Wat te doen bij plotse pijn in de borst

Een plotselinge pijnscheut in de borst kan vele oorzaken hebben, zoals spierpijn. In sommige gevallen kan het echter schadelijk zijn en is het goed om een arts te raadplegen.
Wat te doen bij plotse pijn in de borst
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Waarschijnlijk heb jij ook al wel eens een plotselinge pijn in de borst ervaren. Meestal is dit gerelateerd aan ademhalingsproblemen en wordt het veroorzaakt door kortademigheid.

Toch kan je het beste een specialist bezoeken als deze pijnen regelmatig voorkomen. Het zou namelijk een groter en complexer probleem kunnen signaleren, waarbij behandeling noodzakelijk is. In dit artikel vertellen we je hoe je het beste met pijn in de borst om kunt gaan.

Meer over pijn in de borst

Wanneer je een sterke pijnscheut voelt die ook door je rug trekt, pas dan op. Dit kan namelijk betekenen dat een aderwand het heeft begeven, wat een onmiddellijke operatie vereist. Vooral personen die lijden aan hypertensie moeten oplettend zijn, aangezien er bij deze mensen een groter risico heerst voor zulke complicaties.

Wanneer je echter maar enkele stekende pijnscheuten voelt in de borststreek, gaat het waarschijnlijk om spierpijn. Wanneer de pijn erger wordt wanneer je van positie verandert of diep inademt, kan je daarvan uitgaan.

Om dit op te lossen kan je ontstekingsremmers en spierontspanners nemen. Deze verhelpen het probleem meestal snel.

Wanneer de pijn algemener is en je je wat beter voelt wanneer je rechter gaat zitten, betekent dat waarschijnlijk dat de laag die het hart beschermt, het hartzakje, een beetje ontstoken is. Deze aandoening wordt ook pericarditis genoemd.

Pericarditis wordt veroorzaakt door koorts, een verstopte neus of pijn over heel je lichaam. Het is belangrijk in dit geval meteen je huisarts raad te plegen.

Hoe kan je de verschillende soorten pijn onderscheiden?

Plotse pijn in de borst

Stekende pijn

In bijna alle gevallen wordt deze pijn veroorzaakt door een verkeerd gebruik van kracht of zware inspanning, waardoor één of meerdere spieren ontstoken raken. Wanneer dit het geval is, zal je meer pijn voelen wanneer je van positie verandert of diep inademt.

Zoals we al vermeld hebben, kan de pijn kan verzacht worden door spierontspanners of ontstekingsremmers in te nemen.

Brandend gevoel in de borst

Dit is de meest voorkomende pijn en de oorzaak van veel doktersbezoeken. In de meerderheid van de gevallen wordt dit gevoel erg sterk ervaren en kan het gelinkt worden aan een probleem met de maag, waardoor maagzuur en reflux ontstaan.

Deze vervelende symptomen ontstaan slechts een half uur na het consumeren van bepaalde soorten voedsel die deze reactie veroorzaken, zoals erg zure drankjes of sterk gekruid of vet voedsel.

Onthoud…

Afgezien van wat de pijn veroorzaakt, is het belangrijk er genoeg aandacht aan te besteden. Je moet niet wachten tot de symptomen erger worden of er iets ernstigs gebeurt, voor je een dokter opzoekt.

Preventie en een vroege diagnose zijn de beste hulpmiddelen om de meest gezonde levensstijl te ontdekken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Patel, D. R. (2012). Chest Pain. In Functional Respiratory Disorders: When Respiratory Symptoms Do Not Respond to Pulmonary Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-61779-857-3_3
  • Cayley, W. E. (2005). Diagnosing the cause of chest pain. American Family Physician.
  • Chen, C. L. (2012). Coronary CT angiography versus standard evaluation in acute chest pain. Cardiology Review. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1201161
  • National Institute for Health and Clinical Excellence. (2010). Chest pain of recent onset. NICE.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.