Slapeloosheid verhelpen met zout en suiker

De combinatie van zout en suiker kan helpen om de hormonen die stress veroorzaken te controleren. Het mengsel zorgt ervoor dat deze hormoonniveaus opnieuw gereguleerd worden, zodat ze geen effect meer hebben op je slaappatroon.
Slapeloosheid verhelpen met zout en suiker
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Hoe kun je slapeloosheid verhelpen? Als je regelmatig piekert, rondwoelt of naar het plafond staart en in bed de uren aftelt, dan klinkt deze vraag jou bekend in de oren. Want slapeloosheid zorgt ervoor dat mensen problemen hebben met het in slaap vallen of het in slaap blijven. Zo kun je verschillende keren per nacht of ‘s ochtends heel vroeg wakker worden.

Slapeloosheid wordt als het meest voorkomende slaapprobleem bij de algemene bevolking beschouwd. Het probleem komt voor bij een onevenredig aantal vrouwen en oudere mensen. Ook mensen die psychologische aandoeningen hebben zoals depressies en angst lijden er vaak aan.

Problemen bij het slapen en een gebrek aan slaap kunnen een negatief effect hebben op de levenskwaliteit van de persoon die er last van heeft. In het bijzonder kan het zelfs leiden tot een verstoring van het sociale leven, werkkwaliteit of andere aspecten van het dagelijkse leven.

Slapeloosheid kan erg schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid. Vandaag de dag zijn er echter verschillende soorten medicatie en behandelingen beschikbaar die helpen om tegen slapeloosheid te vechten. Zo helpen ze voorkomen dat het een groter probleem wordt.

Raadpleeg echter altijd je dokter voor je medicijnen neemt die vrij verkrijgbaar zijn en neem ze ook met mate.

Pogingen tot zelfmedicatie of overvloedig gebruik van kalmerende middelen kan erg funest zijn voor je gezondheid.

De zout-en-suiker-behandeling is een populaire truc voor mensen die moeilijkheden hebben met slapen. Mensen die al gebruik maakten van de behandeling zeggen dat het een erg doeltreffende manier is om van die slapeloosheid af te raken.

Wil je meer weten over slapeloosheid? Lees dan: Goede gewoontes voor de bestrijding van slapeloosheid

Kun je slapeloosheid verhelpen met een zout-en-suiker-behandeling?

Zout

Een van de voornaamste oorzaken van slapeloosheid is fysieke of emotionele stress. Door een biochemische reactie zorgt de stress voor een verandering in de productie van de slaaphormonen in je lichaam.

Wanneer je stresshormonen hoog zijn, wordt je slaappatroon daardoor beïnvloed. Dit is dan ook de reden waardoor je moeilijk in slaap valt of vaak wakker wordt.

Al met al kunnen suiker en zout een belangrijke rol spelen. Omdat beide een bepaalde vorm van controle hebben over de productie van stresshormonen. Zout en suiker kunnen deze reduceren, waardoor de stresshormonen je slaappatroon niet langer in de war sturen.

In het boek Eat for Heat beschrijft de onderzoeker Matt Stone deze truc. Het gaat dus om een bepaalde oplossing die je helpt beter te slapen.

“De mengeling van zout en suiker is absoluut noodzakelijk tijdens de stressvolle situaties die zich ‘s nachts voordoen. Wanneer je slapeloosheid plaatsvindt tussen 2 en 4 uur ‘s ochtends en wanneer deze samengaat met een gevoel alsof er veel adrenaline door je lichaam stroomt (de productie van adrenaline piekt tijdens dit tijdsframe), dan is de mengeling van zout en suiker onder de tong de enige oplossing.”

Slapeloosheid verhelpen met zout en suiker

Vandaag de dag zijn veel mensen zich ervan bewust dat het eten van te veel zout of te veel suiker schadelijk kan zijn voor de gezondheid en verschillende ziektes en aandoeningen kan veroorzaken.

Wanneer je beide echter gematigd in je eetpatroon opneemt, is dit perfect aanvaardbaar. Je lichaam heeft zelfs behoefte aan een beperkte hoeveelheid van beide substanties. 

Slapeloosheid

De voordelen van het combineren van zout en suiker

Alhoewel de smaak uiteraard niet echt prettig is, zijn de voordelen die de combinatie van zout en suiker met zich meebrengt wel sterk genoeg om er zo nu en dan gebruik van te maken.

  • Het sterkt je immuunsysteem
  • Het helpt hoofdpijnen te verlichten
  • Het verhoogt je energiepijl
  • Het verhoogt ook de productie van serotonine en elektrolyten
  • Het verlicht stress

Recept voor de zout-en-suiker-behandeling

Bruine Suiker

Om deze behandeling tegen slapeloosheid te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 theelepel zeezout (zo’n 5 gram)
  • 5 theelepels bruine suiker (zo’n 25 gram)
  • 1 eetlepel panela of ruwe suiker

Bereiding

Breng alle ingrediënten samen in een zakje of een kleine pot en schud het geheel goed door elkaar. Panela is een ingrediënt dat de neiging heeft zich van de rest te scheiden. Daarom is het belangrijk dat het gecombineerd wordt met bruine suiker.

De aanbevolen verhouding is een deel zout tegenover vijf delen suiker. Wanneer het geheel echter nog te zout is voor jou, kun je de hoeveelheid zout verminderen.

Hoe moet je de behandeling toepassen?

Slapeloosheid verhelpen doe je door voordat je naar bed gaat of wanneer je ‘s nachts wakker wordt, een klein beetje van deze mengeling onder je tong te doen en te wachten tot het helemaal weggesmolten is.

Je kan de rest van het mengsel op je nachtkastje laten staan of ergens waar je het makkelijk kan bereiken wanneer je het ‘s nachts zou nodig hebben.

Gebruik niet meer dan een snufje en laat het volledig wegsmelten onder de tong. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.