10 stimulerende oefeningen en activiteiten voor mensen met dementie

Er zijn een aantal geweldige stimulerende activiteiten voor dementie. Over het algemeen is de sleutel om te genieten van een gezonde levensstijl en actief te blijven.
10 stimulerende oefeningen en activiteiten voor mensen met dementie
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 02 oktober, 2024

Dementie wordt gekenmerkt door het progressieve verlies van cognitieve vermogens, zoals onder andere geheugen, begrip, denken en rekenen. Sommige stimulerende activiteiten kunnen helpen bij de behandeling van mensen met dementie, hoewel er geen definitieve genezing is.

Hoewel het erg invaliderend kan zijn voor degenen die eraan lijden, is het vertragen van de progressie ervan ook een kans om je algemene levenskwaliteit te verbeteren, en zelfs om jezelf te vermaken. Laten we dat eens nader bekijken.

Hoe beïnvloedt dementie mensen die hier aan lijden?

Dementie heeft te maken met cognitieve stoornissen en het progressieve verlies van bepaalde vaardigheden die verband houden met geheugen, taal en denken. Het tast echter ook iemands stemming, gevoel van waarde en gevoel van eigenwaarde aan.

Daarom kunnen we niet voorbijgaan aan alle subjectieve en emotionele componenten die bij de ziekte aanwezig zijn. Op hun beurt beïnvloeden individuele kenmerken, evenals de context, ook de manier waarop de stoornis wordt uitgedrukt en ervaren.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Supplementen om het geheugen en concentratie te verbeteren

Stimulerende oefeningen en activiteiten voor mensen met dementie

Bepaalde activiteiten worden aanbevolen als het gaat om het verzorgen van de hersenen en de algehele gezondheid voor mensen met dementie. We bespreken ze hieronder.

1. Besteed elke dag wat tijd aan lezen

Oudere vrouw leest een boek
Lezen is in vele opzichten een hersenstimulans. Het is altijd aan te bevelen op elke leeftijd.

 

 

Aan is het maar een paar minuten, probeer dit elke dag even te doen. Als de persoon erg moe wordt van lezen of moeite heeft met zien, zijn er audioformaten, zowel wat betreft nieuws uit de pers als boeken, en zelfs bekende podcasts. De sleutel is het bevorderen van concentratie, aandacht en geheugen.

2. Doe mee aan verschillende spelletjes of vermaak

Sudoku, woordzoekers of kruiswoordpuzzels werken bijvoorbeeld geweldig. Om de hersenen te oefenen kun je de moeilijkheidsgraad variëren en activiteiten alleen of samen uitvoeren. Voor mensen die digitale vaardigheden hebben, zijn er ook samenwerkende online spelletjes. Die stellen je in staat tot interactie en zelfs competitie met anderen.

3. Vul activiteitenboekjes in

Gerelateerd aan het vorige punt is het ook mogelijk om cognitieve stimuleringsboekjes te gebruiken die gericht zijn op het versterken van verschillende vaardigheden. Ze bevatten denk- en geheugenoefeningen zoals “schrijf 5 schoonmaakelementen”, en “noem hoe laat de wijzers van de klok aangeven”, onder andere. Ze kunnen heel leuk en uitdagend zijn.

4. Praat over herinneringen

Als je zorgverlener bent, kun je de persoon een serie foto’s laten zien en vragen te vertellen over de situatie, wat ze deden, en waar ze waren. In een variant zonder foto’s kun je hem vragen te vertellen over zijn beste herinnering als tiener, wat hij deed met zijn vrienden, en hoe het leven toen was.

Langs dezelfde lijnen zijn geheugenbordspelletjes ook heel nuttig. Evenzo zijn die welke bestaan uit het toevoegen van een woord aan wat de partner zegt geweldig.

5. Zingen

Het is heel nuttig om te zingen, omdat het niet alleen gaat om het kiezen van een liedje uit verschillende die we kennen en het genieten van muziek, maar ook om te kunnen onthouden wat de tekst zegt.

