Schade van osteoporose na de menopauze beperken
Veel mensen zijn erin geslaagd de symptomen van bepaalde degeneratieve processen en ziekten uit te stellen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel vrouwen die de schade van osteoporose na de menopauze hebben kunnen beperken of voorkomen.
Osteoporose is een botziekte die de microarchitectuur van het skelet verzwakt. Als gevolg hiervan veroorzaakt het verlies van botmassa en kracht, zoals een artikel in Annals of Internal Medicine uitlegt (Engelse link). Deze ziekte kan botbreuken en onverwachte kwetsbaarheid veroorzaken.
Soms blijft de ontwikkeling van deze ziekte onopgemerkt, gezien de onzichtbaarheid van de symptomen. Het ontwikkelen van osteoporose kan echter na verloop van tijd erg pijnlijk zijn.
Naarmate het verlies van botmassa toeneemt, worden de gaten in het botweefsel groter. Als gevolg hiervan veroorzaakt dit de verzwakking van de botstructuur, wat uiteindelijk kan leiden tot breuken. Het is gebruikelijk om verwondingen en misvormingen van de wervelkolom waar te nemen bij mensen die lijden aan osteoporose.
Vrouwen en de schade door osteoporose
Sommige ziekten komen meer voor bij bepaalde groepen mensen, gezien de organische omstandigheden die zich voordoen. In het geval van osteoporose zijn leeftijd en geslacht twee belangrijke risicofactoren.
Zodra vrouwen volwassen zijn, beginnen ze een achteruitgang in de kwaliteit van hun botten te ervaren. Met andere woorden, dit is een probleem dat met het oplopen van de leeftijd zal verschijnen.
Bovendien hebben vrouwen meer kans op schade door osteoporose dan mannen. Dit komt door het verlies van calciumstructuren als gevolg van een verminderde oestrogeenproductie.
Osteoporose is een veel voorkomende complicatie tijdens de menopauze gezien de afname van hormonen zoals oestrogeen.
In die zin kunnen voedingsgewoonten voor en tijdens de menopauze de kans op osteoporose vergroten of verkleinen. Dit geldt vooral als je genetische aanleg hebt of als je een gebrek aan calcium hebt.
Sommige onderzoeken hebben vastgesteld dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze ziekte. Toch is osteoporose een van de meest voorkomende aandoeningen na de menopauze.
Hoe de schade van osteoporose tijdens de menopauze te beperken
Een gezonde levensstijl omvat het handhaven van een gezond, uitgebalanceerd dieet en het verhogen van lichaamsbeweging. Wat betreft osteoporose na de menopauze is het cruciaal dat vrouwen voldoende calcium en vitamine D in hun dieet opnemen. We raden aan om een specialist te raadplegen die voor jouw specifieke geval individuele richtlijnen kan geven.
- Groene groenten en bepaalde zaden bevatten meer van deze voedingsstoffen dan zuivelproducten.
- Magnesium is een uitstekend voedingssupplement.
- Wat vitamine D betreft, zijn voldoende blootstelling van de huid aan de zon en het consumeren van bepaald voedsel zoals bijvoorbeeld vis allebei essentieel.
Lichamelijke activiteit
Het volgen van een goed dieet is fundamenteel, maar het is niet genoeg. Studies hebben aangetoond dat lichamelijke activiteit de bot- en spierkwaliteit ondanks het verstrijken van de tijd in stand houdt.
Hoewel de intensiteit van de training na de menopauze kan afnemen, is het belangrijk om maximale inspanning te leveren om actief te blijven. Krachttrainingen dragen bij aan een afname van de frequentie en ernst van osteoporose, volgens een studie uit 2019 (Engelse link).
Daarnaast is 20 minuten per dag wandelen altijd goed. Het beoefenen van sporten of het uitvoeren van oefeningen waarmee je tegen de zwaartekracht in kunt gaan, helpt om de botdichtheid te verhogen. Een goed voorbeeld is yoga.
Het is in ieder geval een goed idee om de supervisie van een gekwalificeerde trainer te zoeken. Op die manier kun je een persoonlijk fitnessplan volgen. Dit is een belangrijk aspect als het gaat om het verminderen van het risico op trauma aan je botten en spierweefsel.
Net als goede gewoonten kan fysiotherapie in sommige gevallen helpen om de negatieve effecten van de schade door osteoporose na de menopauze op het lichaam te verminderen.
Lees ook:
Magnesium, een belangrijk mineraal
Osteoporose na de menopauze: gematigdheid en voorzichtigheid
Studies hebben aangetoond dat het consumeren van overmatige hoeveelheden van bepaalde ongezonde voedingsmiddelen het risico op fracturen kan vergroten.
Deze omvatten onder andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan eenvoudige suikers en transvetten. Hetzelfde geldt voor sigaretten en alcohol. Dit zijn allemaal ongezonde producten die bijdragen aan botvernietiging.
Daarnaast bevorderen gebrek aan mobiliteit en overmatig sedentarisme de verzwakking van de botten, waardoor de pijn toeneemt. Het is echter belangrijk om geschikte oefeningen te doen. Je moet hierbij niet overdrijven en ze met voorzichtigheid uit te voeren om ongelukken te voorkomen.
Een gezond en uitgebalanceerd dieet voor en tijdens de menopauze, lichamelijke activiteit en het elimineren van slechte gewoonten kunnen allemaal aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de schade door osteoporose tijdens deze levensfase.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ensrud KE., Crandall CJ., Osteoporosis. Ann Intern Med, 2017. 167 (3): 17-32.
- Daly RM., Dalla Via J., Duckham RL., Fraser SF., et al., Exercise for the prevention of osteoporosis in postmenopausal women: an evidence based guide to the optimal prescription. Braz J Phys Ther, 2019. 23 (2): 170-180.
- Ann Intern Med. 2017 Aug 1;167(3):ITC17-ITC32. Osteoporosis. doi: 10.7326/AITC201708010
- MedlinePlus. Osteoporosis. https://medlineplus.gov/spanish/osteoporosis.html/li>
- J Endocrinol. 2000 Aug;166(2):235-45. Role of genetic factors in the pathogenesis of osteoporosis. doi: 10.1677/joe.0.1660235.
- Mo Med. 2018 May-Jun; 115(3): 247–252. Not Salt But Sugar As Aetiological In Osteoporosis: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140170/