7 soorten gezichtsreinigers en hoe ze te gebruiken
Er zijn verschillende soorten gezichtsreinigers op de markt met formules die zich aanpassen aan elk huidtype. Het is cruciaal om hun eigenschappen te kennen en te weten hoe je ze op de juiste manier gebruikt, zodat je hun eigenschappen optimaal kunt benutten. Op deze manier zal je gezicht gehydrateerd, stralend en helder zijn.
Je moet er echter rekening mee houden dat hun belangrijkste functie is om make-upresten, zweet, olie, dode cellen en andere onzuiverheden die zich ophopen op het huidoppervlak te verwijderen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe ze werken en welke het beste past bij de individuele behoeften. Lees verder!
Soorten gezichtsreinigers en hun juiste gebruik
Ongeacht het type, hebben gezichtsreinigers eigenschappen die hen in staat stellen om sporen van milieuvervuiling, make-up, zweet, olie, micro-organismen en sporen van dode huid optimaal te verwijderen.
Dit alles moet gebeuren zonder de pH van de huid te veranderen en zonder de hydrolipidenbarrière aan te tasten. Daarom hebben hun formules meestal een pH die varieert tussen 4,5 en 8. Ze bevatten ook reinigende actieve ingrediënten die olieresten oplossen.
Omdat water alleen deze functie niet heeft, maken deze eigenschappen ze tot de beste aanvulling voor dieptereiniging. Wat zijn de soorten reinigers en hoe gebruik je ze? Hier lees je hoe je ze gebruikt.
1. Emulsies
Emulsies zijn een van de meest bekende soorten gezichtsreinigers. Ze worden ook wel ‘crème-reinigers’ of ‘make-up remover emulsies’ genoemd. De belangrijkste functie van dit product is het verwijderen van lipofiele (vettige) en hydrofiele (vloeibare) stoffen die op de huid aanwezig zijn. Ze zijn verkrijgbaar in twee varianten:
- Emulsies met een hoog watergehalte. Daarom verdampen ze wanneer ze op de huid worden aangebracht en geven ze een fris gevoel.
- Emulsies met een formule die bestaat uit een oliebasis, stearinezuur en minerale en plantaardige oliën. De waterige basis bevat bevochtigingsmiddelen en tri-ethanolamine.
De juiste manier om deze reiniger te gebruiken is om het aan te brengen met een wattenschijfje of rechtstreeks met de handen.
Vooraf moet de huid worden bevochtigd met warm water, goed worden gemasseerd en vervolgens worden verwijderd met warm water om vetresten te verwijderen. Vanwege de lipofiele basis wordt het niet aanbevolen voor gebruik op de gecombineerde of vette huid.
2. Reinigende oliën
Reinigende oliën zijn samengesteld uit natuurlijke oliën, wassen, boters of andere lipiden die synthetisch kunnen zijn. Omdat ze geen waterige fase hebben, zijn ze ideaal voor de droge huid omdat ze een goede hoeveelheid olie toevoegen. Op deze manier ondersteunen ze de hydratatie en het herstel.
Ze worden niet aanbevolen voor de gecombineerde en vette huid. Het is voldoende om een kleine hoeveelheid op het gezicht aan te brengen om het effect te verkrijgen. Verwijder daarna de resten met lauw water en een zachte handdoek. Als er een vettig gevoel achterblijft, kun je de reiniging aanvullen met een neutrale zeep.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe maak je een gezichtsreiniger om dode huidcellen te verwijderen?
3. Schuimende reinigers
Schuimende reinigers zijn zeer lichte producten waarvan de samenstelling meestal waterig is. De basis kan gedistilleerd water of hydrolaten zijn. In kleinere hoeveelheden bevat het vettige bestanddelen zoals plantaardige glycerine, oppervlakteactieve stoffen en natuurlijke conserveringsmiddelen.
Dit product is heel eenvoudig in gebruik. Je gebruikt het pompje om het schuim op je handen of op een wattenschijfje te krijgen. Daarna wordt het voorzichtig gemasseerd en afgespoeld met koud water. Omdat het zo dun is, is het optimaal voor de vette of gemengde huid.
