Smoothie met bosbessen en kersen vol antioxidanten
Wil je je verfrissen en tegelijkertijd de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgen? Dan moet je dit recept voor een heerlijke smoothie met bosbessen en kersen vol antioxidanten proberen dat we vandaag met je delen. Het is een caloriearm drankje waar je op warme dagen van kunt genieten of gewoon als je een gezonde snack wilt.
Zowel bosbessen als kersen bevatten essentiële voedingsstoffen die het welzijn bevorderen. Het consumeren ervan versterkt in feite je immuunsysteem, vermindert een opgeblazen gevoel en bestrijdt urineweginfecties. Ontdek in dit artikel hoe je het kunt maken!
Voordelen van een smoothie met bosbessen en kersen vol antioxidanten
Voordat je leert hoe je deze heerlijke smoothie vol antioxidanten maakt, is het de moeite waard om de gezondheidsvoordelen ervan te noemen. Naast het hydrateren en verfrissen van je lichaam, bevordert het op veel manieren je welzijn.
Voordelen van bosbessen
Deze kleine bessen zitten vol antioxidanten met interessante voordelen voor je lichaam. Bosbessen worden door een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten gekenmerkt, waaronder anthocyanen en quercetine. Deze stoffen hebben een aantal positieve effecten op het hart, de hersenen en de bloedglucosespiegel.
Vanwege het bovenstaande helpt het drinken van natuurlijk bosbessensap om veelvoorkomende ziekten (Engelse link) zoals hypertensie, een hoog cholesterol en andere hartaandoeningen te voorkomen.
Daarnaast bevordert het het evenwicht in het zenuwstelsel, versterkt het de gezondheid van de hersenen en vermindert het het risico op diabetes. Andere belangrijke voordelen van bosbessen zijn onder andere dat ze:
- Helpen om urineweginfecties te voorkomen en te behandelen.
- Je immuunsysteem versterken.
- De gezondheid van de longen verbeteren.
- Het verteringsproces helpen.
- De negatieve effecten van oxidatieve stress blokkeren.
- Vroegtijdige veroudering voorkomen.
Lees ook:
Hoe kun je thuis bosbessen kweken?
Voordelen van kersen
Door hun hoge vezelgehalte zijn kersen een nuttig voedingsmiddel voor je spijsvertering. Kersen onderscheiden zich door hun hoge gehalte aan antioxidanten, fytochemische stoffen, vitamines en voedingsvezels.
Deze belangrijke voedingsstoffen beschermen je cellen tegen de werking van vrije radicalen (Engelse link), waardoor het risico op veel chronische ziekten, waaronder bepaalde soorten kanker, tot een minimum wordt beperkt.
Ze hebben dankzij de anthocyanen die ze bevatten ook een positief effect op de gezondheid van het hart. Op dezelfde manier verbeteren ze je spijsvertering en helpen ze om constipatie te bestrijden.
Ze worden daarom vaak gebruikt om een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen te bestrijden. Deze wonderbaarlijke vrucht helpt onder andere om:
- Het risico op hypertensie en een beroerte te verminderen.
- Ontstekingen te bestrijden en artritis te voorkomen.
- Je immuunsysteem te versterken en het risico op infectie te verkleinen.
- Hoge cholesterolwaarden te beheersen.
- Pieken in de bloedsuikerspiegel te verminderen.
Smoothie met bosbessen en kersen vol antioxidanten
Je kunt de sappen van beide vruchten met plantaardige melk combineren om hun voedingswaarde te verhogen. Het maken van deze smoothie vol antioxidanten is heel eenvoudig.
Je hoeft de ingrediënten alleen maar in een blender met water, plantaardige melk of yoghurt te combineren. In dit geval raden we je aan om het met plantaardige melk te doen, zodat het lichter en voedzamer wordt.
Ingrediënten
- 100 gram bosbessen (1/2 kopje)
- 50 gram ontpitte kersen (1/4 kopje)
- 200 ml haver- of amandelmelk (1 kopje)
Bereiding
- Was om te beginnen de vruchten goed en verwijder daarna de pitjes uit de kersen.
- Voeg ze dan aan de blender toe.
- Voeg vervolgens de plantaardige melk (of vloeistof naar keuze) toe en mix gedurende enkele minuten.
- Zorg er dan voor dat je een gladde drank zonder klontjes krijgt.
- Als het klaar is, serveer je het in een glas met ijsblokjes en kan je ervan genieten!
Variatie: romige smoothie met haver, bosbessen, kersen en aardbeien
Als je de vorige versie van deze smoothie vol antioxidanten wilt veranderen, probeer dan deze optie met haver en aardbeien. Deze ingrediënten geven het niet alleen een heerlijke smaak, maar verhogen ook de voedingswaarde.
Ingrediënten
- 200 gram gemengd fruit (bosbessen, kersen en aardbeien) (1 kopje)
- 50 gram haver (1/4 kopje)
- 15 gram gemalen amandelen (1 eetlepel)
- 62,5 ml kokosmelk (1/4 kopje)
- 125 ml natuurlijke yoghurt (1/2 kopje)
- IJs naar smaak
Bereiding
- Giet eerst het gemengde fruit in de blender.
- Voeg dan de rest van de ingrediënten toe.
- Mix vervolgens een paar minuten totdat alles goed gemengd is.
- Voeg ten slotte ijs naar smaak toe.
- Als je merkt dat het mengsel te dik is, voeg dan een beetje water toe en mix het opnieuw.
- Je kan er altijd als tussendoortje van genieten!
Heb je deze heerlijke smoothie met bosbessen en kersen nog niet geprobeerd? Zoals je net hebt kunnen lezen, heeft het veel voordelen. Als je je energie wilt opladen en voor je gezondheid wilt zorgen, aarzel dan niet om een van de recepten te proberen die we vandaag met je hebben gedeeld. Je zult ze heerlijk vinden!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Leyva, M. J., Wu, M., Basu, A., Lyons, T. J., Betts, N. M., Aston, C. E., … Du, M. (2010). Blueberries Decrease Cardiovascular Risk Factors in Obese Men and Women with Metabolic Syndrome. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.110.124701
- Routray, W., & Orsat, V. (2011). Blueberries and Their Anthocyanins: Factors Affecting Biosynthesis and Properties. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2011.00164.x
- Norberto, S., Silva, S., Meireles, M., Faria, A., Pintado, M., & Calhau, C. (2013). Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.08.015
- McCune, L. M., Kubota, C., Stendell-Hollis, N. R., & Thomson, C. A. (2011). Cherries and health: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903001719
- Ferretti, G., Bacchetti, T., Belleggia, A., & Neri, D. (2010). Cherry antioxidants: From farm to table. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules15106993