
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Thais Guillén Otero

Laatste update: 25 september, 2022

Het is gedaan met slapeloze nachten veroorzaakt door allergieën of de griep. We hebben hier de oplossing voor jouw ademhalingsproblemen. In dit artikel vertellen we jullie namelijk over de 10 beste natuurlijke decongestiva.

Het ademhalingsstelsel

Je ademhalingsstelsel bestaat uit de neusholten, de keelholte, het strottenhoofd, de luchtpijp, de luchtwegen en de longen.

Deze laatsten in het bijzonder zijn verantwoordelijk voor de gasuitwisseling en het elimineren van giftige substanties en pathogenen die we door uit te ademen vrijgeven.

Het middenrif is een dwars gelegen spier die de borstholte in de buik afscheidt en de longen uitrekt, waardoor hun capaciteit vergroot wordt.

Helaas brengt ademen ook gevaren met zich mee die we ons nooit hadden kunnen inbeelden, omdat samen met de lucht bepaalde vaste deeltjes mee het lichaam binnendringen, die de luchtwegen kunnen blokkeren of zelfs het lichaam vergiftigen.

De grotere deeltjes worden tegengehouden door de haartjes en slijmvliezen in de neus en de luchtwegen. Bij momenten is de beweging van de trilharen echter niet sterk genoeg om deze deeltjes voldoende te verwijderen.

Dit creëert een verstopping, veroorzaakt door een opeenstapeling van afscheidingsproducten. Deze verstopping zorgt voor een moeilijkere ademhaling, een verstikkend gevoel en in nog ernstigere gevallen zelfs voor een ademhalingsstilstand.

Er zijn verschillende decongestiva om de luchtwegen te ontstoppen, van medicijnen zoals ephedrine tot therapieën die de afscheidingsproducten helpen verwijderen.

De 10 beste natuurlijke decongestiva

Hier zijn enkele behandelingen die elke verstopping kunnen helpen verlichten. Kies de remedie die je het meeste ligt en voel de verlossing.

1. Eucalyptus

 • Verwarm water om een stoombad te maken.
 • Eens kokend verwijder je het van de warmtebron en voeg je een handvol eucalyptus bladeren toe. Je zal de resultaten merken nadat je het stoombad zo’n 10 minuten gebruikt.
 • Om te slapen als een roosje plaats je eucalyptus in de hoes van je hoofdkussen, zodat wanneer je hoofd erop ligt je de geur van de plant inademt.
 • Ververs de bladeren de volgende dag.

Deze remedie kan ook astma helpen verlichten.

2. Den

Dennennaalden en dennenappels hebben antiseptische en balsemende effecten.

 • Kook een handvol dennenkiemen en dennennaalden in 5 liter water gedurende 5 minuten.
 • Giet het geheel in een kom en neem er een stoombad mee van 10 minuten.

3. Boomschors

Je hebt twee kopjes van drie verschillende soorten boomschors nodig: eik, steeneik en den.

 • Breng 5 liter Orujo langzaam aan de kook en voeg de schors er vervolgens aan toe gedurende 10 minuten.
 • Verwijder van het vuur en voeg een snuifje rozemarijn en netel toe.
 • Laat het geheel afkoelen en verstijven.
 • Meng 2 eetlepels van dit middeltje met warme melk en drink een glas voor je gaat slapen en twee voor je ontbijt.

4. Munt

Munt

Als een ontsmettingsmiddel en een ontstekingsremmer is munt een goed middel voor het verwijderen van verstoppingen in de luchtwegen.

 • Strooi een theelepel muntbladen in een tas kokend water en laat het een paar minuten trekken.
 • Drink twee of drie kopjes van deze infusie per dag of, als je dit verkiest, breng drie druppels van deze infusie aan in elk van je neusgaten.

5. Citroen

Warm citroensap is een van de beste decongestiva om griep, een keel- of amandelontsteking of andere luchtweginfecties te verlichten.

Je zou ook elke twee uur kunnen gorgelen met een mengeling van warme citroen en warm water, als je geen kop warm citroensap wil drinken.

6. Aloë vera

Aloë Vera

Om met een vrije neus te slapen, breng je een paar druppels aloë vera aan in je neus. Je zal snel merken hoe doeltreffend het is.

7. Verlichtende munt- en amandelolie

 • Verwarm een kop amandelolie en vermeng het met een halve theelepel muntolie.
 • Gebruik deze mengeling om je rug en borst in te strijken.

Het is belangrijk dat je je goed aankleedt en warme muntthee drinkt om decongestiva als deze optimaal te doen werken.

8. Uien

Uisnijden
 • Snij en verhak 5 grote uien.
 • Overgiet ze met plantaardige olie en laat ze even garen in een warme oven die een half uur op voorhand is uitgezet.
 • Plaats ze daarna in een flanellen zakje, smeer je borst in met olijfolie, breng het uienkompres aan en laat het 30 minuten liggen.
 • Bedek het kompres met een doek om het warm te houden.

9. Knoflook

Om je luchtwegen op lange termijn ontstopt te houden moet je driemaal daags twee teentjes knoflook eten gedurende een week. Je neus zal je er dankbaar voor zijn.

Ter preventie…

Stoppen met Roken

Hopelijk is dit artikel nuttig voor jou is gebleken. Ten slotte geven we nog wat advies dat in de toekomst verstoppingen van de luchtwegen zal helpen voorkomen.

 • Niet roken. De giftige stoffen die vrijkomen tijdens de verbranding van een sigaret tasten niet enkel de huid en de mond aan, maar ze moedigen ook de opeenhoping van vocht in de longen aan en onderdrukken het immuunsysteem. Dit leidt tot verschillende ziektes.
 • Vermijd passief roken. Blijf weg van sigaretten en tabaksrook. Onthoud. dit is heel schadelijk voor je gezondheid, zelfs wanneer je niet rechtstreeks inhaleert.
 • Vermijd plotse temperatuurwisselingen. Kleed je warm genoeg ‘s avonds en wanneer het regent. Wanneer je klaar bent met sporten, ga je bij voorkeur niet meteen voor een ventilator zitten. Verzorg je longen!
 • Blijf weg van chemische producten en andere substanties die allergieën zouden kunnen opwekken.
 • Laat je vaccineren. Dit is belangrijk, zeker voor kinderen en ouderen.

Verzorg je gezondheid en hou je ademhalingssysteem in een perfecte conditie. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Biblioteca Nacional de Medicina. Rinorrea o congestión nasal en adultos. Julio 2019. National Institutes of Health. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Corzo-Martínez, M., Corzo, N., & Villamiel, M. (2007). Biological properties of onions and garlic. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2007.07.011.
 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027.
 • Mayo Clinic. Congestión nasal, cuando consultar al doctor. Febrero 2021.
 • Naclerio, R. M., Bachert, C., & Baraniuk, J. N. (2010). Pathophysiology of nasal congestion. International Journal of General Medicine. https://doi.org/10.2147/IJGM.S8088.
 • Pushpangadan, P., & Tewari, S. K. (2006). Peppermint. In Handbook of Herbs and Spices. https://doi.org/10.1533/9781845691717.3.460.
 • Teulieres, C., & Marque, C. (2007). Eucalyptus. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_16.
 • Vogler, B. K., & Ernst, E. (1999). Aloe vera: A systematic review of its clinical effectiveness. British Journal of General Practice. https://doi.org/10.1080/10408690490424694.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.