Drie situaties waarbij het vermijden van sport het beste is
Beweging is geen moderne gewoonte: het is altijd belangrijk geweest voor de samenleving. Er zijn echter enkele situaties waarbij het vermijden van sport de beste keuze is.
Sinds de oudheid in het oude Griekenland werden er fysieke activiteitenprogramma’s uitgevoerd. Sport werd beschouwd als een prioriteit voor de gezondheid, om nog maar te zwijgen van het feit dat de cult van het esthetische beeld een manier was om macht uit te drukken.
Waarom zou je sporten?
Sport verbetert de prestaties op cardiovasculair niveau, aangezien sport hemodynamische, hormonale, neurologische en metabole veranderingen activeert. Daarom verbetert het de werking van de luchtwegen. Lichaamsbeweging brengt evenwicht in je gezondheid.
In beweging blijven voorkomt osteoporose, rugpijn en schade veroorzaakt door een slechte houding. Het deelnemen aan sport is echter niet altijd een gezonde bezigheid. Het hangt af van de vorm en omstandigheden waarin het wordt beoefend of je niet toch beter kan kiezen voor het vermijden van sport.
Wanneer is het vermijden van sport beter?
Het is duidelijk dat overmatig of onjuist oefenen contraproductief kan zijn. Mensen met hypertensie moeten bijvoorbeeld voorkomen dat ze te veel sporten, omdat dit hun conditie kan verslechteren. Er zijn echter ook bepaalde omstandigheden waarin het helemaal vermijden van sport de beste optie is.
Hieronder beschrijven we drie situaties waarin je beter niet kunt gaan sporten.
1. Na onvoldoende slaap
Na een slapeloze nacht, kunnen we soms denken dat lichaamsbeweging de beste manier is om onszelf wakker te maken. Dit is echter niet waar! Je kunt dan beter kiezen voor het vermijden van sport.
Als je gaat sporten terwijl je niet goed uitgerust bent, verhoogt dit de stress. Daarnaast wordt in dit scenario het immuunsysteem niet voorbereid op de inspanning, waardoor het afweersysteem verslechtert.
Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan energie waardoor de kans op blessures toeneemt. Je overbelast je spieren omdat je niet op dezelfde manier kunt bewegen als wanneer je de nacht ervoor goed had uitgerust.
Als je de nacht ervoor echter niet goed hebt geslapen en je wilt je routine niet laten vallen, kun je altijd een wandeling maken, joggen of de helft van wat je normaal gesproken zou doen.
2. Na het drinken van alcohol
Strikt genomen stopt het drinken van alcohol je niet om te sporten, tenzij het een fysieke activiteit is die nauwkeurigheid vereist. Dit komt omdat alcohol invloed heeft op prestaties en kracht, maar vooral op de coördinatie. Ethanol zorgt ervoor dat alcoholdrinkers in een euforische staat terechtkomen en vervolgens depressief worden, waardoor hun reflexen in elke situatie afnemen.
Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat alcohol diuretische effecten heeft, die uitdroging kunnen veroorzaken bij lichaamsbeweging. Dit komt door het verlies van vloeistoffen, vitaminen en mineralen.
Ook voorkomt ethanol dat voedingstoffen regelmatig worden opgenomen, wat een verhoging van het lichaamsgewicht in de hand werkt.
3. Na een blessure te hebben opgelopen
Het is heel gebruikelijk voor atleten om blessures te ontwikkelen tijdens het sporten. Enkele van de typische oorzaken zijn:
- Niet correct bewegen
- Niet correct opwarmen
- Meer trainen dan gewoonlijk
- Ongeschikte schoenen dragen
- Gebrek aan bescherming
Soorten verwondingen
Een van de meest voorkomende verwondingen bij atleten zijn:
- Acuut trauma. Dit omvat breuken, verstuikingen, snijwonden, enzovoort. Ze kunnen ontstaan als gevolg van een klap of overmatige kracht.
- Overbelastingsblessures zoals breuken door overmatig gebruik of ontsteking van pezen. Ze ontwikkelen zich na het uitvoeren van een repeterende bewegingsroutine.
Symptomen
Enkele van de meest voorkomende symptomen in een geval van letsel zijn:
- Intense pijn of pijnlijk om aan te raken
- Stijfheid en ontsteking
- Immobilisatie
- Breuken of scheuren
Als je een van deze symptomen ervaart, moet je sport vermijden.
Het is echter ook essentieel dat je naar een dokter gaat. Daarna moet je je coach informeren over je blessure en behandeling en daarna geleidelijk beginnen met therapeutische oefeningen.
Aanbevelingen bij oefeningen
- Bezoek een gecertificeerde sportspecialist om veeleisende lichamelijke activiteiten uit te voeren.
- Besteed aandacht aan techniek en focus niet op kracht, want het is nutteloos om een groot gewicht op te tillen als je het verkeerd doet.
- Wees consequent en vermijd overbelasting, want een te grote hoeveelheid beweging in korte tijd zal je niet dezelfde resultaten geven die je na verloop van tijd kunt krijgen.
- Vergeet de warming up niet. Het is echt belangrijk om te stretchen voordat je begint met een fysieke activiteit om letsel te voorkomen en de prestaties te verbeteren.
- Begin met een cardio routine als je gewicht wilt verliezen. Het is echter ook belangrijk om gewichten te tillen, omdat het je spieren versterkt.
- Behoud een evenwichtige voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen.
- Drink overvloedig water omdat het de enige manier is om te herstellen van fysieke inspanning. Het is essentieel om water te drinken voor, tijdens en na het sporten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DrC. Rodrigo Álvarez Cambras, 1 Dra. Marlene Elvira Jacobo Núñez, 2 Dr. Luis Oscar Marrero Riverón 3 y Dr. Antonio Castro Soto del Valle 4. (2014). ¿Qué son las lesiones deportivas? Español. https://doi.org/Available
- González, J. (1998). Lesiones musculares y deporte. Rev Bras Med Esporte. https://doi.org/10.1590/S1517-86921998000200002
- Sánchez Jimenez, A., & León Ariza, H. H. (2012). Psicología de la actividad física y del deporte. Hallazgos. https://doi.org/10.15332/s1794-3841.2012.0018.11