Snel stevigere benen met deze reeks oefeningen

Wil je je benen steviger maken, dan moet je je focussen op cardiovasculaire oefeningen. Je kan beginnen met enkele minuten per dag. Telkens als je weerstand groter wordt, kan je dan de tijdsduur opvoeren.
Snel stevigere benen met deze reeks oefeningen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 25 mei, 2018

Als je een eind wilt maken aan het vet op specifieke plaatsen van je lichaam dan moet je zoeken naar oefenreeksen die je hierbij kunnen helpen. Want een dieet en algemene sporten zullen niet voldoende zijn. Wil je bovendien snel stevigere benen, dan moet je een reeks oefeningen volgen.

Verstevig je benen met training

Snel stevigere benen

Je benen met deze oefenreeks verstevigen biedt je de volgende voordelen. Je zal in staat zijn vet te verminderen en ook de spieren te versterken. Op die manier zullen je benen er slank en stevig uitzien.

Je kan vermageringsdiëten volgen en een zittend leven leiden. Je zal dan misschien een eind maken aan het vet. Maar de spieren zullen slap worden. Om die reden is een evenwichtig dieet volgen in combinatie met de gepaste activiteit de meest doeltreffende manier om dit aan te pakken.

Cardiovasculaire of krachttraining?

Wanneer je een keuze maakt welke soort training je zal gaan doen, dan moet je jouw doelstelling voor ogen houden.

 • Stel dat je magere benen hebt en je wilt ze sterker maken. Dan moet je je focussen op krachtoefeningen met gewichten of weerstandsbanden.
 • Als je juist wilt dat je benen slanker worden dan moet je cardiovasculaire oefeningen kiezen. Cardiovasculaire en aerobe trainingen laten het hart en de longen werken. Ze verhogen de transpiratie, vermeerderen de vetverbranding en verhogen het energieverbruik.

Oefenreeks om snel stevigere benen te krijgen

In dit artikel stellen we je een aantal verschillende aerobicsoefeningen voor. Ze helpen je over het algemeen om vet te verliezen en specifiek in de benen. Je kan de oefeningen kiezen die je het leukst vindt. Maar je kan ook alle oefeningen combineren want ze zijn allemaal doeltreffend.

Wanneer je begin zal je misschien merken dat je al na een korte tijd moe wordt. Want deze oefeningen testen je weerstand uit.

Maar je kan beginnen met korte trainingen. Daarna verhoog je geleidelijk de tijdsduur. In slechts enkele weken zal je al duidelijke resultaten zien.

1. Dansen

Snel stevigere benen door te dansen

Mensen die van dansen houden, hoeven hun hersenen niet te pijnigen om een goede oefening voor hun benen te vinden en snel stevigere  benen te krijgen.

Als je drie keer per week aan danssessies deelneemt, dan zal dit helpen om het vet dat zich rond de taille, de dijen en in de kuiten opstapelt te verminderen.

Er bestaan vele verschillende soorten dansstijlen: ballroom, aerobic, zumba, samba, buikdansen… Tegenwoordig kan je ook dansstijlen vinden die gevechtssporten, zwemmen en andere disciplines combineren. Belangrijk is dat je de dansstijl doet, waarvan jij het meest geniet.

2. Touwtjespringen

Snel stevigere benen

Het voordeel van touwtjespringen is dat het niet alleen leuk is maar dat je ook veel calorieën in een zeer korte tijd verbrandt.

Bovendien helpt deze oefening om een goede coördinatie en een goed evenwicht te ontwikkelen. Het bestrijdt ook stress.

Slechts tien minuten touwtjespringen laat je dezelfde hoeveelheid calorieën verbruiken als een half uur hardlopen.

Deze oefening helpt ook om de meeste delen van je lichaam te laten werken. Het is dus een geweldige keuze om minstens één keer per week te doen.

 • Je kan beginnen met één minuut touwtjespringen en dan één minuut rusten.
 • Wissel af tussen de twee gedurende in totaal tien minuten.

3. Joggen

Snel stevigere benen door te joggen

Als je lopen leuk vindt, hou je dan aan een eenvoudig joggingsplan. Je kan in het park, op straat, in de sportschool of op een atletiekbaan lopen. Je kan het zelfs op het strand proberen. Lopen is een ideale oefening om snel stevigere benen te ontwikkelen.

Joggen is echt gezond. Maar het is belangrijk dat je een goede houding aanhoudt, op de juiste manier ademt en rekoefeningen doet om blessures te vermijden.

4. Een fitness trampoline

Een fitness trampoline is een trampoline voor één persoon. Het is recent een echte trend geworden op sportscholen. Het geeft je de mogelijkheid om verschillende soorten oefeningen en dansen uit te voeren terwijl je op de trampoline springt.

Het is leuk en helpt je om veel calorieën te verbranden. Bovendien helpt het om blessures van de gewrichten te voorkomen.

 • Je kan het in de sportschool of zelfs in je eigen huis gebruiken. Deze fitness trampolines zijn namelijk niet erg duur.
 • Zet gewoon wat van je favoriete muziek op en wijd vijf, tien of vijftien minuten per dag aan het springen op je trampoline. Binnen slechts enkele minuten zal je al beginnen zweten.

5. Trappen lopen

Snel stevigere benen door trappen te beklimmen

Mensen die geen tijd hebben om naar de sportschool te gaan of dat gewoon niet leuk vinden kunnen trappen lopen. Het is een geweldig alternatief om calorieën te verbranden en in vorm te komen. Maar je moet dan wel minstens vijftien minuten per dag aan deze oefening besteden.

Je kan het combineren met klimmende en dalende oefeningen. Want bij elke oefening gebruik je verschillende spieren. Maar je mag het niet doen als je overgewicht hebt. Doe het ook niet als je geen geschikte schoenen draagt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bishop, D. (2003). Warm up II: Performance changes following active warm up and how to structure the warm up. Sports Medicine.
 • Cantieri, F. P., Gomes de Barros, M. V., Aires de Arruda, G., Gome, A. C., & Marques Aranha, Á. C. (2019). Metodología de entrenamiento aeróbico utilizado por profesionales de fitness. Cuerpo, Cultura y Movimiento9(1), 55–77.
 • Gray, S. C., Devito, G., & Nimmo, M. A. (2002). Effect of active warm-up on metabolism prior to and during intense dynamic exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise34(12), 2091–2096.
 • Noonan, T. J., & Garrett Jr, W. E. (1999). Muscle strain injury: diagnosis and treatment. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons7(4), 262–269.
 • Safran, M. R., Seaber, A. V., & Garrett, W. E. (1989). Warm-Up and Muscular Injury Prevention An Update. Sports Medicine.
 • Willis, L. H., Slentz, C. A., Bateman, L. A., Shields, A. T., Piner, L. W., Bales, C. W., … Kraus, W. E. (2012). Effects of aerobic and/or resistance training on body mass and fat mass in overweight or obese adults. Journal of Applied Physiology113(12), 1831–1837.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.