De relatie tussen koffie en honger
Een groep onderzoekers heeft zich afgevraagd of het drinken van koffie zorgt dat je meer of minder honger hebt. In het volgende artikel komen we erachter wat de relatie tussen koffie en honger is. De resultaten zullen je verrassen!
Koffie, de meest populaire drank
Er zijn feiten die aantonen dat onze honger en eetlust worden bestuurd door complexe systemen en worden beïnvloed door wat wij eten of drinken, inclusief koffie. Een groep wetenschappers wilde weten of de populairste drank ter wereld ook een impact heeft op onze honger.
Veel mensen gebruiken een normale koffie om hun eetlust te controleren. Het is waar dat de koffie je een goede hoeveelheid energie geeft en je alerter maakt. Het verbetert zelfs fysieke prestaties en onderdrukt de eetlust. Koffie en honger lijken zo dus wel gerelateerd te zijn.
Er zijn echter studies die aantonen dat als je gewicht wilt verliezen, het het beste is om cafeïnevrije koffie te drinken.
Wees echter voorzichtig: je kunt namelijk niet de hele dag door koffie drinken omdat je dan te wakker zal zijn om te rusten. Experts op dit gebied zeggen dat om gewicht te verliezen, het beter is om groene thee te drinken.
Meer weten?
Dus is koffie gezond? Dat hangt ervan af. Niet iedereen verwerkt koffie op dezelfde manier. Wat je moet weten is dat deze drank je neurotransmitters en hormonen (vooral cortisol en insuline) verandert.
Dat is de reden waarom koffie sommige mensen wakker houdt, terwijl het anderen aanzet om te slapen. Dit kan veranderen aan de hand van hoeveel je drinkt, de tijd van de dag, je leeftijd, je lichaamsbouw enzovoort.
Bestaat er een relatie tussen koffie en honger of niet?
Je hormonen beïnvloeden je eetlust en tevredenheid. Om die reden kun je meer honger voelen op bepaalde tijden van de dag. Vrouwen eten bijvoorbeeld meer als ze gewoon honger hebben of tijdens hun menstruatie. Sommige mensen gaan juist meer eten wanneer ze onder grote druk of stress staan.
Er zijn drie hormonen verantwoordelijk voor honger: ghreline, leptine en PYY. De eerste wordt afgescheiden in de maag, de tweede wordt afgescheiden in vetweefsel en de derde wordt geproduceerd in de darmen.
Kan koffie je helpen gewicht te verliezen, of juist niet. Hoe? Door het wijzigen van de productie van elk hormoon. Hetzelfde gebeurt met je stemming.
Heb je ooit gemerkt dat je als je honger hebt je kwaad of opvliegend voelt, maar dat je na het eten weer gelukkig bent? Vergeet niet het populaire gezegde: “geluk gaat door de maag”.
Onderzoekers hebben twee hypotheses overwogen om uit te zoeken wat de relatie is tussen koffie en honger:
- Hypothese #1: Koffie (cafeïnevrij of met cafeïne) vermindert honger, leptine en ghreline en verhoogt de tevredenheid en PYY.
- Hypothese #2: Dezelfde effecten als in het eerste geval, maar met de uitzondering dat zij slechts aanhouden tot 60 minuten na het eten of gedurende de 120 minuten die het lichaam nodig heeft om te verteren.
Conclusies van de testgroep
Een groep vrijwilligers dronk koffie en vertelde drie uur later hun gevoelens. De conclusies die ontstonden zijn:
- Terwijl cafeïne wordt gebruikt om de eetlust te onderdrukken, veroorzaakte de cafeïnevrije soort de laagste hongerniveaus (samen met de twee hormonen) en een toename van de peptide.
- Meer hoeveelheden peptide YY betekent minder honger. De mensen die aan het experiment mee hebben gedaan, hebben verklaard dat zij drie uur lang geen honger hadden, hoewel hun PYY-niveaus na anderhalf uur lager werden.
- Een andere interessante bevinding was dat de vermindering van honger en de toename van peptide standhielden tot na consumptie van glucose. Dit kan betekenen dat sommige componenten van koffie de vertering niet wijzigen.
Past het drinken van koffie het tevredenheidshormoon aan?
Misschien is de reden waarom koffie honger doet afnemen, dat het het hormoon dat tevredenheid beïnvloedt aanpast.
Vermeldenswaardig is dat koffie veel antioxidanten bevat, die gunstig zijn voor de gezondheid. Sommige componenten zijn echter toch negatief voor sommige mensen, vooral als ze er te veel van drinken. Als je op cafeïne vertrouwt om je eetlust te onderdrukken, moet je misschien toch een andere strategie overwegen.
In de eerste plaats bijvoorbeeld het drinken van cafeïnevrije koffie. Kies voor andere gezondere voedingsmiddelen die hetzelfde effect op je lichaam hebben. Voor sommige mensen is dit een appel, voor anderen een mueslireep. Voor sommigen een banaan en weer anderen gaan liever voor een tomaat.
Aan de andere kant moet je niet vergeten dat er nog andere factoren zijn waardoor je je hongerig voelt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een slecht ontbijt dat geen fruit, zuivel en granen bevat.
- Wanneer je maag wordt gebruikt om op ieder willekeurig moment te eten (‘snacken’).
- Verveling of het ontbreken aan motivatie.
- Angst of stress.
- Hormonale veranderingen (zwangerschap, menstruatie, problemen met de schildklier) enzovoort.
Je mag niet verwachten dat koffie een magische oplossing is voor je eetlust. Er is een relatie tussen koffie en honger, maar als je niet goed eet gedurende de dag, is de kans toch groter dat je maag vraagt om steeds meer voedsel.