Symptomen van een onevenwichtige schildklier

Als je onverklaard aankomt of afvalt, geregeld last hebt van spierpijn, moeite hebt je te concentreren of last hebt van angst of depressie, dan kan het zijn dat deze problemen verbonden zijn aan je schildklier. Wellicht is je schildklier uit balans.
Symptomen van een onevenwichtige schildklier
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 18 januari, 2019

Voor het geval je het nog niet wist: de schildklier speelt een super belangrijke rol voor je lichaamsfuncties en je stofwisseling. Dit is een vlindervormige klier die zich bevindt in je keel, net boven je sleutelbeen. Wanneer deze uit balans is krijg je te maken met een onevenwichtige schildklier.

Wanneer de schildklier uit balans is, dan kan dit voor een hoop problemen zorgen. Kom er in dit artikel achter wat de voornaamste symptomen zijn van een onevenwichtige schildklier.

Belangrijk, maar vaak vergeten: de schildklier

Vaak zijn mensen zich niet bewust van de invloed die deze klier heeft op hun dagelijkse leven, tot het moment dat er ineens ‘problemen ontstaan’. De schildklier produceert een groot deel van de hormonen die je lichaamsactiviteiten controleren.

De twee meest voorkomende schildklieraandoeningen zijn:

  • Hyperthyreoïdie: bij deze aandoening produceert de schildklier meer hormonen dan het lichaam nodig heeft.
  • Hypothyreoïdie: in het geval je schildklier niet voldoende hormonen produceert.

Ziektes gerelateerd aan de schildklier kunnen zijn:

  • Struma: de schildklier is vergroot
  • Schildklierkanker
  • Knobbeltjes op de schildklier
  • Thyreoïditis: ontsteking aan de schildklier

Ongeveer 12% van de hedendaagse wereldbevolking krijgt vroeg of laat waarschijnlijk last van een probleem gerelateerd aan de schildklier en veel mensen hebben gedurende hun leven last van een onevenwichtigheid gerelateerd aan de schildklier.

Tekenen die wijzen op een onevenwichtige schildklier

Je lichaam geeft je voortdurend aanwijzingen, hoewel je misschien niet altijd goed oplet. Het is belangrijk om te letten op tekenen die zouden kunnen wijzen op een onevenwichtige schildklier.

Vermoeidheid en slaapstoornissen

Dit is een van de voornaamste symptomen van een schildklierprobleem. Als je merkt dat je voortdurend behoefte hebt aan slaap, meer dan tien uur achter elkaar rust nodig hebt of gebrek hebt aan kracht en energie, dan kan het zijn dat je last hebt van hypothyreoïdie.

Als je moeite hebt gemakkelijk in slaap te vallen of als je last hebt van angst, dan kan dit komen doordat je last hebt van hyperthyreoïdie. Bij hyperthyreoïdie gaat de hartslag namelijk omhoog.

Vermoeidheid en slaapstoornissen

Gewichtsveranderingen

Mensen die last hebben van hypothyreoïdie hebben vaak moeite met gewichtsverlies. Terwijl mensen die last hebben van hyperthyreoïdie juist moeite ervaren met gewichtstoename. Wat ze ook proberen, het lukt ze niet om wat kilootjes aan te komen.

Stemmingswisselingen

De mentale en emotionele gemoedstoestand verandert vaak bij mensen die last hebben van een onevenwichtige schildklier. Zo is hyperthyreoïdie gerelateerd aan angst, paniekaanvallen en concentratieproblemen en gaan mensen die hier last van hebben altijd als een speer door hun dagelijkse taken heen.

In het geval van hypothyreoïdie is er vaak sprake van depressie, droevigheid en vermoeidheid. Dit komt doordat het serotoninegehalte bij mensen die last hebben van deze aandoening vaak lager is dan normaal. Hypothyreoïdie kan ook een gebrek aan concentratie of vergeetachtigheid veroorzaken.

Problemen met de spijsvertering

Mensen die last hebben van hypothyreoïdie hebben vaak ernstige constipatieproblemen (veranderingen in de hormoonproductie kunnen namelijk het spijsverteringsproces vertragen).

