Robotstofzuiger: voordelen en nadelen

De robotstofzuiger is een voorbeeld van de technologische vooruitgang op het gebied van de robotica. Het is een van de meest indrukwekkende fenomenen van de laatste decennia.
Robotstofzuiger: voordelen en nadelen

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 27 juni, 2023

De technologische vooruitgang op het gebied van robotica is een van de meest indrukwekkende fenomenen van de afgelopen decennia. De mensheid denkt al jaren na over deze ontwikkeling om dagelijkse taken te vereenvoudigen. Met dit doel was de robotstofzuiger een van de eerste apparaten om in vele huizen zijn entree te doen.

Het gebruik ervan raakt steeds meer verspreid en er zijn al modellen beschikbaar voor alle budgetten. Het is echter handig om te weten welke voor- en nadelen ze hebben voordat je er een aanschaft.

Het lijdt geen twijfel dat automatisering, verminderde werkdruk en tijdsbesparing erg handig zijn voor dagelijks gebruik. Echter, zoals elk huishoudelijk apparaat, heeft het ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Wat is een robotstofzuiger en hoe werken ze?

Het is een apparaat, meestal met een ronde vorm of dat de letter “D” simuleert,dat zelfstandig het opzuigen van vuil op de vloeren uitvoert. Dankzij zijn interne batterij is hij buiten zijn lading niet afhankelijk van de elektrische installatie en wordt hij geleverd met reinigingsprogramma’s om zelfstandig te werken.

Zijn doeltreffendheid is gebaseerd op interne sensoren die navigatiezones, obstakels en oppervlakken identificeren. Ze bevatten meestal twee borstels, een zijborstel en een roterende borstel. Afhankelijk van het model kunnen de roterende borstels tot in complexe hoeken reiken. Bovendien, hoe geavanceerder hun technologie, hoe meer ze bestuurd kunnen worden door smartphone apps.

De nieuwste modellen bevatten kunstmatige intelligentie die ze effectiever maakt in het identificeren van oppervlakken en obstakels. Ze kunnen ook een geïntegreerde schrobfunctie hebben. Hoewel ze een grondige reiniging van het huis nog niet vervangen, zijn deze apparaten steeds succesvoller vanwege de besparingen in tijd en elektrische energie.

Evolutie van robotstofzuigers

Stofzuigen
De commerciële wereld van stofzuigers is enorm en tegenwoordig kun je kiezen uit de traditionele tot de robot.

Het elektrisch reinigen van oppervlakken begon aan het begin van de 20e eeuw met de eerste stofzuigers. Aanvankelijk wilden de uitvinders ze voor industrieel gebruik, maar het apparaat is nu een huishoudelijk apparaat.

Door de vooruitgang van de technologie kon rond de jaren tachtig worden gedacht aan autonome modellen. Het eerste apparaat van dit type is de Trilobite van de fabrikant Electrolux, gelanceerd in 1996. Maar degene die echt commercieel succes boekte was de Roomba van iRobot, uitgebracht in 2002.

Vanaf dat moment begon een strijd tussen verschillende fabrikanten en modellen. De eerste prototypes hadden talrijke storingen bij het herkennen van obstakels, zodat het vaak voorkwam dat ze tegen muren, zuilen of van trappen vielen.

Met geleidelijke verbeteringen en de lancering van versies die toegankelijker waren voor alle budgetten, werd de robotstofzuiger een huishoudelijk apparaat bij uitstek voor duizenden gebruikers over de hele wereld. Volgens cijfers van de International Federation of Robotics (Engelse link) groeide de verkoop van deze apparaten voor thuisgebruik in 2020 met 5%.

Voordelen van de robotstofzuiger

De autonome stofzuigapparaten hebben meerdere voordelen, zoals voorgesteld in de prototypes van vroeger. Vandaag de dag zijn ze een realiteit waar veel mensen voor kiezen om dagelijkse taken gemakkelijker te maken.

Tijd en moeite besparen

Het meest voor de hand liggende voordeel van dit apparaat, en de reden waarom het in duizenden huizen aanwezig is, is de tijd die wordt bespaard bij het schoonmaken. Hoewel ze geen diepe reiniging uitvoeren, zijn ze zeer nuttig voor het dagelijkse vegen en het opnemen van stof.

Sommige modellen kunnen zelfs schrobben en zijn effectief bij huisdierenhaar. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Environmental Health benadrukte de superieure efficiëntie van deze apparaten ten opzichte van handmatig schoonmaken wat betreft vuilresten.

Lager energieverbruik

In het algemeen hebben deze apparaten een lager energieverbruik dan gewone stofzuigers. Het is mogelijk dat de aanschaf ervan een hogere investering betekent, maar die wordt gecompenseerd door de latere optimalisatie van elektrische energie.

Als ze echter gebruikt worden als aanvulling en niet ter vervanging van gewone stofzuigers, neemt het totale huishoudelijke verbruik toe. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Autonomie

Het is niet alleen mogelijk het apparaat te activeren om zijn reinigingsprogramma uit te voeren terwijl andere taken worden uitgevoerd, maar het is ook in staat te detecteren wanneer de batterij bijna leeg is. In dat geval keert het automatisch terug naar de oplaadbasis en gaat, na het opladen, verder met de geprogrammeerde taak.

