10 make-upfouten om te vermijden tijdens de feestdagen

Make-upfouten kunnen je kerstfeestlook beïnvloeden. Maar wat zijn ze en hoe kun je ze vermijden? Dat vertellen we je hier.
10 make-upfouten om te vermijden tijdens de feestdagen

Laatste update: 25 december, 2023

Tijdens de kerstvakantie is het normaal om er op je best uit te willen zien, vergezeld van een goede make-up; wat dat laatste betreft is het echter raadzaam om enkele make-upfouten te vermijden die de outfits overschaduwen. Van de voorbereiding van de huid tot het aanbrengen van cosmetica mag geen enkel detail worden vergeten.

Ook is het raadzaam om de vrije tijd in deze tijd te benutten om de producten te controleren en de houdbaarheidsdatum op te sporen. Zoals Dr. Dawn Davis, een dermatoloog van de Mayo Clinic (Engelse link), uitlegt, moet cosmetica om de zes maanden worden schoongemaakt om het risico op infecties door bacteriën of andere ziektekiemen te verminderen.

Heb je al in gedachten welke make-up je deze feestdagen wilt dragen? Wil je er perfect uitzien? Laat niets het verpesten! Hier zijn 10 fouten die je moet vermijden en een paar tips.

Make-upfouten om te vermijden

Het is geen geheim dat make-up de gelaatstrekken kan versterken. Het is zelfs een onderwerp waar onderzoek naar is gedaan. In een publicatie (Engelse link) in het tijdschrift Plos One wordt opgemerkt dat cosmetica de gelaatstrekken kan verbeteren, naast het egaliseren van de homogeniteit van de huid en het geven van een meer uniforme kleur.

Om dit te bereiken is het echter belangrijk de functie van elk product te kennen en te weten hoe je het correct aanbrengt. Dat gezegd hebbende, willen we deze keer een lijst doornemen van make-upfouten die tijdens de kerstvakantie nogal eens gemaakt worden. Ze vermijden is de sleutel tot een vlekkeloos en aantrekkelijk uiterlijk.

1. De huid niet voorbereiden

Een van de belangrijkste make-upfouten die je tijdens de kerstdagen wilt vermijden is het aanbrengen van producten zonder de huid voor te bereiden. Misschien vanwege de haast, of omdat deze stap in de routine gewoon wordt genegeerd, laten velen het reinigen en hydrateren van de huid achterwege.

Natuurlijk kan dit het eindresultaat beïnvloeden, vooral als de huid droog is of gevoelig voor acne. Om dit tegen te gaan raadt de American Academy of Dermatology aan (Engelse link) een zachte reiniger op het gezicht aan te brengen en een vochtinbrengende crème met zonnebrandcrème 30 SPF of hoger.

2. Overdrijven met de hoeveelheid producten

Vaak is minder meer. Het is niet nodig om alle producten in je make-upkit te gebruiken. Om het goed te doen is het de moeite waard rekening te houden met de outfit die je gaat dragen, het evenement, het tijdstip van de dag en zelfs het weer. Deze factoren helpen om de juiste look te kiezen, zonder het gezicht te overladen met te veel kleuren.

3. De verkeerde tinten kiezen

Het risico bestaat dat je foundations of concealers koopt die niet passen bij de teint van het gezicht. Als de kleur donkerder of te laag van toon is, is het moeilijk om onvolkomenheden te bedekken en een goede finish te bereiken.

Om dit te voorkomen kun je het beste kiezen voor lichte paletten die er bijna natuurlijk uitzien.  Bij twijfel kun je een kleine hoeveelheid proberen op de kaaklijn, niet op de hand.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hypoallergene make-up: wat zijn de voordelen?

4. Misbruik maken van foundation

Vrouw brengt make-up aan
De eerste stap om er goed uit te zien in make-up is de huid voorbereiden met reiniging, hydratatie en zonnebrandcrème.

Dit is misschien wel een van de meest gemaakte make-upfouten bij het zoeken naar kerstlooks die je gemakkelijk kunt vermijden. In een poging donkere kringen en andere onvolkomenheden te bedekken, brengen sommige mensen lagen en lagen foundation aan. Het probleem? Deze actie maakt de teint kaal en vervolgens kan de huid er gebarsten of vies uitzien.

