Rode wijn: eigenschappen en gezondheidsvoordelen

Drink je 's avonds graag een glaasje rode wijn? Het bevat veel componenten die voordelen bieden voor je gezondheid! Hier vertellen we je wat ze zijn en hoe je de flessen het beste kunt bewaren.
Rode wijn: eigenschappen en gezondheidsvoordelen

Laatste update: 01 augustus, 2023

Van tijd tot tijd hebben we allemaal de behoefte aan een gewoonte die ongezond lijkt. Zelfs diëtisten kiezen er bijvoorbeeld voor om soms af te wijken van hun gebruikelijke menu. In dit geval kan het drinken van rode wijn de gewoonte zijn die je leuk vindt.

Hoewel het misschien ongezond lijkt, brengt een glas rode wijn per dag veel gezondheidsvoordelen met zich mee. In feite is dit drankje misschien minder schadelijk dan mensen denken. Let wel, we hebben het over slechts één glas.

Bovendien is de manier van bewaren essentieel. Door het bijvoorbeeld in een wijnkoelkast te bewaren, blijven de eigenschappen langer behouden. Wil je weten wat de voordelen zijn van het consumeren ervan en hoe je het kunt bewaren? Hier vertellen we je er alles over!

De eigenschappen van rode wijn

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door de gisting van druiven. Vervolgens, dankzij de gist, fermenteren de suikers en worden ze omgezet in ethylalcohol. Al vele eeuwen worden wijnen in verband gebracht met beschavingen.

Hoe ongelooflijk het ook mag lijken, er zijn gegevens over de wijnconsumptie die teruggaan tot 7.000 jaar geleden.

Door zijn eigenschappen is het een onmisbare begeleider van vele maaltijden. De belangrijkste bestanddelen van deze alcoholische drank worden hieronder vermeld:

 • 80% tot 85% water
 • Mineralen, zoals kalium, koper, zink, fluor, magnesium, aluminium, jodium, boor en silicium
 • Koolhydraten
 • Hoog gehalte aan antioxidanten
 • Polyfenolen, zoals fenolzuren en flavonoïden
 • Resveratrol, het hoofdbestanddeel, dat bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen
 • Energie, omdat het suikers zoals glucose en fructose bevat

De door specialisten aanbevolen consumptie van wijn is meestal één glas per dag. Dit komt ook doordat elke 100 milliliter 8 tot 10 gram ethanol bevat. Daarom worden degenen die te veel drinken blootgesteld aan bedwelming en de andere schadelijke effecten die te veel alcohol kan hebben. Probeer gematigd te zijn!

Resveratrol, een essentieel bestanddeel

Dit natuurlijke polyfenol is aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, zoals bramen en bosbessen. Het wordt echter vooral aangetroffen in druiven en rode wijn. Vanwege zijn gezondheidsvoordelen wordt het al meer dan 2.000 jaar gebruikt.

Met name resveratrol is het bestanddeel waaraan de meeste eigenschappen voor het lichaam worden toegeschreven. Zoals vermeld in een artikel in het Spaanse tijdschrift voor geriatrie en gerontologie, werkt het bij het voorkomen van hartaandoeningen, is het gunstig bij diabetes en draagt het bij aan de levensverwachting.

Deze kenmerken zijn te danken aan het grote potentieel als antioxidant. Bovendien verhoogt het een enzym dat verantwoordelijk is voor caloriebeperking en een lang leven. Om deze reden is het een onderdeel dat vaak het ‘levenselixer’ wordt genoemd.

Desondanks worden de eigenschappen ervan nog steeds geanalyseerd. Dit komt omdat in-vitro-onderzoeken resultaten hebben opgeleverd die niet lijken te worden ondersteund door in-vivo-onderzoeken. Daarom is het het beste om een arts te raadplegen over de consumptie van rode wijn om toegang te krijgen tot deze kwaliteiten.

Rode wijn
Rode wijn bevat meer resveratrol dan witte wijn. Het past goed bij vleeswaren, worstjes en rood vlees.

De gezondheidsvoordelen van rode wijn

Afgezien van zijn stercomponent, resveratrol, horen we vaak dat wijnconsumptie goed kan zijn voor het hart. Hoe waar is dit? In feite is het een juiste uitspraak, omdat het hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Hier zijn enkele voordelen van het drinken van een glas wijn per dag, volgens BIO Web of Conferences:

 • Voorkomt hart- en vaatziekten
 • Bevordert de strijd tegen zwaarlijvigheid
 • Komt de gezondheid ten goede van mensen met diabetes
 • Zorgt voor een langere levensduur
 • Voorkomt dementie
 • Verbetert de spijsvertering
 • Voorkomt infecties
 • Perfectioneert de huid
 • Voorkomt blindheid
 • Heeft een ontstekingsremmende werking
 • Verlicht longziekten

Zoals je kunt zien, zijn er veel gunstige gezondheidseffecten die regelmatige consumptie met zich mee kan brengen. Onthoud echter dat het drinken van wijn in geen geval specifieke therapieën vervangt als je aan een van deze ziekten lijdt. Het is alleen een goede aanvulling.

Wijnconsumptie in de “blauwe zones”

De zogenaamde “blauwe zones” van de wereld zijn die gebieden waar mensen het langst leven, met een leeftijd van meer dan 100 jaar. Wat hebben deze plekken met elkaar gemeen? Bij sommigen van hen is wijnconsumptie een vast onderdeel van hun dagelijkse maaltijden. Daardoor is de sterfte aan hart- en vaatziekten lager dan in andere delen van de wereld, zoals Molecules vermeldt.

Hoewel er veel aspecten zijn die hierop van invloed zijn, zoals de kwaliteit van leven, is in het geval van Italië en Griekenland het mediterrane dieet de norm. In feite omvat dit soort dieet de consumptie van vis, groenten, fruit en matige hoeveelheden wijn bij de maaltijden.

In dit opzicht kan de hogere hoeveelheid antioxidante polyfenolen, zoals die aanwezig zijn in deze drank, de incidentie van chronische ziekten verminderen.

Dit artikel is ook interessant:
Tien redenen om het mediterrane dieet te volgen

De beste manier om wijn te bewaren

Nu je weet wat de eigenschappen en gezondheidsvoordelen van rode wijn zijn, is het belangrijk om je te concentreren op het bewaren. Zelfs als de wijnen een periode van rijping hebben doorgemaakt en zijn gebotteld, moet je ze op de juiste temperatuur bewaren.

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry gaf aan dat de geteste wijnen bij een hogere bewaartemperatuur oxidatie vertoonden. Hierdoor vertoonden ze een verminderde concentratie van totale fenolen.

Daarom kan het bewaren bij een specifieke temperatuur de maximale kwaliteit en smaak behouden. Wijnkoelers zijn ideaal, omdat ze zijn ontworpen om wijn in de juiste omstandigheden en in de juiste positie te houden. Hierdoor zijn de wijnen serveerklaar en behouden ze hun kwaliteit en smaak.

Wijnkoelkast
Wijnkoelkasten zijn erg handig om wijnen in perfecte staat te houden.

Geniet dagelijks van een glas rode wijn

Zoals gezegd heeft rode wijn gezondheidsvoordelen. Om ervan te genieten, moet je matig zijn in het gebruik. Het is een balans tussen gezond leven en genieten. Bovendien is een goede conservering belangrijk om deze eigenschappen te behouden.

Bij twijfel over de juiste hoeveelheid kunt je het beste een arts raadplegen. Onthoud dat als je zwanger bent, het gebruik van alcohol niet wordt aanbevolen. De specialist zal weten hoeveel je kunt drinken op basis van jouw situatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.