Mensen die last hebben van hyperthyreoïdie kunnen juist last hebben van diarree of prikkelbaredarmsyndroom.

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn

Als je spieren plots verdoofd voelen, je last hebt van pijn of merkt dat je handen en voeten vaak in slaap vallen, dan kan dit komen doordat de schildklier te weinig schildklierhormoon produceert. Als dit het geval is kun je ook last hebben van:

Als je moeite ervaart voorwerpen stil in je handen vast te houden of moeite hebt met traplopen of op een andere manier hoogtes te bereiken, dan kunnen deze problemen gerelateerd zijn aan hyperthyreoïdie.

Veranderingen in het voortplantingssysteem

Wanneer vrouwen last hebben van hypothyreoïdie, dan kan de menstruatie langer, heftiger en pijnlijker zijn. Ook kunnen deze vrouwen last hebben van onvruchtbaarheid en hormonale onevenwichtigheden (zoals premenstrueel syndroom). En zowel vrouwen als mannen met hypothyreoïdie hebben vaak een verminderd libido.

Bij vrouwen die juist last hebben van hyperthyreoïdie is de menstruatie doorgaans korter en heel licht. En ook in dit geval kunnen deze vrouwen last hebben van een verlaagde vruchtbaarheid.

Haar- en huidproblemen

Haar- en huidproblemen

Als je haar heel droog en broos is of als je haar plots begint uit te vallen, dan kan dit komen door een verlaagde productie van het schildklierhormoon. Als je huid droog is en je nagels broos zijn, dan is de kans groot dat je last hebt van hypothyreoïdie.

In het geval van hyperthyreoïdie kun je last hebben van haaruitval en een gevoelige huid.

Veranderingen in de lichaamstemperatuur

Mensen die geregeld last hebben van koude handen en voeten of die een lichaamstemperatuur onder de 36,5 hebben, kunnen last hebben van hypothyreoïdie.

Als je het juist vaak heel warm hebt of veel zweet gedurende de winter, dan kan dit wijzen op hyperthyreoïdie.

Ongewone cholesterolgehaltes

In het geval van hypothyreoïdie zijn de LDL- (slecht cholesterol) en HDL- (goed cholesterol) gehaltes vaak zeer hoog, zelfs wanneer iemand op dieet is. Bij mensen die last hebben van hyperthyreoïdie is daarentegen juist sprake van lage cholesterolgehaltes.

Veranderde bloeddruk

Veranderde bloeddruk

Meerdere studies tonen aan dat mensen met hypothyreoïdie meer kans hebben om een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Het tegenovergestelde is juist het geval bij hyperthyreoïdie, omdat de systolische druk omhoog gaat en de diastolische druk juist omlaag gaat.

Wil je meer weten? Lees dan: Verlaag je bloeddruk zonder medicijnen

Hartslag

Hypothyreoïdiepatiënten hebben een lagere hartslag dan normaal (ongeveer twintig slagen per minuut minder dan gewoonlijk).

Hyperthyreoïdiepatiënten kunnen daarentegen merken dat hun hart heel snel klopt of last hebben van hartkloppingen.

Zwelling in de nek

Struma is een veelvoorkomend probleem bij een onevenwichtige schildklier. Wanneer deze klier opzet, dan kan dit voor zwelling of een knobbel in de keel zorgen en heesheid veroorzaken. Struma kan voorkomen bij zowel mensen met hypothyreoïdie als mensen met hyperthyreoïdie.

Hebben sommige mensen aanleg voor schildklierproblemen?

Er zijn veel risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van een schildklieronevenwichtigheid kunnen vergroten:

  • Familiegeschiedenis van schildklierproblemen.
  • Geslacht en leeftijd (schildklierproblemen komen vaker voor bij vrouwen en mensen boven de 40).
  • Tabaksconsumptie (sigaretten bevatten stoffen die schadelijk en giftig kunnen zijn voor de schildklier). 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.