10 mogelijke effecten van resveratrol op de huid

Resveratrol heeft talloze gunstige gezondheidseigenschappen. Het is bovendien een geweldige bondgenoot als het om huidverzorging gaat. Ken je de mogelijke effecten van resveratrol op de huid? Bekijk ze maar eens!
10 mogelijke effecten van resveratrol op de huid

Laatste update: 10 december, 2020

Resveratrol is van nature in bepaalde soorten fruit en groenten aanwezig, waaronder in druiven, noten en vooral rode wijn. Heb je van de effecten van resveratrol op de huid gehoord? Het zal je misschien verbazen om te weten dat het gunstig op esthetisch niveau kan zijn en bij de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Je kan dit bestanddeel zowel in orale supplementen als in cosmetische crèmes vinden. De orale consumptie ervan wordt bovendien goed verdragen, is veilig en niet giftig. Daarnaast is de plaatselijke toepassing van resveratrolcrèmes ook veilig. Crèmes met concentraties hoger dan 0,5% veroorzaken echter meestal irritatie.

De effecten van resveratrol op de huid

Deze component heeft meerdere biologische eigenschappen, waaronder antioxidante, cardioprotectieve, neuroprotectieve, ontstekingsremmende en anti-carcinogene. Hieronder delen we een lijst van 10 effecten van resveratrol die met het huidweefsel verband houden, zodat je ze goed zult begrijpen.

1. Antioxidant voor de eliminatie van vrije radicalen

Resveratrol wordt door velen als een molecuul tegen veroudering beschouwd. Het werkt als een dubbele antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren en het intrinsieke vermogen van het lichaam om ze kwijt te raken, kan vergroten.

Resveratrol voor topische gebruik, gecombineerd met baicalin en vitamine E, zijn dus cosmetische ingrediënten die mensen voor huidverjonging kunnen gebruiken.

2. Antiverouderingseigenschappen

Inschenken van een glas rode wijn

Dat gezegd hebbende, kan resveratrol ook bij andere tekenen van veroudering helpen. In feite heeft het Journal in Drugs of Dermatology (Engelse link) onderzoeken uitgevoerd die een significante verbetering lieten zien in de volgende tekenen die met huidveroudering verband houden:

Ook blijven wetenschappers de rol van resveratrol bij het voorkomen van fotoveroudering bestuderen. Door middel van experimentele modellen (Spaanse link) vergelijken ze de stof met andere antioxidanten die in huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Op deze manier kunnen ze een volledig beeld van de effectiviteit ervan krijgen.

3. Effecten van resveratrol: depigmentatie

Resveratrol is ook een directe en indirecte remmer van tyrosinase (Engelse link). Het is daarom een veelbelovend middel voor de behandeling van pigmentstoornissen, gezien de verschillende effecten op de vorming van vlekken op de huid.

Ondanks overvloedige laboratoriumgegevens zijn er echter beperkte gegevens uit studies bij mensen. Verdere klinische onderzoeken zijn nodig om de volledige werkzaamheid en veiligheid ervan aan te tonen.

4. Verbetering van acne

Het American Journal of Clinical Dermatology (Engelse link) toonde positieve resultaten in hun onderzoek naar resveratrolgel op acne. Het is echter nodig om de doeltreffendheid ervan bij verschillende concentraties en formuleringen verder te testen om de geschikte formulering voor een therapeutische benadering te bepalen.

Acne vulgaris is een ziekte van de pilosebaceous-eenheid, gekenmerkt door een inflammatoire immuunrespons op de bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes). Resveratrol vertoont tegen de microbe aanhoudende antibacteriële activiteit.

5. Effecten van resveratrol: ontstekingsremmend supplement

Inflammatoire dermatosen zijn het meestvoorkomende klinische probleem in de dermatologie. Vanwege de ernstige bijwerkingen van immunomodulatoren zoals glucocorticoïden en tacrolimus, is er veel vraag naar veilige en effectieve alternatieven. Crèmes die momenteel op de markt zijn, leiden vaak tot reacties die patiënten en artsen willen vermijden.

Hoewel er nog steeds weinig of geen aanwijzingen zijn dat het een huidontsteking bij mensen kan remmen, zijn de ontstekingsremmende effecten van resveratrol goed aangetoond bij muizen met inflammatoire dermatosen.

6. Anti-kanker effect

Oxidatieve stress levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van huidkanker, zoals melanoom. Het gebruik van antioxidanten, waaronder resveratrol, kan daardoor deze oncologische ziekte helpen voorkomen en behandelen.

