Remimazolam: gebruik en doseringen
Remimazolam is een farmacologische innovatie in anesthesie. Deze innovatie combineert de eigenschappen van twee geneesmiddelen die al in gebruik zijn: midazolam en remifentanil.
Hoewel anesthesiologie als specialisme sterk geëvolueerd is, gaat de zoektocht naar een ideaal verdovingsmiddel nog steeds door. Het doel is om medicijnen te hebben die zo min mogelijk bijwerkingen hebben. Daarom bestuderen onderzoekers nog steeds medicijnen voor anesthesie.
Wat is remimazolam en hoe werkt het?
Dit geneesmiddel werkt op dezelfde manier als midazolam en metaboliseert op een vergelijkbare manier als remifentanil. Het kan ook worden gebruikt als een kalmerend middel op de intensive care en als een medicijn voor sedatie bij sommige procedures.
Het is anders dan andere beschikbare snelwerkende intraveneuze sedativa, waarbij remimazolam de neiging heeft geen apneu te veroorzaken. Met andere woorden, remimazolam is een derivaat van midazolam dat eigenschappen heeft van remifentanil.
Gebruik en doseringen van remimazolam
Op het gebied van anesthesie is remimazolam een medicijn dat artsen op vier manieren kunnen gebruiken:
- Eenmalige dosis voor premedicatie.
- Een eerste dosis gevolgd door aanvullende doses voor procedurele sedatie.
- Intraveneuze anesthesie, samen met een opioïde, als onderdeel van de totale intraveneuze anesthesie.
- Sedatie op de Intensive Care (ICU).
Eenmalige dosis voor premedicatie
Gebruikt als premedicatie of pre-inductie sedativum, is remimazolam niet beter dan midazolam. De effecten duren echter langer, wat goed kan zijn als de patiënt angstig is tijdens het wachten. Ook moet de specialist de patiënt een behandeling voor angst geven net voordat hij of zij naar de operatiekamer gaat.
Daarnaast heeft remimazolam het voordeel dat je het kunt gebruiken bij patiënten die kortdurende sedatie nodig hebben. Het is ook nuttig in gevallen waarin het gebruik van langdurige sedativa potentieel gevaarlijk kan zijn.
Lees ook eens:
Wat zijn de types van algemene anesthesie?
Infusie van remimazolam voor procedurele sedatie
Veel procedures, zoals gastro-intestinale endoscopieën, kunnen een kortwerkende benzodiazepine gebruiken, samen met een kortwerkende opioïde zoals fentanyl.
Het effect van remimazolam treedt op na 1 tot 3 minuten. Hoewel dit een korte tijd is, is het eigenlijk traag. Dit is een nadeel wanneer snelheid belangrijk is voor het proces, aangezien de meeste gastroduodenoscopieën (Spaanse link) slechts ongeveer 2-3 minuten in beslag nemen.
Hoewel je het effect van remimazolam kunt versnellen door hogere doses te gebruiken, of het te combineren met fentanyl, is het geen goed idee om dit te doen. Bovendien kan deze combinatie leiden tot ademhalingsproblemen.
Intraveneuze anesthesie samen met een opioïde
Veel anesthesiespecialisten gebruiken en leren hun studenten een combinatie te gebruiken van een benzodiazepine, een opioïde inhalator en een spierverslapper.
Remimazolam produceert dosisafhankelijke hypnose. Het is bekend dat het medicijn zich niet opbouwt nadat het gedurende een lange periode is toegediend. Daarnaast kun je het indien nodig terugdraaien met flumazenil.
Infusie voor IC-sedatie met remimazolam
Vaak ervaren ernstig zieke patiënten, naast het feit dat hun functies zijn veranderd, lever- of nierfalen. Momenteel vereisen de meeste sedativa levermetabolisme (Engelse link) en renale klaring. Dit hele proces is een probleem, zelfs als de sedatie stopt. Bovendien hebben de meeste geneesmiddelen een aanzienlijk lange halfwaardetijd.
Het ideale eerstelijnsmedicijn voor deze gevallen zou er een zijn met een korte werking en een metabolisme dat niet door de lever of de nieren gaat. Remimazolam voldoet aan deze vereisten, waardoor het het favoriete medicijn is voor deze ernstig zieke patiënten.
Lees ook eens:
5 tips om de gezondheid van je lever te beschermen
De toekomst van remimazolam
Remimazolam is waarschijnlijk het sedatief van de toekomst. Er zijn hoge verwachtingen van de resultaten van de proeven die over de hele wereld worden uitgevoerd. Bovendien zou het ideaal zijn voor patiënten met lever- of nieraandoeningen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Wesolowski, A. M., Zaccagnino, M. P., Malapero, R. J., Kaye, A. D., & Urman, R. D. (2016). Remimazolam: Pharmacologic Considerations and Clinical Role in Anesthesiology. Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1002/phar.1806
-
Ilic, R. G. (2015). Fospropofol and remimazolam. International Anesthesiology Clinics. https://doi.org/10.1097/AIA.0000000000000053
-
Rogers, W. K., & McDowell, T. S. (2010). Remimazolam, a short-acting GABAA receptor agonist for intravenous sedation and/or anesthesia in day-case surgical and non-surgical procedures. IDrugs.