Schrijverseelt: waarom het verschijnt en de behandeling

De callus van een schrijver of schrijverseelt wordt gevormd door de ophoping van dode cellen als gevolg van constante wrijving tegen de vinger. Hoe kun je er vanaf komen? In dit artikel zullen we enkele methoden delen.
Schrijverseelt: waarom het verschijnt en de behandeling

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Schrijverseelt wordt ook wel ‘schrijversbult’ of ‘nerdbult’ genoemd. Het is een verharding die op een van de vingers verschijnt als gevolg van de constante wrijving die wordt veroorzaakt door het gebruik van potloden, pennen of andere schrijfinstrumenten.

Maar is het mogelijk om het te elimineren? Hoewel het geen gezondheidsprobleem is, is dit eelt lelijk en veroorzaakt het irritatie. Om deze redenen zoeken sommige mensen een behandeling om de omvang te verkleinen of te elimineren. Gelukkig zijn er verschillende opties die je kunt proberen, die we je hieronder zullen uitleggen.

Waarom verschijnt schrijverseelt?

Zoals uitgelegd in een artikel gepubliceerd in American Family Physician, is eelt het gevolg van een fysiologische reactie van de huid die bekend staat als hyperkeratose. Het wordt veroorzaakt door aanhoudende druk of wrijving van de huid tegen een bepaald materiaal.

Met name het eelt van de schrijver wordt veroorzaakt door het constante gebruik van schrijfinstrumenten, zoals pennen, potloden, stiften en kleurpotloden. Wanneer je druk uitoefent op een van de vingers, dit kan de middelvinger of ringvinger zijn, vormen deze elementen een klonterig ogende hardheid bestaande uit dode cellen.

De belangrijkste functie is het beschermen van het onderliggende huidgebied, dat anders geïrriteerd of geïnfecteerd kan raken. Hoewel ongevaarlijk, is het oncomfortabel en geeft het de vinger een onooglijk uiterlijk. Daarom wordt vaak gezocht naar oplossingen om deze te minimaliseren.

Hoe krijg je schrijverseelt

Aanbevolen behandelingen voor schrijverseelt

Er is geen chirurgische behandeling om eelt volledig te verwijderen. Echter, zoals beschreven door de American Academy of Dermatology, heeft de meeste eelt de neiging om te verdwijnen als de wrijving die het veroorzaakt stopt. Ook versnellen sommige therapeutische opties de afbraak ervan.

In het geval van schrijverseelt zijn sommige benaderingen meestal effectief. Toch bieden ze geen onmiddellijke resultaten en moet je geduldig handelen om geen verdere schade te veroorzaken. Let op!

Peeling

De eerste aanbeveling om het verschijnen van schrijverseelt te verminderen, is weken en exfoliëren. Volgens informatie van de Mayo Clinic (Engelse link) kun je met dit eenvoudige proces de huid verzachten en opgehoopte dode cellen verwijderen.

  • Eerst moet je de aangedane vinger 10 minuten in warm water laten weken.
  • Wrijf vervolgens met een puimsteen of nagelvijl over het eelt. Het idee is om dode cellen te verwijderen.
  • De behandeling moet elke dag worden herhaald tot je verbetering merkt.

Moisturize

De American Academy of Dermatology beveelt het gebruik van vochtinbrengende producten met salicylzuur, ammoniumlactaat of ureum aan. Deze ingrediënten helpen het schrijverseelt te verzachten en dode cellen geleidelijk af te breken.

Andere nuttige producten voor hydratatie die je thuis kunt gebruiken zijn:

Remedie van aspirine bij schrijverseelt

In het ideale geval gebruik je producten met salicylzuur die zijn voorgeschreven door de dermatoloog. Volgens een recensie in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology (Engelse link) werkt salicylzuur namelijk als een keratolytisch middel en helpt het dermatologische problemen te verlichten. Als optionele of aanvullende optie kun je echter een eenvoudig huismiddeltje met aspirine proberen.

  • Om deze remedie te maken vermaal je 3 tot 5 aspirinetabletten tot een poeder.
  • Bevochtig het vervolgens met een beetje water tot je een pasta hebt.
  • Breng het preparaat daarna aan op het eelt, wrijf het voorzichtig in en wikkel het ongeveer 10 tot 15 minuten  in met een plastic strip.
  • Verwijder na deze tijd de pasta en spoel het goed af.
  • Herhaal de remedie elke dag totdat het eelt is verminderd.

Het voorkomen van schrijverseelt

Regelmatig schrijven maakt het moeilijk om schrijverseelt te voorkomen. Er zijn echter enkele eenvoudige maatregelen die kunnen voorkomen dat deze ophoping verschijnt. Dit zijn de belangrijkste:

  • Draag vingerbeschermers bij het schrijven: dikke pleisters of katoenen handschoenen kunnen helpen de vinger te beschermen tegen wrijving door schrijfgerei.
  • Gebruik potloodgrepen: een andere manier om een barrière tussen potloden en de vinger te plaatsen, is met een rubberen of schuimrubberen greep. Deze wordt over het potlood of de pen geplaatst. Er zijn er zelfs al die het hebben ingebouwd.
  • Kies pennen met gelinkt: deze variant vereist namelijk minder druk bij het aanbrengen op het papier. Daarom vermindert het de belasting van de vinger.
  • Ontspan je grip: probeer natuurlijk niet te veel kracht uit te oefenen tijdens het schrijven. Druk je potlood niet te hard tegen het papier. Neem ook pauzes en beweeg je hand om deze te ontspannen.
Aspirine kun je als remedie gebruiken

Is het nodig een dermatoloog te raadplegen?

Als een ongevaarlijke laesie, lost het schrijverseelt meestal vanzelf na verloop van tijd op zonder dat een dermatoloog hoeft te worden bezocht. Toch moet je een dermatoloog raadplegen als de hierboven genoemde behandelingen geen resultaat opleveren. Indien nodig kan de professional andere therapeutische mogelijkheden aangeven.

Ook is het belangrijk om de tussenkomst van de specialist te vragen als er tekenen zijn van een infectie. Dit omvat symptomen zoals roodheid, pus, pijn, ontsteking of bloeding. Houd al deze punten in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Freeman DB. Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. Am Fam Physician. 2002 Jun 1;65(11):2277-80. PMID: 12074526.
  • Al Aboud AM, Yarrarapu SNS. Corns. [Updated 2020 Aug 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/
  • HOW TO TREAT CORNS AND CALLUSES. (n.d.). American Academy of Dermatology Association.
    Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses
  • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.