Remedies voor gekleurd en beschadigd haar

Gekleurd en beschadigd haar levert veel ergernis op. Je kunt er gelukkig iets aan doen.
Remedies voor gekleurd en beschadigd haar

Laatste update: 29 november, 2018

Veel vrouwen houden ervan hun haarkleur af en toe aan te passen. Ook beschadigen we ons haar vaak door stijltangen, haardrogers of chemische producten te gebruiken. Maar hoe genees je of verbeter je beschadigd haar?

Maak je geen zorgen, want in dit artikel geven we je enkele recepten mee om je haar glanzend te houden.

Hoe gekleurd en beschadigd haar te verzorgen

We weten het allemaal: wanneer je haar net gekleurd is ziet het er perfect en glanzend uit. Maar na enkele wasbeurten kan het al droog en dof worden en een bleke tint krijgen. Dit zorgt voor kopzorgen, aangezien het haar ruw en oncomfortabel wordt. Wat kan je hieraan doen?

We gaan hier enkele huisgemaakte recepten opsommen die zowel gekleurd als beschadigd haar behandelen. Maak dus zeker notities. 

Een masker van aloë vera en bier

aloë vera

Verbaast dit je? Ja, je hebt het goed gelezen. Geloof het of niet, maar gerst werkt perfect om je haar te herstellen en het bovenal een hernieuwde glans te geven.

Het gaat om een simpel recept, dat erg bekend is bij beroemdheden. De eigenschappen van het bier, gecombineerd met de herstellende kracht van aloë vera zorgen ervoor dat dit masker een middel is dat je zeker twee keer per week moet gebruiken.

Wat heb je nodig?

 • Een half glas bier
 • Twee stengels van aloë vera
 • Een eetlepel olijfolie

Bereiding?

Heel eenvoudig. Neem het halve glas bier en pers er de pulp van de aloë vera in. Probeer de ingrediënten samen met de eetlepel olijfolie te mengen.

Dit kan in het begin moeilijk lijken, maar wanneer je blijft roeren zullen de ingrediënten uiteindelijk vermengen. Breng het mengsel vervolgens aan op het haar en masseer het hoofd vervolgens 15 minuten van de wortels tot de haarpunten. Achteraf was je het masker uit met warm (nooit heet) water.

Herhaal deze behandeling twee tot drie keer per week.

Behandeling met mayonaise

mayonaise

Dit is zonder twijfel een heel klassieke remedie, maar daardoor niet minder doeltreffend. Het is wel wat prijzig, daarom kan je dit het beste slechts één keer per week uitvoeren. De aanwezigheid van ei en azijn in de saus zorgt ervoor dat het een perfect haarproduct is.

Daarnaast geeft de mayonaise het haar ook een glanzende laag, een natuurlijk vochtgehalte en kracht.

Bereiding

Om de voordelen van dit eenvoudige maar fantastische masker te ontdekken, moet je gewoon de mayonaise op vochtig haar aanbrengen. Laat het dan een half uurtje intrekken en spoel het vervolgens grondig uit met warm water. Je haar zal stralen!

Avocadomasker

avocado

Nog zo’n klassieker. Avocado is zonder twijfel een van de beste remedies om niet alleen je huid te herstellen, maar ook om deze er jonger te doen uitzien. Het helpt ook om je haar te genezen en het opnieuw gezond, glanzend en kleurrijk te krijgen.

Gespleten haarpunten worden hersteld en droog en kroezig haar wordt opnieuw zacht. Avocado is een uitstekende optie en geeft je haar de vitamines en schoonheid waar je naar verlangt.

Bereiding

Om dit masker te maken moet je de pulp van een rijpe avocado pletten. Voeg er vervolgens een eetlepel tarwekiemolie aan toe. Gebruik hiervoor een vork.

Breng het mengsel aan op je haar en laat het een uur intrekken. Spoel het achteraf uit met warm water.

Remedie met appelazijn

appelazijn

We hebben allemaal al gehoord over de veelzijdige en wonderlijke gebruiken van appelazijn. Je kan het dus ook gebruiken en het is zelfs gerenommeerd in de schoonheidssector. Om haar dat beschadigd is door kleuring te herstellen en verzorgen, kan je dus een spoeling maken met appelazijn.

Het azijn zal de zuurtegraad van je haar herstellen, waardoor het opnieuw glanst en roos verdwijnt.

Bereiding

Opnieuw een heel eenvoudig recept. Neem een half glas appelazijn en leng het aan met een half glas water. Gebruik een spuitfles om het geheel op je haar aan te brengen.

Laat het vijftien minuten intrekken alvorens je haar af te spoelen met warm water.

Algemeen advies om gekleurd en beschadigd haar te verzorgen

gekleurd haar
 • Probeer je haar niet meer dan twee keer per maand te kleuren. Wanneer je graag je haarkleur wil veranderen, doe dat dan langzaam en vermijd haarkleuringen die te veel ammonia bevatten.
 • Gebruik shampoo die speciaal gemaakt is voor gekleurd haar.
 • Vermijd ook dat je je haar met te heet water afspoelt. Het is altijd beter je haar met warm water af te spoelen om te vermijden dat je je haar beschadigt.
 • Het gebruik van stijltangen, krultangen of haardrogers beïnvloedt sterk de gezondheid van je haar. Probeer ze enkel op een lagere temperatuur te gebruiken wanneer je je haar wil drogen.
 • De zon tast je haar ook aan. Probeer gepaste beschermende producten te gebruiken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pavan Chaudhary, J. K. and P. D. D. J. S., & Shri. (2015). Avocado: the holistic source as a natural doctor! World Journal of Pharmaceutical Research.

 • Mustapic, M. (2002). Cosmetic preparations for skin and hair care/Cosmetic preparations for skin and hair care comprising zeolite, kuzu root, and ginger. U.S. Pat. Appl. Publ.

 • Galley, E., Gray, D. A., Long, S. P., White, D. A., & Palin, J. (2007). A composition comprsing oil curd and its preparation. PCT Int. Appl.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.