5 manieren om brandend maagzuur snel te behandelen

Terwijl je de oorzaak van je brandend maagzuur probeert te achterhalen zodat je het direct kunt behandelen, kun je ook gebruik maken van deze natuurlijke middeltjes om meteen verlichting te bieden, in plaats van te grijpen naar chemische producten.
5 manieren om brandend maagzuur snel te behandelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

In je maag zitten natuurlijke zuren die de taak hebben om het voedsel dat je maag binnenkrijgt te verteren, als onderdeel van het spijsverteringsproces.

Nog een taak die maagzuur heeft is om te voorkomen dat er infecties ontstaan wanneer je besmet of slecht voedsel consumeert.

Te veel maagzuur kan er echter voor zorgen dat er een brandend gevoel ontstaat. Dit gevoel beweegt zich van de maag naar de slokdarm en kan zelfs tot aan je mond komen.

Voordat we het gaan hebben over de verschillende manieren om brandend maagzuur snel en natuurlijk tegen te gaan, zou je op de hoogte moeten zijn van de voornaamste oorzaken van dit probleem:

 • Een slecht of niet gevarieerd dieet
 • Overmatige consumptie van pittig voedsel
 • Stress
 • Overmatige alcoholconsumptie

Enkele manieren om brandend maagzuur snel te behandelen zijn:

1. Antacida om brandend maagzuur snel te behandelen

Antacida zijn voornamelijk bedoeld om het maagzuur in je maag te neutraliseren om snel en kort verlichting te bieden.

Hoewel je ze gewoon kunt kopen bij de apotheek, kunnen ze wel milde bijwerkingen veroorzaken die gelukkig snel weer verdwijnen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Wij zouden hierbij ook moeten aangeven dat het voor sommige mensen niet verstandig is om antacida te gebruiken:

 • Mensen die last hebben van nierproblemen zouden antacida die calciumcarbonaat of aluminiumhydroxide bevatten moeten vermijden.
 • Vrouwen die door de overgang gaan kunnen beter geen antacida gebruiken, aangezien deze middelen ervoor zorgen dat het lichaam minder goed in staat is om calcium uit voedsel of supplementen te absorberen, waardoor de kans op osteoporose nog groter wordt.
 • Ouderen en mensen die last hebben van aan auto-immuunziekte.

Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, maar van antacida krijg je last van ernstige bijwerkingen of je behoort tot een van de drie bovenstaande groepen, probeer dan eens een van de volgende natuurlijke opties om dit probleem te bestrijden.

2. Basilicum om brandend maagzuur snel te behandelen

Brandend Maagzuur Snel Behandelen Met Basilicum

Basilicum is een kruid dat regelmatig gebruikt wordt om gerechten en sausjes op smaak te brengen.

Enkele van de voornaamste voordelen die basilicum biedt zijn:

 • Basilicum helpt om brandend maagzuur en darmgas dat zich heeft opgehoopt in het spijsverteringskanaal en de maag tegen te gaan.
 • Het verbetert de spijsvertering, waardoor het kan helpen bij reflux en andere gerelateerde problemen.
 • De essentiële oliën die basilicum bevat, zoals linalool en terpineol, helpen om maagzuur te reguleren.
 • Dankzij de antibacteriële werking helpt dit kruid om schadelijke bacteriën, die aanwezig kunnen zijn in de weefsels die beschadigd zijn geraakt door het te veel aan maagzuur, te elimineren.
 • Basilicum voorkomt maagkrampen en houd reflux tegen.

Je kunt basilicum gebruiken in de vorm van thee of gewoon op de blaadjes kauwen wanneer je last krijgt van brandend maagzuur.

3. Aloëvera om brandend maagzuur snel te behandelen

Aloëverasap kan helpen om brandend maagzuur tegen te gaan, omdat het de onderste sluitspier van je slokdarm ontspant, wat bevorderend is voor de spijsvertering.

Dit is belangrijk, omdat je maag hierdoor minder maagzuur nodig heeft om het voedsel dat het binnenkrijgt te verteren.

Tegelijkertijd voorziet aloëverasap je slokdarm ook van een beschermend laagje. Hierdoor wordt de schade die maagzuur kan veroorzaken beperkt.

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen, helpt aloëverasap om je spijsverteringssysteem even te ontlasten. Daarnaast voorkomt het dat je lichaam te veel maagzuur aanmaakt.

De beste manier om aloëvera binnen te krijgen is door er sap van te drinken of gewoon een eetlepel rauwe aloëvera (15 gram) in te nemen. Als je niet echt van de smaak houdt, dan kun je het ook mengen met honing of fruit om de smaak iets plezieriger te maken.

4. Baking soda om brandend maagzuur snel te behandelen

Brandend Maagzuur Snel Behandelen Met Baking Soda

Baking soda heeft een alkalische pH-waarde, waardoor het kan helpen om de lichamelijke pH-waarde te controleren en zo te fungeren als een natuurlijk antacidum.

Dit middeltje kan gebruikt worden om brandend maagzuur te behandelen en indigestie te verzachten. Het zou echter niet moeten worden gebruikt door mensen die last hebben van:

Ingrediënten

 • 1 theelepel baking soda (5 gram)
 • 1 kop water (200 ml)

Instructies

 • Voeg de theelepel baking soda toe aan het kopje water. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn en drink het mengsel dan op.
 • Je kunt dit middeltje iedere dag innemen als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur. Is dat niet het geval, dan kun je het ook alleen innemen op momenten dat het probleem zich voordoet.

5. Iepschors

Iepschors heeft op verschillende manieren een geneeskrachtige werking, waardoor het kan helpen bij brandend maagzuur en reflux.

Het schors voorziet geïrriteerde of ontstoken membranen van een natuurlijk laagje zowel voor je maag als je slokdarm. Dit laagje zorgt ervoor dat maagzuur minder snel schade kan aanrichten.

Iepschors wordt gedroogd en dan gemalen en vervolgens verwerkt in een capsule. Je kunt de gedroogde iepschors ook toevoegen aan wat water om er thee van te maken.

De aanbevolen dosering om van de voordelen te profiteren is een halve theelepel (4 gram) per twee koppen water (500 ml). Je kunt dit verspreid over de dag opdrinken.

Hoewel iepschors geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt, is het niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Over brandend maagzuur

Brandend Maagzuur Snel Behandelen

Brandend maagzuur kan een ernstig probleem zijn als het zich regelmatig voordoet. Met behulp van de aanbevelingen die we hierboven gegeven hebben, kun je het probleem enigszins verlichten en zelfs de negatieve gevolgen die dit probleem kan hebben voor je slijmvliezen beperken.

Het is echter wel belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van brandend maagzuur. Doe je dit niet dan zal geen van deze middeltjes langdurig effect hebben.

Het is daarom het beste om een dokter te raadplegen om de oorzaak te bepalen en deze te behandelen.

In de tussentijd, zijn de middeltjes die we hierboven hebben gedeeld een geweldige manier om dit probleem onmiddellijk tegen te gaan en een normaal leven te leiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.