Rijpe bananen eten: dit gebeurt er met je lichaam

Het eten van rijpe bananen zorgt voor een toename van leukocyten in je lichaam en helpt om je immuunsysteem te versterken. Het verbetert ook je cardiovasculaire gezondheid en bevordert de absorptie van calcium.

Laatste update: 14 maart, 2023

Bananen zijn een heerlijke fruitsoort die we allemaal wat meer zouden moeten eten. Rijpe bananen zijn namelijk niet enkel lekker, maar bevatten ook enkele erg belangrijke voedingsstoffen die je algemene gezondheid ten goede komen. 

In andere artikelen hebben we het al gehad over hoe bananen kunnen helpen om depressies te verminderen, je hersenwerking te optimaliseren, tegen een te hoge bloeddruk te vechten en een heleboel andere ziektes te voorkomen.

Dankzij nieuw onderzoek is er echter een nieuw voordeel van het eten van bananen, en met name rijpe bananen, aan het licht gekomen.

Bananen bevatten de tumornecrosefactor

Wanneer een banaan rijper wordt, ontwikkelen er zich donkere plekken op de schil van de banaan en wordt de schil bruin. Veel mensen eten liever bananen die dit stadium nog niet bereikt hebben, omdat de bananen dan te zoet zijn. Ook kan de slappe textuur onaangenaam zijn.

Wat echter weinig mensen weten, is dat hoe meer donkere plekken een banaan heeft, hoe meer positieve effecten deze heeft op je lichaam, en met name op je immuunsysteem.

Recent onderzoek uit Japan heeft aangetoond dat rijpe bananen een cytokine bevatten die bekend staat als de tumornecrosefactor (TNF). TNF wordt vrijgegeven door bepaalde cellen in het immuunsysteem van het lichaam en kan een effect hebben op andere lichaamscellen. 

Deze factor is wat ervoor zorgt dat bananen kunnen helpen in het gevecht tegen kanker. Het effect van de tumornecrosefactor is zo sterk dat ze de tumor doeltreffend bestrijden. Ook gaan ze abnormale celgroei in het lichaam tegen.

De werking van deze cytokine wordt wel eens vergeleken met die van lentinan. Lentinan is een chemisch stimulerend middel voor je immuunsysteem. Ht wordt intraveneus toegediend bij kankerpatiënten. Het effect van de tumornecrosefactor groeit naarmate de banaan rijper wordt.

Met andere woorden: hoe rijper de banaan, hoe meer de banaan helpt om tegen kanker te vechten.

Misschien ook interessant: Het beste anti-kanker dieet

Andere fruitsoorten onderworpen aan de test

De voedingswaarde van alle fruitsoorten verandert naarmate ze rijpen. Dit zorgt voor een toename of een afname van het effect van bepaalde stoffen in het fruit. In het geval van de bananen is het dus bewezen dat hoe rijper ze zijn, hoe groter de aanwezigheid van geconcentreerde antioxidanten.

Wanneer bananen donkere plekken hebben, wordt hun zetmeelgehalte ook omgezet in eenvoudige suikers die makkelijker te verteren zijn.

In het bovengenoemde Japanse onderzoek werden niet alleen bananen getest op hun voedingswaarde naarmate ze meer rijpten. Ook appels, druiven, ananassen, peren, watermeloenen en kaki’s werden getest.

De resultaten van dit onderzoek toonden aan dat het eten van een rijpe banaan beter is voor de gezondheid dan elke andere soort fruit. Het zorgt namelijk voor een toename witte bloedcellen en versterkt je immuunsysteem.

Om optimaal gebruik te maken van de voordelen van banaan, is het dus een goed idee om er een paar per dag te eten.

Boost je immuunsysteem en vecht tegen ziektes

Wetenschappers denken dat hoe rijper een banaan is, hoe hoger de concentratie TNF hij bevat. Ze denken ook dat rijpe bananen voor een acht keer hogere toename van het aantal witte bloedcellen zorgen dan bananen die nog vers en groen zijn.

Welke andere voordelen hebben rijpe bananen?

Alleen al hun kankergerelateerde voordelen zouden meer dan genoeg motivatie moeten zijn om bananen in je dagelijkse voedingspatroon op te nemen. Mocht dat je niet overtuigen, dan geven we je hier nog enkele andere belangrijke voordelen die rijpe bananen bieden.

Rijpe bananen bevorderen je spijsvertering

Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 3 gram vezels. Die vezels dragen bij tot een goede werking van je spijsvertering. Ook faciliteren ze de beweging van het voedsel door het spijsverteringskanaal. Bananen zijn een natuurlijke bron van elektrolyten, die je verliest wanneer je bijvoorbeeld last hebt van diarree.

Daarnaast bevatten ze ook probiotische bestanddelen die de goede bacteriën die van nature in je lichaam aanwezig zijn beschermen.

Rijpe bananen verbeteren de cardiovasculaire gezondheid

Aangezien rijpe bananen rijk zijn aan kalium, kunnen ze de natriumwaarde in je bloed verlagen. Te hoge natriumlevels zorgen voor vochtophopingen en hebben een negatief effect op de gezondheid van je hart.

Op basis van een analyse van elf onderzoeken die gepubliceerd werden in Journal of the American College of Cardiology werd er ontdekt dat mensen die kaliumrijke voedingsstoffen aan hun eetpatroon toevoegden, een minder hoge kans hebben op hartaanvallen of hartziektes.

Rijpe bananen bevorderen gezonde botten

Een onderzoek uitgevoerd door het Micronutrient Information Center in het Linus Pauling Instituut in Oregon heeft aangetoond dat een eetpatroon dat rijk is aan kalium ook het risico op osteoporose drastisch verlaagd.

Rijpe bananen zijn een uitstekende bron van kalium en bevorderen dus ook de absorptie van calcium in het lichaam. Calcium helpt je om je botten sterker te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.