Tandsteen doeltreffend verwijderen met 3 huismiddelen
Eén van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de mond is de opstapeling van tandsteen. Het is een aandoening met negatieve gevolgen voor de tanden en het tandvlees. Want het verhoogt het risico op ontsteking. Maar hoe kan je tandsteen doeltreffend verwijderen?
Tandsteen laat je tanden er vies uitzien ook al poets je ze regelmatig. Wanneer tandsteen zich ophoopt, dan zal je adem steeds minder fris worden. Bovendien krijg je gaatjes in de tanden.
Een tijdige tussenkomst door een deskundige kan vermijden dat kleine problemen op de lange termijn voor grote complicaties zorgen. Maar er zijn ook natuurlijke oplossingen beschikbaar. Ze verkleinen de invloed van tandsteen.
In dit artikel willen we de symptomen van tandsteen bespreken. We stellen je ook drie behandelingen voor die je thuis als een aanvullende methode kan gebruiken en tandsteen doeltreffend verwijderen.
Wat is tandsteen?
Tandsteen is een geelachtig bestanddeel dat gevormd wordt door bacteriën, voedingsresten en minerale zouten. Beetje bij beetje bouwen ze zich op het oppervlak van de tanden op.
Het is een harde laag met een ruwe textuur. Bovendien zorgt het voor de vorming van vlekken. Want door het eten van bepaalde voedingsmiddelen takelt het tandglazuur af.
De aanwezigheid van tandsteen tast ook de schoonheid van de tanden aan. Tegelijkertijd creëert het een geschikte omgeving waar ziektekiemen kunnen groeien. Dit leidt dan tot ontstekingen van de tanden en het tandvlees.
Tandsteen heeft vaak te maken met de ontwikkeling van de volgende aandoeningen:
- Tandgaatjes
- Tandvleesontsteking
- Halitose
- Tandvleesziekten
- Tandverlies
Lees ook dit artikel: Tandvleesontsteking aanpakken met enkele doeltreffende huismiddeltjes
Symptomen van tandsteen
Iedereen ontwikkelt tandsteen op het oppervlak van de tanden. Want in onze mond groeien voortdurend bacteriën, vooral als voedselresten achterblijven.
Geleidelijk verandert deze laag het oppervlak van de tanden. Wanneer we het niet verwijderen dan ontstaan hardere afzettingen. Dit noemen we dan tandsteen.
- Het voornaamste symptoom is een gele of bruine ruwe vlek. Die bevindt zich gewoonlijk tussen de voortanden van de onderkaak en de tandvleeslijn.
- De vlekken gaan vaak ook gepaard met andere problemen zoals een slechte adem en ontsteking.
Tandsteen doeltreffend verwijderen met enkele huismiddelen
Om tandsteen op een doeltreffende manier te behandelen is het essentieel dat je een afspraak maakt bij de tandarts. Maar het is ook belangrijk dat je de gewoonten op het gebied van de hygiëne van je tanden wat opvoert.
Je kan tegelijkertijd ook enkele huisremedies gebruiken. Want ze helpen je het tandsteen te verwijderen zonder de tanden te beschadigen.
1. Zuiveringszout en kokosolie
Dit mengsel van zuiveringszout en kokosolie bevat een grote hoeveelheid antibacteriële bestanddelen. Dankzij die elementen is het populair als een alternatieve oplossing voor tandsteen.
Je mag deze remedie alleen met mate gebruiken. Maar het is een doeltreffend middel om een eind te maken aan bacteriën en om voedingsresten te verwijderen. Het zorgt dus voor wittere en gezondere tanden.
Ingrediënten
- 1/2 theelepel zuiveringszout (2 g)
- 1 eetlepel kokosolie (15 g)
- 3 druppels essentiële pepermuntolie
Bereiding
- Meng alle ingrediënten in een kommetje tot zich een gelijkmatige pasta vormt.
Toepassing
- Doe een beetje van het product op je tandenborstel. Poets hiermee dan je tanden. Gebruik het zoals je normaal gesproken tandpasta gebruikt.
- Poets je tanden gedurende een week één keer per dag met dit middeltje.
2. Biergist
De bestanddelen van biergist helpen de omgeving veranderen die bacteriën nodig hebben om zich over de tanden te verspreiden. Meng de biergist met een beetje zout. Want dit middeltje zal helpen om de resten die de tandsteen vormen te verzachten.
Ingrediënten
- 1 eetlepel biergist (15 g)
- 1/2 theelepel zout (2 g)
- water (indien nodig)
Bereiding
- Combineer alle ingrediënten in een kom tot zich een romige pasta vormt.
Toepassing
- Met gebruik van een tandenborstel smeer je het middel op de tanden.
- Gebruik het gedurende een week tot twee keer per dag.
Wil je meer weten over biergist? De voordelen van biergist
3. Actieve kool
Een kenmerk van geactiveerde kool is zijn zwarte kleur. Maar toch is het één van de beste oplossingen om tandsteen te verwijderen.
Want zijn bestanddelen verwijderen de resten die zich vasthechten aan het tandglazuur. Het voorkomt ook bacteriële infecties.
Ingrediënten
- 1 capsule actieve kool
- 2 eetlepels water (30 ml)
Bereiding
- Maak de actieve kool nat met een beetje water. Op die manier maak je er een pasta van.
Toepassing
- Gebruik een tandenborstel en borstel het product over je tanden.
- Laat het dan drie tot vijf minuten inwerken. Daarna spoel je het weg.
- Gebruik dit middel twee tot drie keer per week.
Opmerking: Zorg dat je actieve kool koopt en niet een soort houtskool dat van petroleum gemaakt is.
Merk je dat je tanden ruw en vuil zijn, ook al poets je ze regelmatig? Denk dan aan deze huismiddelen. Want je kan met deze behandelingen die weinig aantrekkelijke tandsteen doeltreffend verwijderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dental, R. (2016). Higiene bucodental. FARMACIA COMUNITARIA Farmacia.
- Rosan, B., & Lamont, R. J. (2000). Dental plaque formation. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(00)01316-2
- Chetruş, V., & Ion, I. R. (2013). Dental Plaque – Classification , Formation , and identification. International Journal of Medical Dentistry. https://doi.org/10.1016/0092-8674(95)90408-5
- Marina, A. M., Che Man, Y. B., Nazimah, S. A. H., & Amin, I. (2009). Chemical properties of virgin coconut oil. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-009-1351-1
- Meurman, J. H. (2009). Probiotics and oral health. In Food Constituents and Oral Health: Current Status and Future Prospects. https://doi.org/10.1533/9781845696290.3.421
- Çeçen, F. (2014). Activated Carbon. In Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. https://doi.org/10.1002/0471238961.0103200902011105.a01.pub3