Alzheimer opsporen door je ogen
Recent onderzoek, uitgevoerd in de VS en China, heeft aangetoond dat je Alzheimer mogelijk kunt opsporen door je ogen. Dit komt omdat je ogen in verband staan met je hersenen en een paar van de meest belangrijke hersenactiviteiten. In het volgende artikel zullen we over dit onderwerp wat meer informatie geven, die je zeker zal verbazen.
Wat is Alzheimer?
De ziekte van Alzheimer beïnvloedt de hersenen en bepaalde functies daarvan. Vooral de cognitieve functies en gedragsfuncties worden aangetast. Daarom wordt het gezien als een een neurodegeneratieve aandoening, waaraan vooral mensen boven de 65 lijden.
Eén van de belangrijkste symptomen van Alzheimer is het onvermogen om nieuwe kennis te verzamelen en het geheugen te gebruiken. Daarom veroorzaakt Alzheimer het geleidelijke verlies van kortetermijngeheugen en andere mentale vermogens.
Op het moment is deze ziekte de meest voorkomende vorm van dementie en ongeneeslijk en terminaal. Vanaf de diagnose duurt de ziekte meestal tien jaar.
Zie ook:
De 5 beste geheugenoefeningen
Ogen en hun relatie tot het opsporen van Alzheimer
Onderzoekers van het Medische Centrum in de Georgetown University in de VS en van de University van Hong Kong in China, hebben ontdekt dat er een verband kan bestaan tussen het verlies van een laag in het netvlies van het oog en het optreden van Alzheimer, door middel van een experiment op ratten in een laboratorium.
Ruwweg bestaat dit onderzoek uit een analyse van het netvlies van de dieren, die genetisch zijn gemanipuleerd om de ziekte te ontwikkelen. In tegenstelling tot eerdere studies, maten de wetenschappers in dit geval de dikte van het netvlies, inclusief het deel van de binnenste laag en van de ganglioncellen.
Zo kwamen ze er achter dat de ratten met Alzheimer een aanzienlijke verdunning ondergingen in de dikte van de bestudeerde lagen. De gezonde ratten, aan de andere kant, vertoonden geen aanzienlijke veranderingen in hun netvlies.
Simpele adviezen
Dit onderzoek is natuurlijk niet definitief, met oog op alles dat nog onderzocht moet worden. Toch kan dit misschien Alzheimer opsporen door de ogen een mogelijkheid maken voor de toekomst bij mensen.
Hoe dan ook is het beter om een paar simpele adviezen te volgen die het ontstaan van Alzheimer waarschijnlijk vermijden of vertragen. Zo moet je bijvoorbeeld een gezonde leefstijl aanhouden, sporten en je hersens actief houden. Het is bewezen dat het oefenen van je hersens helpt tegen mentale ziektes.
Ook aanbevolen:
5 dingen die je niet wist over je ogen
Het is dan ook het beste om te lezen, nieuwe dingen zoals een taal of hobby te leren, constant dingen te analyseren die je interesseren, iets sportiefs of artistieks te doen of om te schrijven. Door deze simpele, dagelijkse activiteiten te ondergaan, zul je in de toekomst mogelijk minder waarschijnlijk problemen krijgen.
Als je wat ouder wordt, is het belangrijk om te laten onderzoeken of je de ziekte hebt. Als dat zo is, zijn er een paar opties die de ziekte niet genezen, maar wel kunnen helpen dat je het best mogelijke leven leeft. Er zijn zelfs publieke initiatieven, die zowel de patiënt als de familieleden informeren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Weiner, M. W., Veitch, D. P., Aisen, P. S., Beckett, L. A., Cairns, N. J., Cedarbaum, J., … Trojanowski, J. Q. (2015). 2014 Update of the Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative: A review of papers published since its inception. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2014.11.001
- Pereira, M. L. F., Camargo, M. von Z. A., Aprahamian, I., & Forlenza, O. V. (2014). Eye movement analysis and cognitive processing : detecting indicators of conversion to Alzheimer ’ s disease. Neuropsychiatric Disease and Treatment. https://doi.org/10.2147/NDT.S55371
- Kayabasi, U. (2014). Retinal Examination for the Diagnosis of Alzheimer’s Disease. International Journal of Ophthalmic & Pathology. https://doi.org/10.4172/2324-8599.1000145