De risico's van obstructie van de kransslagaders
De kransslagaders zorgen ervoor dat zuurstofrijk bloed naar de hartspier wordt gestuurd. Wanneer er een obstructie van de kransslagaders ontstaat, spreken we van coronaire hartziekte. Het hart wordt dan niet meer voorzien van voldoende bloed, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Wanneer de slagaders volledig verstopt raken, is het mogelijk dat de delen van het hart waar deze aders aan verbonden zijn beschadigd kunnen raken. In het ergste en helaas vrij veel voorkomende geval leidt dit uiteindelijk tot het afsterven van de hartspier.
Het meest verontrustende gegeven is dat deze ziekte tegenwoordig de meest voorkomende doodsoorzaak is.
Mensen bij wie er sprake is van verstopte kransslagaders lopen voortdurend risico op een hartaanval of hartinfarct. De ziekte komt bij zowel mannen als vrouwen voor en de sterftecijfers zijn in beide gevallen erg hoog.
Kijk ook hier eens naar:
Een gezond hart: acht voedingsmiddelen die je niet mag vergeten
Waardoor wordt coronaire hartziekte veroorzaakt?
Een bloedvatafsluiting van de kransslagaders wordt voornamelijk veroorzaakt door een ophoping van vette en wasachtige afzettingen in de slagaders. Deze afzettingen bestaan over het algemeen uit cholesterol, calcium en andere stoffen in het bloed.
De hoofdoorzaken van coronaire hartziekte zijn onder andere:
- verdikking van de vaatwanden die voeding naar het hart sturen
- opeenhoping van vettige plaque in de kransslagaders
- vernauwing van de kransslagaders
- belemmering van de bloedstroom door het ontstaan van een propje in de kransslagaders
- ontsteking in de kransslagaders
De bloedvatafsluiting kan zich voordoen in één of meerdere kransslagaders, ongeacht de plek van de ader. Daarnaast is er ook sprake van ernstige en minder ernstige gevallen.
Doordat het bloed niet goed kan doorstromen naar de hartspier, kunnen zich bij deze ziekte symptomen voordoen als onder andere borstpijn of kortademigheid.
Symptomen van coronaire hartziekte
Een van de belangrijkste complicaties bij een obstructie van de kransslagaders is dat de afsluiting zich doorgaans gedurende meerdere jaren ontwikkelt. Hierdoor vormt de ziekte een groot risico, omdat zich in de vroege stadia vrijwel geen symptomen voordoen.
Hierdoor kan de ziekte langzaam aan onopgemerkt vorderen tot het uiteindelijk een vergevorderd stadium bereikt, waarin de ziekte moeilijk te behandelen is.
De symptomen van coronaire hartziekte zijn in elk geval weer anders en verschillen van persoon tot persoon, maar in grote lijnen doen zich ongeveer de volgende symptomen voor:
- ongemak of borstpijn (angina)
- moeite met ademhalen
- zwelling of vochtretentie in de voeten
- extreme vermoeidheid, vooral na het sporten
- pijn in de armen en schouders
- overmatig zweten
- misselijkheid
Risicofactoren
Naarmate mensen ouder worden, krijgt een groot gedeelte last van een verharding van de slagaders. Naast leeftijd zijn er echter nog een aantal andere risicofactoren die dit verhardingsproces kunnen versnellen en kunnen bijdragen aan het verstoppen van de aders.
- geslacht (mannen lopen meer risico dan vrouwen)
- leeftijd (risico is hoger vanaf 55 jaar)
- erfelijkheid
- obesitas en overgewicht
- sedentaire leefstijl
- roken
- hoge cholesterolgehaltes
- hoge bloeddruk
- diabetes
- stress
- overmatige consumptie van alcoholische dranken
- overmatige consumptie van vet en calorierijk voedsel
Kun je een obstructie van de kransslagaders voorkomen?
Net als bij vele andere chronische ziekten, is het hebben van een gezonde leefstijl een van de belangrijkste factoren om coronaire hartziekte te voorkomen.
Hieronder zullen we je voorzien van een aantal adviezen die je in je dagelijkse leven kunt toepassen om obstructie van de kransslagaders te helpen voorkomen.
- Houd een gezond gewicht aan en vermijd overgewicht.
- Probeer meer volkoren, fruit en groenten te consumeren. Dit is namelijk van essentieel belang voor het behouden van schone aderen en het verbeteren van de gezondheid van je hart.
- Probeer het eten van verzadigde vetten, rood vlees en verwerkt vlees te vermijden.
- Houd je aan een goed trainingsschema dat past bij je leeftijd en waar je lichamelijk toe in staat bent.
- Als je de nare gewoonte hebt om te roken, ga dan op zoek naar hulp om je te helpen met deze gewoonte te stoppen.
- Als je last hebt van een hoge bloeddruk of diabetes, dan is het erg belangrijk dat je regelmatig op controle gaat om de ernstige gevolgen die deze ziektes kunnen hebben te voorkomen.
- Het dagelijks innemen van een kleine hoeveelheid aspirine kan helpen om obstructie van de kransslagaders te voorkomen. Het is echter wel extreem belangrijk dat je eerst je dokter raadpleegt voordat je begint aspirine op deze manier in te nemen.
- Probeer er een gezonde leefstijl op na te houden om de gehaltes slecht cholesterol en triglyceriden te verlagen en probeer meer goed cholesterol binnen te krijgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- National Heart, Lung and Blood Institute. Enfermedad coronaria
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/espanol/enfermedad-coronaria - American Heart Association. Resumen de Estadísticas de 2017, Enfermedad del Corazón y Ataque Cerebral. (2017)
https://www.heart.org/idc/groups/ahamah-public/@wcm/@sop/@smd/documents/downloadable/ucm_491392.pdf - Organización Mundial de la Salud. Informe de la situación mundial de enfermedades no transmisibles. (2014). 3,5,6
http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/149296/WHO_NMH_NVI_15.1_spa.pdf?sequence=1 - Biomédica. Print version ISSN 0120-4157. Biomédica vol.31 no.4 Bogotá Oct./Dec. 2011. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-41572011000400001
- Manual MSD. (2016). Introducción a la arteriopatía coronaria (coronariopatía). https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-del-coraz%C3%B3n-y-los-vasos-sangu%C3%ADneos/arteriopat%C3%ADa-coronaria-coronariopat%C3%ADa/introducci%C3%B3n-a-la-arteriopat%C3%ADa-coronaria-coronariopat%C3%ADa
- U.S. Food and Drug Administration. ¿Puede una aspirina al día prevenir un ataque cardiaco? https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/puede-una-aspirina-al-dia-prevenir-un-ataque-cardiaco