4. Reinigingsgels
Reinigingsgels hebben een waterbasis die gevoed is met onder andere natuurlijke extracten en hydrolaten. Ook hebben ze een alcoholbestanddeel dat nooit meer dan 20% van de totale formule mag zijn. De textuur is zacht, niet erg vettig en zeer verfrissend.
Om het te gebruiken moet je het gezicht een beetje vochtig maken. Wrijf de gel vervolgens met je vingers over de huid. Het is aan te raden om met ronddraaiende bewegingen te masseren, zodat het product goed intrekt. Spoel ten slotte af met lauw of koud water om alle resten te verwijderen.
5. Bifasische reinigers
Bifasische reinigers of make-up-removers kun je in één oogopslag herkennen omdat ze twee kleuren hebben, elk met verschillende kenmerken. Je kunt zien dat de ene bovenop de andere ligt en zelfs als je ze mengt, scheiden ze weer.
Dit komt omdat het product uit twee fasen bestaat, een olieachtige en een waterige; de laatste ligt altijd op de bodem en bevat de oppervlakteactieve bestanddelen. Het is een ideaal product voor alle huidtypes, vooral voor de gecombineerde huid.
De populariteit is te danken aan het feit dat het helpt bij het reinigen van alle soorten make-up, zelfs waterproof make-up.
Voor gebruik moet het goed gemengd worden, zodat de twee fasen volledig verenigd zijn. Breng het aan met een wattenschijfje en veeg over het hele gezicht om ervoor te zorgen dat alle mogelijke sporen van vuil worden verwijderd. Om vettige resten te verwijderen, kan het worden aangevuld met een reinigingsschuim of -gel.
6. Micellair water
Dit product heeft aan populariteit gewonnen dankzij zijn voordelen als gezichtsreiniger. Het bestaat uit micellen en oppervlakte-actieve stoffen die een hoge capaciteit hebben om vuil van het gezicht te verwijderen. Het kan in vet of water oplosbaar zijn.
Het heeft ook adstringerende, vochtinbrengende en verzachtende bestanddelen. Het is op de markt verkrijgbaar in verschillende formaten en merken. Je kunt degene kiezen met de eigenschappen die het beste passen bij de behoeften van je huid.
Om het aan te brengen, doe je een voldoende hoeveelheid op een wattenschijfje. Wrijf het daarna met zachte aanrakingen over je hele gezicht. Laat het een paar seconden inwerken en masseer met ronddraaiende bewegingen om onzuiverheden te verwijderen.
Lees ook dit artikel:
10 make-upfouten om te vermijden tijdens de feestdagen
7. Make-up remover doekjes
Make-up remover doekjes hebben ook een plek in deze lijst van gezichtsreinigers. Ze zijn een snelle optie om make-up, vet of vuil dat zich ophoopt op het gezicht te verwijderen.
Het gebruik ervan moet echter niet primair zijn, omdat ze geen product zijn dat ontworpen is voor dieptereiniging. Het wordt zelfs aanbevolen om ze na het reinigen aan te vullen met een reiniging met water of een ander licht product.
Welke van deze soorten gezichtsreinigers heeft jouw voorkeur?
Je kent nu zeven soorten gezichtsreinigers en de juiste manier om ze aan te brengen. Je weet ook welke het meest geschikt zijn voor elk huidtype. Kies dus degene waarvan jij denkt dat die jou het meest helpt om een diepe reiniging van je gezicht te bereiken.
Vergeet niet dat je de huidreinigingsroutine niet moet vergeten. Vuil en cosmeticaresten op de huid achterlaten kan leiden tot puistjes, droogheid, vroegtijdige rimpels en andere esthetische problemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Azcona, L. (2003) Higiene facial, estética y salud. Farmacia profesional. Vol. 17, Núm. 2, páginas 66-69.
- Face washing 101. (s/f). American Academy of Dermatology. Recuperado el 3 de julio de 2023, de https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/face-washing-101
- Imedio, B. (2017). Nuevas tendencias en dermofarmacia: el agua micelar, análisis de composición y consumo.Universidad Complutense.
-
Mukhopadhyay P. (2011). Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian journal of dermatology, 56(1), 2–6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3088928/
- Sensitive skin compatibility of micellar water. (2017). Journal of the American Academy of Dermatology, 76(6), AB233. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2017.04.904