Sleutels om af te vallen zonder jezelf uit te hongeren

Om af te vallen zonder jezelf uit te hongeren, moet je voedingsmiddelen kiezen die veel vezels bevatten maar weinig calorieën.
Sleutels om af te vallen zonder jezelf uit te hongeren

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat er cruciale sleutels zijn om af te vallen zonder jezelf uit te hongeren? Je hebt je goede voornemens voor het nieuwe jaar waarschijnlijk al een aantal keer verbroken, maar er is nog hoop!

Het grootste probleem is dat de meeste diëten erg beperkend zijn en ons bijna laten verhongeren. Onder andere artsen en voedingsdeskundigen hebben dit onderwerp echter echt bestudeerd en hebben aangetoond dat er een betere manier is om dit aan te pakken.

Talloze soorten diëten, trainingen en hulpmiddelen voor gewichtsverlies zijn beschikbaar. Specialisten schatten dat bijna 40% van de wereldbevolking te zwaar is en dat obesitas sinds de jaren zeventig wereldwijd is verdrievoudigd.

Dit is niet alleen een probleem op esthetisch niveau, maar is wereldwijd een gezondheidsprobleem geworden. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je kunt afvallen zonder jezelf uit te hongeren.

Het belang van afvallen

Sleutels om af te vallen zonder jezelf uit te hongeren

Momenteel is het aantal mensen met overgewicht erg hoog en het blijft het gestaag toenemen. Dit komt omdat we ons de afgelopen jaren hebben aangepast aan een sedentaire levensstijl en een dieet volgen dat rijk is aan ultrabewerkte voedingsmiddelen en fastfood dat veel vet bevat.

Hoezeer gezondheidscampagnes ook proberen de bevolking bewust te maken, zien de meeste mensen overgewicht alleen als een esthetisch probleem. Het is echter veel ernstiger dan dat. Zowel overgewicht als obesitas zijn een gezondheidsprobleem.

Beide aandoeningen zijn gerelateerd aan stofwisselingsproblemen en ziekten. Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben op diabetes en een veel hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat staat in een artikel gepubliceerd in het blad Circulation Research (Engelse link).

Om al deze redenen is het belangrijk om een dieet te vinden waarmee we kunnen afvallen. Maar het gaat niet alleen om afvallen, het is ook essentieel om daarna op gewicht te blijven en het gevreesde jojo-effect te voorkomen. Op vrijwel dezelfde manier is het belangrijk om een goed eetpatroon te combineren met regelmatige en dagelijkse lichaamsbeweging.

Hoe kun je gewicht verliezen zonder jezelf uit te hongeren?

Om af te vallen zonder honger te hebben, is het de bedoeling om voedingsmiddelen te vinden die het verzadigingsgevoel verhogen, maar die niet te veel calorieën bevatten. Zo is het eten van een appel niet hetzelfde als het eten van een chocoladereep. De appel bevat minder calorieën en heeft meer volume, dus is meer verzadigend.

Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om vezelrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Ze blijven langer in het spijsverteringsstelsel voordat ze worden verteerd. Daarom duurt het langer voordat honger ons weer overvalt, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Nutrition (Engelse link).

Bovendien zijn deze voedingsmiddelen meestal vrij groot met een beperkt aantal calorieën, zoals we hebben geïllustreerd met de appel en de reep chocolade. Alle soorten groenten en fruit voorzien ons van vitamines, verbeteren de darmtransit en verhogen het verzadigingsgevoel.

Aan de andere kant moeten we ook de vetinname verminderen en de hoeveelheid eiwit in de voeding verhogen. Het opnemen van vetarm vlees, zoals kip, kalkoen of bepaalde vissoorten, kan je helpen gewicht te verliezen zonder honger te lijden.

Er zijn nog andere aspecten waar we rekening mee kunnen houden, zoals bijvoorbeeld de glycemische index. Dit is een parameter die meet hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt. Met andere woorden, als een voedingsmiddel een lage glycemische index heeft, zal de bloedglucosepiek lager zijn.

Dit is belangrijk omdat het ook direct verband houdt met het gevoel van honger  en verzadiging. Bovendien is het super belangrijk bij mensen met diabetes type 2 die, zoals we eerder vermeldden, een ziekte hebben die verband houdt met hun overgewicht.

Vrouw heeft honger na alleen een kleine salada

Optimaliseer je dieet om gewicht te verliezen zonder jezelf uit te hongeren

Afvallen zonder jezelf uit te hongeren is mogelijk. Om het correct te doen, is de ideale manier om altijd een voedingsdeskundige of een arts te raadplegen. Bovendien moeten diëten worden gecombineerd met lichaamsbeweging en moeten ze worden benaderd als een levensstijl, niet als iets incidenteels.

Elk uitgebalanceerd dieet moet fruit en groenten bevatten. Ook moeten we voldoende water drinken, zo’n 1 ½ tot 2 liter per dag. Je moet rekening houden met het caloriegehalte van voedingsmiddelen en de verzadiging die ze kunnen bieden bij het bereiden van een dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.
  • Yanchou Njike V., Smith TM., Shuval O., Shuval K., et al., Snack food, satiety and weight. Adv Nutr, 2016. 7 (5): 866-78.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.