Strategieën om zonder een beperkend dieet af te vallen

De beste manier om een gezond en stabiel gewicht te bereiken, is door je dieet te verbeteren zonder een beperkend dieet te volgen. Op deze manier kun je niet alleen zwaarlijvigheid bestrijden, maar ook je kwaliteit van leven verbeteren!
Strategieën om zonder een beperkend dieet af te vallen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je er een hekel aan om op dieet te zijn? Het zal je misschien verbazen te horen dat een beperkend dieet niet de beste manier is om af te vallen en op de lange termijn een stabiel gewicht te behouden. Volgens experts biedt het alleen verandering op korte termijn.

De beste manier om een gezond gewicht te bereiken, is door je dieet te verbeteren zonder je toevlucht tot een al te restrictieve inname te hoeven nemen. Op deze manier kun je niet alleen zwaarlijvigheid bestrijden, maar ook je kwaliteit van leven verbeteren!

Kan een beperkend dieet je helpen om af te vallen?

Bord met ongelukkig gezicht

De meeste mensen hebben een van deze diëten geprobeerd of kennen iemand die dat heeft gedaan. De belangrijkste take-away is het volgende: in het begin vallen ze af, maar al snel voelt de persoon vanwege de vele beperkingen angst. Uiteindelijk stopt de persoon met het dieet, omdat het te ingewikkeld is om te volgen en dit resulteert in een consequent rebound-effect.

Waarom gebeurt dit bij een beperkend dieet?

In de eerste fase zijn mensen gemotiveerd en kunnen ze gemakkelijk het gekozen dieet volgen. Belangrijker nog, door het calorietekort merken ze dat ze snel afvallen.

Tijdens het proces merken ze echter dat ze verschillende verboden voedingsmiddelen hebben, afhankelijk van het soort ‘wonder’-dieet… en dat deze voedingsmiddelen steeds moeilijker te vermijden zijn.

Deze diëten kunnen voedingstekorten veroorzaken en uiteindelijk ongezond zijn. Vanuit een psychologisch perspectief kunnen ze ook het niveau van angst, gebrek aan concentratie, prikkelbaarheid en zelfs het risico op depressie vergroten. Al deze symptomen kunnen zelfs tot een eetstoornis leiden.

Wanneer iemand al in al deze fysieke en psychische symptomen is ondergedompeld, dan wordt het steeds moeilijker om het dieet te volgen met al de frustratie die dat oproept.

Tips om zonder een beperkend dieet af te vallen

In plaats van jezelf onder een beperkend dieet te laten lijden en jezelf aan elk gevaar bloot te stellen, zoals we zojuist hebben genoemd, raden we je aan om andere manieren te kiezen om af te vallen die niets met een extreem dieet te maken hebben.

Ben je klaar om deze opties te proberen? Als dit het geval is, lees dan verder met de tips die we je gaan geven. Onthoud ook dat consistentie bij het verkrijgen van deze resultaten de sleutel is.

1. Drink voldoende water

Vrouw drinkt water

Water is nodig voor de basisfuncties van het lichaam. Het houdt je energiek en voorkomt dat je onnodig voedsel eet. Hoewel het overdreven lijkt, is het helemaal waar. Water is erg gezond voor het lichaam. Geloof het of niet, maar goed water drinken kan je ook helpen om af te vallen.

Water helpt je bij het verwijderen van gifstoffen en houdt je gehydrateerd en energiek. Dit kan je ervan weerhouden om suikerrijk voedsel te eten om wakker te blijven. Water zal dit in plaats daarvan voor je doen!

Het zal je ook helpen om je gedurende een langere periode voller te voelen na een maaltijd. Op deze manier snel trek hebben en grijp je minder snel naar snacks.

2. Vergeet de auto: loop in plaats daarvan!

In deze tijd is de auto ons transportmiddel. We weten dat het erg comfortabel is, maar het kan je reis van gewichtsverlies verstoren. Behalve dat het schadelijk is voor het milieu, verhindert het ons om actief een van de beste oefeningen te doen die er zijn: lopen.