6. Verplaats wat voorwerpen en laat deze zoeken

Als de oudere volwassene geen mobiliteitsproblemen heeft, kunnen we elke week voorstellen wat alledaagse voorwerpen te veranderen. Bijvoorbeeld, als hij/zij een haarborstel gebruikt, laat die dan de ene week in de slaapkamerkast staan en de andere week in de badkamer.

Het is belangrijk om hier vooraf afspraken over te maken.

7. Deelnemen aan lezingen, conferenties en culturele en recreatieve evenementen

Luisteren naar andere mensen en het eens of oneens zijn met hun standpunt is ook een manier om actief te blijven. Er zijn verschillende culturele agenda’s in de gemeenten die geraadpleegd kunnen worden.

8. Meng vrijetijdsactiviteiten met een gezonde routine

Het gaat er niet om dat de persoon waarneemt dat hij de hele dag “speelt” of zijn geheugen oefent. We moeten hen ook in staat stellen zich nuttig te voelen. Zo kunnen we hen bijvoorbeeld vragen ons te helpen met het dekken van de tafel, het berekenen van de te betalen rekeningen, of het lijstje van de supermarkt. Dit zijn eenvoudige maar noodzakelijke taken.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook interessant om dit artikel te lezen:
Rivastigmine pleisters bij de behandeling van dementie

9. Een huisdier verzorgen

Spelende kat
Huisdieren dienen op verschillende manieren therapeutische functies. Voor een oudere volwassene kunnen ze gezelschap en aanmoediging zijn.

Als de dementie niet vergevorderd is, kan het verzorgen van een huisdier heel nuttig zijn. Het biedt zowel houvast in de dagroutine als beweging. Bovendien fungeert het dier als een waardevolle metgezel.

10. Trek elke dag tijd uit voor lichaamsbeweging

Dit moet in overeenstemming zijn (Spaanse link) met je mogelijkheden, zonder risico’s in te houden. Het kunnen eenvoudige activiteiten zijn, zoals drie rondjes doen van de ene kamer naar de andere of dansen op een compleet lied.

Hulp mag nooit een onderdeel zijn van het probleem

Naast de lijst met voorgestelde activiteiten is het belangrijk om in gedachten te houden dat dit geen checklist is waaraan je je moet houden. Integendeel, je moet ze aanpassen aan de persoon die ze nodig zal hebben en erkennen wie we voor ons hebben.

Soms leidt ons onvermogen om het ouder worden van onze dierbaren te accepteren ertoe dat we hen gaan eisen en onder druk zetten. We stellen hen dan bloot aan de frustratie en stress van het moeten voldoen aan de oefeningen, ook al zijn ze moe of hebben ze er geen zin in.

Dus hoe kunnen we ons aanpassen en het evenwicht vinden? We kunnen verschillende activiteiten voor mensen met dementie  voorstellen, maar met korte tussenpozen, zodat we hen niet uitputten of de druk verlengen.

Aan de andere kant is het aan te bevelen om één activiteit tegelijk uit te voeren en altijd overstimulatie te vermijden. We moeten ook geduldig zijn en de tijd respecteren die ze nodig hebben om een activiteit te voltooien.

Als we verzorgers zijn, moeten we leren onze eigen emoties en angsten te beheersen. We moeten de patiënt betrekken bij de keuze van wat hij/zij wil doen, een proactieve rol faciliteren en zijn/haar rechten en wensen respecteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Nascimento, C.M.C., Varela, S., Ayan, C., & Cancela, J.M.. (2016). Efectos del ejercicio físico y pautas básicas para su prescripción en la enfermedad de Alzheimer. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 9(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.1016/j.ramd.2015.02.003
    • Ayala San Martín, Lorena Soledad. (2020). Promoción y prevención del deterioro cognitivo y demencias en personas mayores. Ene, 14(3), e14304. Epub 05 de abril de 2021. Recuperado en 28 de septiembre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1988-348X2020000300004&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.