Stappenplan voor een glutenvrij dieet

Om een glutenvrij dieet te kunnen volgen, is het belangrijk dat je de voedingsmiddelen kunt herkennen waarin dit eiwit zit. Daarnaast zul je ook op zoek moeten naar gezonde alternatieven.
Stappenplan voor een glutenvrij dieet

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een glutenvrij dieet is een voedingsplan waarbij je geen producten mag eten die bestaan uit rogge, tarwe en de meeste andere graansoorten. Gluten is de naam van een groep eiwitten die sommige mensen niet verdragen. Je zult ze dus uit je dieet moeten schrappen.

Tot een paar jaar geleden waren het vooral mensen met een glutenintolerantie of een gevoeligheid of allergie voor gluten, die dit dieet gingen volgen. Tegenwoordig doen echter steeds meer mensen dat, vanwege het idee dat je er gewicht mee kunt verliezen.

In dit artikel bekijken we hoe zo’n glutenvrij dieet werkt.

Waarom je een glutenvrij dieet zou moeten volgen

geen gluten

 

Een glutenvrij dieet moet je alleen volgen op aanwijzing van je arts en met advies van een gespecialiseerde diëtist. Het is namelijk een lastig en moeilijk dieet, waarbij kansen op voedingstekorten zeer reëel zijn.

Het glutenvrije dieet is voornamelijk gebaseerd op een combinatie van verschillende natuurlijke producten die geen gluten bevatten, en die daarnaast een evenwichtige samenstelling hebben van micro- en macrovoedingsstoffen.

Producten die wel toegestaan zijn, zijn onder andere:

  • vlees
  • vis
  • groentes
  • fruit
  • pseudo-granen

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Als je dit hebt, is de kans groter dat je ook andere auto-immuunziektes ontwikkelt. Het correct volgen van een glutenvrij dieet kan nuttig zijn bij de volgende zaken:

  • Versterken van het immuunsysteem en het verhogen van de weerstand.
  • Verminderen van ontstekingen en beheersen van het Prikkelbare Darm Syndroom.
  • Beheersen van Diabetes Type I.
  • Het onder controle houden van de symptomen van reumatoïde artritis.
  • Herstellen van thyroïditis.
  • Beheersen van bepaalde huidziektes.

Stappenplan voor een glutenvrij dieet

Als je een glutenvrij dieet moet gaan volgen, overleg dan altijd eerst met een dokter of een voedingsdeskundige. Er zijn namelijk veel zaken die moeten worden aangepast aan je individuele behoeftes, je leeftijd, gezondheid en je gewicht.

Er is een aantal stappen die moet volgen als je met dit dieet moet beginnen. Welke stappen dat zijn? Hieronder zetten we de 7 belangrijkste op een rijtje.

1. Schrap alle graansoorten die gluten bevatten

Schrap alle producten met gluten

De basis van een glutenvrij dieet is het schrappen van alle graansoorten die dit eiwit bevatten. Ook al worden granen over het algemeen beschouwd als gezonde voedingsstoffen, je zult ze toch moeten verwijderen uit je voedingspatroon, en er glutenvrije vervangers voor in de plaats zetten.

De granen die je beter niet meer kunt eten, zijn:

  • Haver, tenzij op de verpakking staat dat het glutenvrij is
  • Gerst
  • Rogge
  • Spelt
  • Kamut

2. Lees de etiketten

Als je besluit om dit dieet te gaan volgen dan zul je voortaan de etiketten op producten moeten controleren. Zo weet je zeker dat je geen producten koopt die gluten of sporen van gluten bevatten.

Om het makkelijker te maken voor de consument, zetten sommige bedrijven tegenwoordig de term ‘glutenvrij’ op de verpakking.

3. Kook je eigen maaltijden

Het is in het begin makkelijker om grip te hebben op wat er op je bord komt, als je thuis zelf je eigen maaltijden kookt. Op die manier weet je zeker dat je glutenvrije producten gebruikt.

Helaas voegen veel restaurants namelijk meel toe aan een groot deel van hun gerechten, soms zelfs aan het vlees. Tegenwoordig is men echter verplicht om aan  te kunnen geven welke gerechten er glutenvrij zijn en of er in de keuken goed rekening gehouden wordt met kruisbesmetting.

4. Leer ‘verborgen gluten’ te herkennen

Herken de verborgen gluten voor een glutenvrij dieet

Kijk uit! Soms kunnen gluten verstopt zitten in producten, waardoor ze moeilijk te herkennen zijn. Kijk op het etiket of het product geen van de volgende ingrediënten bevat:

  • Granen
  • Meel
  • Gemodificeerd zetmeel
  • Zetmeel
  • Moutextract
  • Verdikkingsmiddelen

5. Neem je ontbijt onder de loep

Veel ontbijtproducten bevatten gluten. Eet daarom bijvoorbeeld geen verpakte ontbijtgranen, energierepen en alle producten die zetmeel en meel bevatten, tenzij deze gegarandeerd glutenvrij zijn.

6. Vervang glutenvolle producten door maïs, rijst of pseudo-granen.

In de supermarkt zijn diverse producten te koop als vervanging voor glutenbevattende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan maïs en rijst. Sommige pseudo-granen zoals quinoa, gierst en boekweit zijn inmiddels erg populair vanwege hun hoge voedingswaarde.

7. Zelfs in drank kunnen gluten zitten

Ook in drank kunnen gluten zitten

Veel mensen schrappen vaak alleen de gluten in hun vaste voeding, maar vergis je niet: zelfs drankjes die gemaakt zijn van granen of van gierst, bevatten gluten! Denk bijvoorbeeld aan gerstewater, bier en koffie uit bepaalde koffieautomaten.

Heeft de dokter gezegd dat je een glutenvrij dieet moet gaan volgen? Hou dan al deze aanbevelingen in gedachten. Zorg er wel altijd voor dat je een uitgebalanceerd dieet volgt dat niet al te beperkend is of te weinig calorieën bevat. Succes! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.