3. Identificeer ongezond voedsel

Het geheim is niet om een beperkend dieet te volgen, maar om het voedsel te identificeren waardoor je aan zou kunnen komen. Het doel is om ze langzaam uit je leven te verwijderen.

Industriële frisdranken, gefrituurd voedsel en al die voedingsmiddelen met verzadigde vetten zijn volgens een artikel in het tijdschrift BMC Public Health een zeer slechte keuze voor het lichaam (Engelse link).

4. Zeg vaarwel tegen stress

Vrouw met hoge werkdruk

Stress heeft tijdens de lunch invloed op ons. Probeer ontspanningstechnieken en elimineer de bron van die angst. Geloof het of niet, stress is slecht voor je gezondheid en zal uiteindelijk ook aan je gewichtstoename bijdragen. Het is het beste om te achterhalen wat je onrust veroorzaakt.

Identificeer en elimineer alles dat in je dagelijks leven stress veroorzaakt. Niets is het waard om je gezondheid voor op te offeren. Stress kan de trigger voor veel ziekten zijn en het is het beste om het op tijd te stoppen. Om te ontspannen kun je meditatieoefeningen of een andere ontspannende activiteit beoefenen.

Andere strategieën, zoals suppletie met melatonine, zijn bij het verminderen van angstniveaus effectief gebleken, blijkt uit een studie die in 2017 is gepubliceerd (Engelse link). Regelmatige inname van deze stof kan de rustkwaliteit verbeteren en stress helpen verminderen, wat een positieve invloed op de gezondheid en het afvallen heeft.

5. Dans en heb plezier

Bewegen helpt je om vet te verliezen. Een van de activiteiten die je in je routines kunt opnemen, is dansen, omdat de moves je in beweging brengen en je laten zweten als nooit tevoren. Het beste is dat je je niet zo moe zal voelen, omdat je veel plezier zult hebben! Een aantal sportscholen hebben dansprogramma’s om af te vallen.

6. Zorg voor voldoende slaap

Zonder beperkend dieet afvallen

Een goede nachtrust geeft ons meer energie om de dag het hoofd te bieden en in beweging te blijven. Experts raden aan om tussen de 6 en 8 uur te slapen om in onze activiteiten hoge prestaties te behalen en onszelf gezond te houden.

Als je gedurende de juiste tijd goed slaapt, dan voel je je veel beter. Om te beginnen voel je je minder gestrest en heb je veel meer energie. Volgens het American Journal of Epidemiology (Engelse link) kan slaapbeperking problemen in onze stofwisseling veroorzaken en er uiteindelijk toe leiden dat we aankomen.

7. Kook thuis om een beperkend dieet te vermijden

Hoe moeilijk het ook is om te geloven, het koken van je eigen eten kan een enorm verschil maken. Door in restaurants te eten, weet je vaak niet welke ingrediënten er in het eten zitten.

Je weet ook niet met hoeveel vet het is bereid en of het eten van de beste kwaliteit is. Als je je eigen eten klaarmaakt, dan weet je wat het beste voor je eigen gezondheid is.

Verbeter je gewoonten om af te vallen

Kortom, het is mogelijk om veilig en zonder een beperkend dieet op een gezonde manier af te vallen. Een gezonde levensstijl geeft je dus veilige en blijvende resultaten.

Door bepaalde aspecten van je routines te verbeteren, samen met regelmatige lichaamsbeweging, kun je dus zonder een rebound-effect extra kilo’s verminderen. Onthoud dat het behouden van een gezond gewicht een van de beste manieren is om voor je gezondheid te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhao Y., Wang L., Xue H., Wang H., Wang Y., Fast food consumption and its associations with obesity and hypertension among children: results from the baseline data of the childhood obesity study in China mega cities. BMC Public Health, 2017.
  • Impellizzeri P., Vinci E., Gugliandolo MC., Cuzzocrea F., et al., Premedication with melatonin vs midazolam: efficacy on anxiety and compliance in paedriatric surgical patients. Eur J Pediatr, 2017. 176 (7): 947-953.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.