Lichte foundations zijn het beste alternatief. Het gebruik van foundations met hydraterende formules heeft extra voordelen. Ze absorberen gemakkelijker, hebben een goede dekking en laten je huid egaler achter.

5. Verkeerd gebruik van concealer

Er zijn verschillende kleurcorrectoren op de markt, afhankelijk van de onvolkomenheid die je wilt camoufleren. Hoewel dit cosmeticum een bondgenoot is, leidt het gemakkelijk tot veelvuldige make-upfouten:

  • Het accentueert rimpels als het niet volledig geblend wordt.
  • Het legt donkere kringen onder de ogenbloot als je het oog omlijnt met een lichtere tint dan de natuurlijke. Je kunt het beste dezelfde tint als de foundation gebruiken.
  • Het creëert het panda-effect als het voor een highlighter wordt aangezien, vooral als het voor de foundation wordt gebruikt.

6. Overmatige oogmake-up

Hoewel de stijl van de make-up afhangt van de outfit en de gelegenheid, wordt het gebruik van te veel producten op de ogen meestal afgeraden. Verzadigde, te donkere of glanzende oogschaduwen nemen het idee van een verjongde blik weg.

Ondertussen maakt het te donker maken van het onderste deel van de ogen de ogen kleiner. Op dit moment is het de trend om een wit potlood te gebruiken, omdat dat het effect heeft de blik te verlengen. Het idee is echter om niet te overdrijven met schaduwen of eyeliners.

7. Vervormen van de wenkbrauwen

De wenkbrauwen spelen een zeer belangrijke rol bij het versterken van de attributen van het gezicht. Er zijn dus verschillende trends om ze op te maken. Het nadeel is dat veel mensen de fout maken ze te vervormen, vooral bij het epileren. Vermijd het overdrijven van de haartjes en overdrijf niet met schaduw.

Na het harsen moet de make-up in dezelfde richting worden aangebracht als de haargroei. Gebruik niet te donkere tinten, want highlighten ziet er niet goed uit.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
5 fouten bij het aanbrengen van make-up op hangende oogleden

8. Niet weten hoe je je wimpers moet krullen

Make-up aanbrengen

Er is een discussie over de kruller; moet die voor of na mascara worden gebruikt? Professionele visagisten zijn het erover eens dat het beter is om schone wimpers te krullen, zodat ze niet breken.

De Spaanse vereniging van make-up- en tekenprofessionals stelt (Spaanse link) voor om de wimper vanaf de wortel vast te houden en 10 tot 30 seconden met het pincet te drukken. Als er klontjes na de wimper zitten, is het raadzaam die met een speciaal borsteltje te verwijderen.

mascara op de wimpers aanbrengt, voorkom dan klontjes of overtollig product.

9. Blush aanbrengen op de wangen

De blush is gecentreerd op de bovenkant van het jukbeen en niet op de wang. Vervaag van boven het jukbeen naar de slaap, en integreer het altijd in de make-up. Als de stijl de nadruk legt op de lippen en de ogen, kies dan voor een blusherachtige blush. Zodra je de rest van je look kent, kun je de blush intensiveren.

10. Dik over contouring

Contouring is een professionele techniek die het gezicht in zijn geheel of op specifieke plekken mooier maakt. Het bestaat uit subtiliteit, zonder dramatisch te zijn of de gelaatstrekken te overdrijven. Als het te dik wordt gedaan, verliest de teint aan natuurlijkheid.

Met online tutorials leer je hoe je contouring uitvoert voor de perfecte make-up voor feestdagen.

Enkele laatste tips voor top-make-up

Naast het vermijden van make-upfouten deze kerst, is het de moeite waard om het belang te onthouden van het kiezen van kwaliteitsproducten. Een goede formule in cosmetica beïnvloedt zowel de afwerking van het aanbrengen als de duur en de verzorging van de huid.

Het is ook noodzakelijk wat tijd te besteden aan het desinfecteren van sponsjes, penselen, kwasten en ander gereedschap. Dermatologen (Engelse link) raden aan ze ten minste om de 7 tot 10 dagen te wassen om de verspreiding van schimmels en bacteriën die schadelijk zijn voor de huid te voorkomen.

Vergeet tot slot niet het belang van het gebruik van zonnebrandcrème, vochtinbrengers en andere gezichtsverzorgingsproducten. Je huid gezond houden is de sleutel om make-up zijn werk te laten doen en de schoonheid van je teint te versterken. Houd dit in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.