Je slanke taille terug in één maand tijd met 5 basisstappen

Hoe kan je de omvang van je taille verkleinen? Je hebt een alomvattend plan nodig. Deze 5 stappen helpen om je eetgewoontes te veranderen en meer te bewegen. Met dit plan stimuleer je de vetverbranding.
Je slanke taille terug in één maand tijd met 5 basisstappen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 28 januari, 2021

Je slanke taille van vroeger weer terug, hoe doe je dat? Hou rekening met dit feit: bij gewichtstoename bouwt het extra vet zich niet altijd op op dezelfde delen van het lichaam.

Waar je gewicht zult verliezen, is afhankelijk van een aantal factoren. Genetische eigenschappen, voeding, bewegingsgewoontes en hormonale veranderingen spelen een rol.

In dit artikel leggen we vijf basisstappen uit om je slanke taille weer terug te krijgen. Door de stappen te volgen, zal je op een natuurlijke manier je tailleomvang in één maand tijd verminderen. Tegelijkertijd verbeter je je algemene gezondheid.

Je slanke taille terug door zorg te dragen voor jezelf

Het is zinloos om je vast te klampen aan strikte diëten om je taille te verminderen. Als je de neiging hebt om vet op te stapelen rond de buik, zal je uiteindelijk vet verliezen op andere plaatsen van je lichaam. Je buikvet zal dus koppig blijven zitten.

Daarom is het essentieel dat je de volgende basisstappen volgt. Hou rekening met de mogelijke oorzaken van je gewichtsprobleem. Je zal dan niet alleen je tailleomvang verkleinen, maar ook je algemene gezondheid verbeteren. Tegelijkertijd zal je je lichter voelen en meer energie en vitaliteit ervaren.

Je slanke taille terug door zorg te dragen voor jezelf

1. Eet slechts 80% van je normale maaltijden

Wat betekent dit? Door 80% van je gewone hoeveelheden te eten, leer je om te stoppen met eten zonder dat volle gevoel. Je went eraan om de maaltijd te beëindigen met nog een beetje honger. 

Het uiteindelijke en ideale doel is dat je niet langer honger voelt. Je slaagt er zo in om geleidelijk aan een klein beetje meer te eten achterwege te laten, zoals bijvoorbeeld het dessert.

Om dit te bereiken moet je echter leren om op de correcte manier te eten.

 • Kauw je voedsel.
 • Eet ontspannen en zonder haast.
 • Zorg dat er tijdens de maaltijden geen grote afleidingen zijn.

Op deze manier zal je je vlugger voldaan voelen. Bovendien vermijd je dat je te veel gaat eten of dat je de drang voelt om meer te eten.

Door slechts 80% te eten, zal de tailleomvang verkleinen. Ontstekingen worden zo ook voorkomen. Je zal je ook lichter voelen en minder slaperig na de maaltijd.

2. Neem meer eiwitten en goede vetten op in je dieet

Als je gewicht en centimeters wilt verliezen, denk je gewoonlijk aan calorieën en het beperken van je voeding tot sla. Meer en meer studies tonen echter aan dat calorie-arme diëten ongezond zijn. Ze veroorzaken ook een jojo-effect. Na dergelijke diëten gebeurt het vaak dat je het verloren gewicht al snel weer terugkrijgt.

Eiwitten helpen om je tailleomvang te verminderen. Gebruik ze echter met gezond verstand.

 • Kies altijd om de meeste eiwitten uit plantaardige bronnen te halen. Denk bijvoorbeeld aan groenten, noten, avocado, enz.
 • Haal de eiwitten zowel uit eieren als uit kaas en vis.
 • Probeer zo weinig mogelijk vlees te eten. Vermijd vooral rundvlees. Zorg er echter voor dat elke maaltijd toch wat eiwitten bevat.

Gezonde vetten versnellen je metabolisme en helpen je ook om gewicht te verliezen. Zorg er dus zeker voor dat gezonde vetten inbegrepen zijn in je dieet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • koudgeperste plantaardige olie
 • avocado-olie
 • olie gemaakt van noten en zaden
Je slanke taille weer terug met gezonde vetten en eiwitten

3. Blijf niet dan langer dan 45 minuten aan een stuk zitten

Een zittende levensstijl maakt je dik, vooral rond de taille. Zitten gedurende uren en uren aaneen draagt bij tot gewichtstoename rond de buik. Bovendien is het op de lange termijn schadelijk voor je gezondheid.

Om dit te vermijden, en je wilt je slanke taille weer terug, dan kun je de wekker om de 45 minuten zetten. Op die manier herinner je jezelf eraan dat je moet opstaan uit je stoel en op één of andere manier moet bewegen.

Het is zeer aanbevolen om minstens twee keer per week een oefening van een matige intensiteit uit te voeren om je hele lichaam te laten bewegen.

Het is ook belangrijk dat je een goede houding aanneemt, want als het lumbale deel van je lichaam verzwakt, zal dit ook je taille doen verbreden.

4. Massages rond de taille

In sommige gevallen is er onvoldoende circulatie of vochtophoping in de buik. Regelmatige massages kunnen echt helpen om wat van dat volume te verliezen.

Je kan droge massages uitvoeren of olie of lotion gebruiken. Wat je ook kan doen, is een paar druppels etherische olie van citroen of rozemarijn toevoegen. Ze zullen helpen om vet te verwijderen. Ze bevorderen ook de circulatie, omdat ze de effecten van massage verbeteren.

Kleimaskers zijn ook heel efficiënt. Je kan ze zowel overdag als ‘s nachts gebruiken.

5. Reguleer je hormonen

Vrouwen in de menopauze lijden aan een stijging van de hoeveelheid buikvet. Maar vrouwen van elke leeftijd kunnen dit ervaren, ook al volgen ze een gezond dieet en krijgen ze veel beweging.

Er bestaan natuurlijke producten die je helpen om je hormonen te reguleren:

 • Macawortel
 • Chasteberry of kuisheidsboom
 • Lijnzaadolie
 • Venkel
 • Yam (wortelknol)
 • Salie

Zet door en hou dit stappenplan minstens één maand vol. Bouw het stap voor stap op. Je zal met verbazing merken hoe je tailleomvang verandert. Wil jij je slanke taille weer terug?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Martines RM., Machado PR., Neri DA., Levy RB., et al., Association between watching TV whilst eating and children’s consumption of ultraprocessed foods in United Kingdom. Matern Child Nutr, 2019.
 • Kroeger CM., Hoddy KK., Varady KA., Impact of weigth regain on metabolic disease risk: a review of human trials. J Obes, 2014.
 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.