's Avonds veel eten: een gewoonte die je energieniveau kan beïnvloeden

In dit artikel gaan we uitleggen waarom nachtelijk eten je energieniveau kan beïnvloeden en schaden.
's Avonds veel eten: een gewoonte die je energieniveau kan beïnvloeden

Laatste update: 04 maart, 2024

Er is een “onschuldige” gewoonte die je energieniveau negatief kan beïnvloeden, waardoor je het gevoel hebt dat je niet goed geslapen hebt. Volgens deskundigen maakt het niet uit hoe actief je bent of wat je ‘s avonds doet, je energieniveau kan te maken hebben met wat je ‘s avonds eet. Laten we eens beter kijken naar wat ze hebben ontdekt over ‘s avonds veel eten en wat je eraan kunt doen.

 ‘s Avonds veel eten: is het echt nodig?

Hoewel het allemaal afhangt van het soort voedsel dat je eet en andere gerelateerde gewoonten, zijn er mensen die beweren dat ‘s avonds eten noodzakelijk is en niet altijd de kwaliteit van je slaap zou beïnvloeden. In dit verband is erop gewezen dat een van de voordelen te maken heeft met gewichtsbeheersing.

En het is een feit dat je energie nodig hebt, zelfs als je slaapt. Maar als je naar bed gaat zonder te eten, kan het lichaam koolhydraten en vetten vasthouden als reserve, in plaats van ze uit te geven.

Ook als je een beetje hongerig naar bed gaat, moet je op een gegeven moment opstaan om te eten en wordt de slaap beïnvloed. Dit kan op zijn beurt de cortisolproductie verhogen.

Aan de andere kant kunnen bepaalde voedingsmiddelen rustgevend zijn, vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan melatonine, zoals de volgende:

  • Bananen
  • Uien
  • Asperges
  • Noten
  • Haver
  • Kersen
  • Gember

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Wat zijn de gevolgen van te veel eten?

Wat kan je energieniveau beïnvloeden?

Veel snacken

Het is niet alleen ‘s avonds eten dat je energieniveau kan schaden; het gaat erom hoeveel, op welk tijdstip en wat voor soort voedsel. Om te beginnen is het geen goede gewoonte om je zwaarste maaltijd vlak voor het slapengaan te nuttigen.

En dat komt omdat je metabolisme niet de hele dag hetzelfde werkt, zelfs niet als het om dezelfde maaltijd gaat (bijvoorbeeld een biefstuk). Het vermogen van het lichaam om energie te halen uit zulk voedsel kan dus worden beïnvloed.

Daarom kunnen grote maaltijden ‘s avonds de slaap verstoren. Maar naast de hoeveelheid moet je ook kijken naar het soort voedsel, want soms kun je ongezonde keuzes maken.

Welke eetgewoonten ‘s avonds kunnen je energie schaden? De volgende:

  • Veel calorieën: het avondeten mag niet meer dan 15% van de calorieën van de dag uitmaken.
  • Het hoge gehalte aan koolhydraten, vooral als het om toetjes gaat.
  • Te veel vet: hamburgers en andere zoute opties(snacks) bevatten schadelijke vetten.
  • Te veel eiwitten: hoewel dierlijke eiwitten heilzaam zijn, omdat ze tryptofaan leveren, zijn ze vaak ook moeilijk te verteren, wat de rust kan beïnvloeden.
  • Te veel zout: te veel zout kan ervoor zorgen dat je meer water gaat drinken en dat je midden in de nacht moet opstaan om naar het toilet te gaan.
  • Zuivel: volgens het NIDDK (Engelse link) is 36% van de mensen in de Verenigde Staten lactose-intolerant; en als je deze voedingsmiddelen ‘s avonds consumeert, neemt de kans op winderigheid toe.
  • Cafeïnehoudende dranken: hieronder vallen koffie, chocolade en energiedrankjes. Volgens onderzoeken (Engelse link) kunnen deze laatste de gezondheid van het hart aantasten door de bloeddruk te verhogen.
  • Alcohol: kan bijdragen aan uitdroging, waardoor je de volgende dag langzamer gaat bewegen. Om nog maar te zwijgen van de hoofdpijn die een kater met zich meebrengt.
  • Pittig of zuur voedsel.