We kunnen bijvoorbeeld rekening houden met de onderzoeken die in het International Journal of Molecular Sciences zijn gepubliceerd (Engelse link). Als geheel vertoont resveratrol mogelijke anti-carcinogene eigenschappen, zowel in vivo als in vitro.

7. Epidermale regeneratie

De plaatselijke toepassing van resveratrol versnelt de regeneratie van de huid na peelingprocedures door de productie van collageen te verhogen. Het vermindert bovendien techniekirritatie en roodheid van de huid.

Er zijn bewijzen (Engelse link) dat formules met de stof de proliferatie van fibroblasten kunnen stimuleren en aan de verhoging van de collageen III-concentratie kunnen bijdragen. Beide stoffen spelen een rol bij het genezingsproces van de huid.

8. Ultraviolette bescherming (UV)

Overmatige blootstelling aan Uv-straling veroorzaakt zonnebrand, fotoveroudering en huidkanker. Dat gezegd hebbende, hebben zowel in vivo als in vitro studies aangetoond (Engelse link) dat resveratrol de huid tegen Uv-straling beschermt. Naast UVA-straling kan het ook keratinocyten (huidcellen) tegen UVB-schade beschermen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Huidgeheugen: wat moet je hierover weten?

9. Keloïden

Verdikt litteken

Keloïden zijn de overdreven littekens op de huid die in een overmatige groei van de betrokken vezels en cellen resulteren. Gelukkig suggereren studies in de biowetenschappen, biotechnologie en biochemie (Engelse link) de positieve effecten van resveratrol op keloïden.

In studies induceerde resveratrol de apoptose van keloïde fibroblasten. Tegelijkertijd veroorzaakte het verlagingen van de mRNA-expressieniveaus voor collageen 1 en procollageen 3.

Het verhoogde bovendien de expressie van SIRT1. Met andere woorden, het verergerende mechanisme dat in deze overwoekerde littekens uitmondt vertraagt en stopt zelfs.

10. Wondgenezing van de huid

De genezing van huidwonden omvat de proliferatie van fibroblasten en keratinocyten, evenals collageenafzettingen. Volgens verschillende waarnemingen (Engelse link) stimuleert resveratrol celproliferatie in wonden bij dieren, wat het genezingsproces versnelt.

De effecten van resveratrol op de huid: laatste overwegingen

Zoals je je voor kunt stellen, wordt het gebruik van resveratrol in cosmetica en dermatologie steeds populairder. Dat komt, omdat er een grote hoeveelheid bewijs is dat het een veelbelovend therapeutisch middel zou kunnen zijn. Klinische onderzoeken moeten het potentieel ervan echter nog bevestigen.

Toch is de toekomst voor deze stof veelbelovend. Dit geldt met name voor aspecten die met voldoende genezing en bescherming van het huidweefsel tegen invloeden van buitenaf, zoals Uv-straling te maken hebben. Het verdient echter altijd de voorkeur om een arts te raadplegen voor advies over het juiste gebruik totdat er meer bewijs beschikbaar is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Boo YC. Human Skin Lightening Efficacy of Resveratrol and Its Analogs: From in Vitro Studies to Cosmetic Applications. Antioxidants (Basel). 2019;8(9):332. Published 2019 Aug 22. doi:10.3390/antiox8090332
  • Farris P, Yatskayer M, Chen N, Krol Y, Oresajo C. Evaluation of efficacy and tolerance of a nighttime topical antioxidant containing resveratrol, baicalin, and vitamin e for treatment of mild to moderately photodamaged skin. J Drugs Dermatol. 2014;13(12):1467-1472.
  • Castaño Amores, Celia, and Pablo José Hernández Benavides. “Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento.” Ars Pharmaceutica (Internet) 59.2 (2018): 77-84.
  • Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011;12(2):133-141. doi:10.2165/11530630-000000000-00000
  • Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
  • Ko JH, Sethi G, Um JY, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2589. Published 2017 Dec 1. doi:10.3390/ijms18122589
  • Berce C, Muresan MS, Soritau O, et al. Cutaneous wound healing using polymeric surgical dressings based on chitosan, sodium hyaluronate and resveratrol. A preclinical experimental study. Colloids Surf B Biointerfaces. 2018;163:155-166. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.12.041
  • Zeng G, Zhong F, Li J, Luo S, Zhang P. Resveratrol-mediated reduction of collagen by inhibiting proliferation and producing apoptosis in human hypertrophic scar fibroblasts. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(12):2389-2396. doi:10.1271/bbb.130502
  • Chen ML, Li J, Xiao WR, et al. Protective effect of resveratrol against oxidative damage of UVA irradiated HaCaT cells. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2006;31(5):635-639.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.