Past zich aan verschillende oppervlakken aan

Robotstofzuigers zijn geprogrammeerd om zoveel mogelijk stof, huisstofmijt en andere allergenen die de neiging hebben te circuleren op verschillende oppervlakken in huis te verwijderen. Op dit punt zijn die met een HEPA-filter (Engelse link) het meest efficiënt.

Bovendien herkennen ze verschillende texturen, zoals tapijt, keramiek of hout. Zo verhogen of verlagen ze autonoom hun vermogen, afhankelijk van de moeilijkheid.

Door deze voorwaarde zijn ze zowel binnen als buiten bruikbaar. Met de geleidelijke verbetering van de modellen worden ze steeds intelligenter om verschillende obstakels binnen het reinigingscircuit te detecteren en te vermijden. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Science and Technology.

Gebruiksgemak en bediening

Het kennen van de functies van deze huishoudelijke apparaten is heel eenvoudig. Volg gewoon de instructies van de fabrikant om ze snel te leren gebruiken. Eenmaal ingesteld hebben ze verschillende activeringsmogelijkheden.

Naast handmatige bediening kun je sommige apparaten bedienen via een mobiele app of met draadloze bediening. Je kunt zelfs modellen kopen die compatibel zijn met spraakassistenten, zoals Siri, Alexa of Google Assistant.

Handig op te bergen

Een ander voordeel van de robotstofzuiger boven gewone stofzuigers is zijn kleine formaat. Deze voorwaarde maakt hem handig om op te bergen in de kast of onder het bed, iets wat bij de oude stofzuigers ondenkbaar is. Bovendien kan hij hoeken bereiken die voor andere apparaten heel moeilijk te bereiken zijn.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ontdek een nieuwe technologie om overgewicht te verhelpen

Nadelen van de robotstofzuiger

Robotstofzuiger
Het kleine formaat van deze apparaten maakt ze optimaal voor kleine huizen of appartementen zonder opbergruimte.

Ondanks de vele voordelen is geen enkel huishoudelijk apparaat perfect. Robotstofzuigers hebben enkele nadelen om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan:

  • Investering: over het algemeen zijn ze duurder dan gewone stofzuigers. Maar, je kunt de investering terugverdienen in energiebesparing.
  • Vloeistoffen: de meeste modellen nemen geen vloeistoffen op.
  • Geluid: het geluid ervan kan hinderlijk zijn. Het is echter mogelijk om hem geprogrammeerd te laten reinigen als er niemand thuis is.
  • Onderhoud: het is noodzakelijk om enkele onderhoudshandelingen te verrichten om het apparaat optimaal te laten werken. Het vervangen van het filter en het schoonmaken van de borstels zijn de belangrijkste. En je moet het reservoir regelmatig legen.

Is het handig om een robotstofzuiger te gebruiken?

De beslissing hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamers, de toegankelijkheid van de hoeken en vooral het budget. Over het algemeen zijn ze zeer effectief. Vooral voor woningen met ruimtes die moeilijk toegankelijk zijn met stofzuigers van normaal formaat.

Ook voor plaatsen met huisdieren, want regelmatig automatisch schoonmaken helpt om oppervlakken vrij te houden van haren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andrade Salazar MT, Bastidas Chalan RV, Benavides Astudillo DE, Núñez Agurto AD. Propuesta de prototipo de robot aspiradora de bajo costo y alta tecnología aplicado a procesos de limpieza de baja escala. cyt [Internet]. 30 de junio de 2020 [citado 8 de enero de 2023];13(1):105-12. Disponible en: https://revistas.uteq.edu.ec/index.php/cyt/article/view/358
  • Asafa, TB, Afonja, TM, Olaniyan, EA y Alade, HO (2018). Desarrollo de un robot aspirador. Revista de ingeniería de Alexandria , 57 (4), 2911–2920. https://doi.org/10.1016/j.aej.2018.07.005
  • Larissa Nicholls, Yolande Strengers, Robotic vacuum cleaners save energy? Raising cleanliness conventions and energy demand in Australian households with smart home technologies, Energy Research & Social Science, Volume 50, 2019, Pages 73-81. Available in: https://doi.org/10.1016/j.erss.2018.11.019
  • Polonini, Hudson et al. “Efficacy of an Automated Robotic Cleaning Device for Compounding Pharmacies.” International journal of pharmaceutical compounding vol. 24,5 (2020): 426-433. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32886642/
  • Smestad, Lisa et al. “Machine Versus Man: Can Robotic Mops Clean to Lead Safety Standards?.” Journal of environmental health vol. 79,2 (2016): 8-12. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29115806/
  • Vaussard, Florian & Fink, Julia & Bauwens, Valérie & Retornaz, Philippe & Hamel, David & Dillenbourg, Pierre & Mondada, Francesco. (2013). Lessons Learned from Robotic Vacuum Cleaners Entering in the Home Ecosystem. Robotics and Autonomous Systems. 62. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921889013001899?via%3Dihub#preview-section-snippets

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.