De gevolgen van ‘s avonds te veel eten

Naast het beïnvloeden van de stofwisseling, hebben deze voedingsmiddelen vaak ook andere gevolgen, zoals een slechte spijsvertering, maagpijn, brandend maagzuur en reflux, omdat het bij horizontaal slapen waarschijnlijker is dat maagzuur in de slokdarm terechtkomt.

Bovendien werd in een onderzoek (Engelse link) vastgesteld dat er een grotere kans is om midden in de nacht wakker te worden naarmate de voedselinname dichter bij bedtijd is. Er is zelfs vastgesteld dat dit slaapapneu verergert.

En door deze “onschuldige” gewoonte kan de kwaliteit van je rust worden aangetast, wat de volgende ochtend schadelijk is voor je energieniveau.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
11 tips om goed te slapen en verfrist wakker te worden

Je gewoonten veranderen

Slecht slapen

Zoals met zoveel dingen in het leven, gaat het niet zozeer om wat je doet, maar om de uitspattingen. Je moet dus niet denken dat het gewoon eten ‘s avonds het probleem is. Nog minder zou je moeten stoppen met het avondeten, want dat zou ergere gevolgen kunnen hebben.

Hoewel ook wordt aangenomen dat het heilzaam kan zijn, binnen de modaliteit die bekend staat als intermittent fasting.

Om deze “onschuldige” gewoonte te bestrijden die je energieniveau kan schaden, moet je je inspanningen richten op de drie belangrijkste variabelen: tijd, kwaliteit en kwantiteit.

Laten we eens kijken naar een aantal aanbevelingen:

  • Vroeg eten is het beste: sommige mensen eten om half zeven of zeven uur (of zelfs eerder).
  • Als je tegen bedtijd weer trek krijgt, kun je een lichte snack nemen, zoals een appel, kaas met crackers (zoutarm), cornflakes, noten of yoghurt.
  • Je moet gefrituurd voedsel, zwaar te verteren eiwitten, gekruid voedsel en junkfood in het algemeen vermijden.
  • Kies voor samengestelde koolhydraten: Dit kan ook voedsel zijn dat eiwitten bevat. Bananen zijn een goede keuze.
  • Vermijd ‘s avonds cafeïnehoudende dranken.

Andere suggesties met betrekking tot ‘s avonds veel eten

Je moet proberen een goede slaaphygiëne te handhaven, maar dit heeft niet alleen met eten te maken. In die zin zijn andere aanbevelingen om rekening mee te houden de volgende:

  • Gebruik geen elektronische apparaten gedurende langere tijd in bed voordat je gaat slapen.
  • Doe activiteiten die je helpen ontspannen, zoals meditatie.
  • Een gematigde bewegingsroutine kan ook je energieniveau verhogen door de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar het weefsel te verhogen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Een laag energieniveau kan op een bepaald moment normaal zijn. Het kan gewoon een tijdelijke situatie zijn als gevolg van een slechte nachtrust.

Als dit echter een bepaalde periode (meer dan een week) aanhoudt, is het een goed idee om naar de dokter te gaan. Volgens de Harvard Health website (Engelse link) kan langdurige vermoeidheid te maken hebben met depressie of een onderliggende ziekte, vooral als er ook andere symptomen zijn, zoals verlies van eetlust, moeizame ademhaling en ontmoediging.

Een arts zal proberen om bloedarmoede en hypothyreoïdie uit te sluiten. Het enige wat echter nodig kan zijn, is een beetje rust en betere eetgewoonten ‘s avonds om je energieniveau ‘s ochtends weer op 100% te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.