5 fouten bij het aanbrengen van make-up op hangende oogleden

Verkeerde technieken als het gaat om make-up kunnen je look echt verpesten. Leer over veelgemaakte fouten bij het aanbrengen van make-up op hangende oogleden en hoe je die kunt vermijden.
5 fouten bij het aanbrengen van make-up op hangende oogleden

Laatste update: 21 oktober, 2023

Make-up voor hangende oogleden is een strategie om de ogen weer licht te geven zonder toevlucht te nemen tot invasieve esthetische procedures. Ongeschikte technieken of onjuiste toepassing van materialen beïnvloeden echter het resultaat. Dus, in plaats van de overtollige huid te verbergen, benadrukt dit het probleem juist.

Dus, wat moet vermeden worden om je look te verbeteren? Vanwege dit esthetische detail is het noodzakelijk om het goed te doen, zowel in de gebruikte cosmetica als in de manier waarop ze worden aangebracht. In het volgende artikel bekijken we de meest voorkomende fouten.

Waarom zien mijn oogleden er hangend uit?

Als je voor de spiegel kijkt en je ziet je oogkas niet, maar in plaats daarvan een verzakking met een overdaad aan huid, dan heb je hangende oogleden. Deze verzakking wordt veroorzaakt door genetica, als gevolg van een ziekte, of door het natuurlijke verouderingsproces, legt Medline Plus uit (Engelse link).

Het fysieke bewijs is zichtbaar als het uiteinde van het bovenste ooglid een verzakking heeft die veel minder is dan het eigenlijk zou moeten zijn. Zoals beschreven door de American Academy of Ophthalmology (Engelse link)  is dit een aandoening die artseb diagnosticeren als ‘ptosis’. Als zich een zakje vormt als gevolg van overtollige huid, staat dat bekend als ‘dermatochalasis ‘(Engelse link).

Er is een medisch alternatief om hangende oogleden op te heffen. Volgens de Mayo Clinic is dat blaferoplastie (Engelse link), een operatie waarbij een arts overtollige huid in dit perioculaire gebied verwijdert. Toch kan het worden verhuld met een andere methode die ver van het scalpel staat: make-up.

Het goed aanbrengen van schaduwen, een goede eyeliner en het werken met de juiste penselen helpen om een effect van verlenging en opening te bereiken dat ideaal is om de ogen er expressief uit te laten zien. In feite vermindert dit merkbaar het vermoeide uiterlijk van hangende oogleden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Nude make-up: hoe het aan te brengen zonder te falen

Fouten bij het aanbrengen van make-up op hangende oogleden

Opgemaakte vrouw
Hangende oogleden zijn vaak het gevolg van genetische factoren of huidveroudering.

In het streven om het uiterlijk van hangende oogleden te verbeteren met make-up, is het mogelijk om een aantal fouten te maken. Als je die niet corrigeert, leidt dat tot het tegenovergestelde van het gewenste resultaat. Daarom is het raadzaam je ervan bewust te zijn. Laten we de meest voorkomende eens bekijken.

1. Zware wimpers of valse wimpers

Het volume van de wimpers is een tweesnijdend zwaard voor oogleden met overtollige huid. Als je valse wimpers wilt gebruiken, zoek dan subtiele exemplaren die een natuurlijk effect geven; die zware kunnen je verouderen of je look zwaarder maken.

Kunstwimpers gaan op de buitenste hoeken van het beweeglijke ooglid; het is beter om het borstelsysteem per punt te gebruiken of degene die in strips worden geleverd een beetje bij te knippen.

2. Ongeschikte eyelinertechniek

Het maakt niet uit of je vloeibare eyeliner of een oogpotlood gebruikt, het belangrijkste is dat je lijnt zonder het oog waar je mee bezig bent te sluiten. Als je hangende oogleden hebt en je trekt een blinde lijn, zal de lijn bij het openen van je oog waarschijnlijk dikker zijn dan je had verwacht.

Ook kan de lijn er hakkerig uitzien door de verslapte huid. De beste eyeliners voor dit type ooglid zijn dun en vrij dicht bij de rand van de wimpers. De beste manier om de ogen te omlijnen is door een lange, opwaartse lijn te trekken die de illusie geeft van een vergrote oogkas.

3. Geen concealer gebruiken

Concealer is ideaal om imperfecties en oneffenheden te camoufleren. Bovendien egaliseert het, wanneer het op de oogleden wordt aangebracht, de teint ervan. Bewaar het product dus niet alleen voor onder het oog.

4. Te sterk gewelfde wenkbrauwen

Te sterk gewelfde oogleden leiden tot te sterk gewelfde wenkbrauwen. De oplossing is om de wenkbrauwen in vorm te brengen of de haartjes uit te trekken om een hoek te creëren die de blik afslankt. Rechte en verhoogde ontwerpen werken ook.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Make-up met één laagje: waar gaat deze beauty trend op TikTok over?

4. Slechte schaduw

Vrouw brengt make-up aan
De juiste schaduwen zijn de sleutel tot het oplichten van de ogen en het verminderen van hun vermoeide blik.

Heldere of heel lichte schaduwen zijn in de mode. Het zijn echter geen goede bondgenoten als het gaat om hangende oogleden, omdat ze ze groter laten lijken. Dit betekent niet dat je ze helemaal moet weglaten. Als je vage of parelmoerachtige kleuren gebruikt, zorg er dan voor dat ze goed vervaagd zijn.

Donkere of overgangstinten gaan op het vaste ooglid. Probeer een gamma te kiezen dat niet zo intens is, omdat het je look kan overladen. Een extra tip met betrekking tot de schaduw is om de overgang naar de bovenkant van de vouw en ten slotte naar achteren te vervagen. Hierdoor ziet het oog er gelift en expressiever uit.

Het belang van het gebruik van het juiste gereedschap om hangende oogleden op te maken

Hangende oogleden opmaken met je vingers is niet het beste alternatief. Om de frisheid van je blik te redden is het, behalve dat je geen fouten maakt in de techniek, een goed idee om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. In dit geval hebben we het over dikke penselen. Die zijn uitsluitend gemaakt om te blenden, te vegen en te highlighten.

Ronde penselen met dichte vezels zijn het beste voor het schaduwen van de ogen. Voor highlighten gebruik je een afgeschuind penseel. En als je moet blenden, roken of vervagen, gebruik dan lange, zachtharige penselen. Als het eyeliner product een gel is, gebruik dan een zacht kwastje. Anders hebben de meeste eyeliners een eigen applicator.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.