Reflux voorkomen door deze voedingsmiddelen te vermijden

Hoewel deze voedingsmiddelen over het algemeen het vaakst in verband worden gebracht met reflux, zou natuurlijk ieder voor zich moeten kijken welke voedingsmiddelen problemen voor hem veroorzaken en vervolgens zijn best moeten doen om deze voedingsmiddelen te vermijden.
Reflux voorkomen door deze voedingsmiddelen te vermijden

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Reflux is een spijsverteringsprobleem. Het wordt gekenmerkt door een heftig brandend gevoel in het bovenste gedeelte van de maag en het reikt bijna altijd tot de slokdarm en de mond. Vanwege het ongemak dat het veroorzaakt zoeken veel mensen naar middelen die reflux voorkomen.

Reflux doet zich voor wanneer de slokdarm zwakker wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat zure bestanddelen in het bovenlichaam terecht kunnen komen. De pijn kan ofwel mild, ofwel zeer heftig zijn. In sommige gevallen wordt het zelfs verward met de pijn van een hartaanval.

De voornaamste oorzaken zijn slechte voedselcombinaties en grote porties. Het kan zich echter ook voordoen als gevolg van specifieke afwijkingen in de slokdarm en spijsverteringsaandoeningen.

Doorgaans is het niet echt ernstig en doet het zich slechts sporadisch voor. Het is echter wel van belang om het te behandelen, zodat het niet tot andere complicaties kan leiden.

Om het volledig onder controle te houden, is het belangrijk om te weten dat sommige voedingsmiddelen het probleem erger kunnen maken, waardoor je deze voedingsmiddelen dus het beste kunt vermijden.

In dit artikel delen we daarom zeven voedingsmiddelen die reflux kunnen verergeren, zodat je ze uit je dieet kunt laten.

Reflux voorkomen door de volgende voedingsmiddelen te vermijden

1. Rood vlees

Reflux voorkomen door rood vlees te vermijden

Rood vlees is een aanzienlijke bron van eiwitten en in kleine hoeveelheden kan het daarom vrij gunstig zijn voor het lichaam. Desondanks, is rood vlees niet aangeraden voor mensen die last hebben van reflux. Rood vlees bevat tenslotte ook een hoop bestanddelen die dit probleem alleen maar erger kunnen maken.

  • De purines en zure bestanddelen die vlees bevat hebben een negatieve invloed op het spijsverteringsproces en verhogen de aanmaak van maagzuur.
  • Daarnaast is rood vlees vaak zeer vet en kan het de spijsvertering vertragen en constipatie veroorzaken.

2. Reflux voorkomen door koffie te vermijden

Dankzij de heerlijke smaak en de energie waarvan het het lichaam voorziet, is koffie een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Het bevat antioxidante bestanddelen en vitamines en mineralen die, in matige hoeveelheden, zeer goed zijn om de gezondheid te verbeteren.

Koffie is echter niet geschikt voor mensen die regelmatig last hebben van reflux. Dit komt doordat cafeïne de neiging heeft om dit symptoom te verergeren.

Cafeïne heeft een ontspannend effect op de kleppen die de stroom van maagzuur reguleren. Daardoor kan het ervoor zorgen dat maagzuur makkelijker terug naar de keel en mond kan stromen.

3. Verwerkt vlees en ingeblikt voedsel

Verwerkt vlees en ingeblikt voedsel kan problemen met de spijsvertering veroorzaken. Dit geldt vooral als je regelmatig last hebt van reflux of brandend maagzuur.

Het hoge gehalte natrium en kunstmatige ingrediënten zorgt ervoor dat de maagwand geïrriteerd raakt. Als gevolg, kan maagzuur makkelijker terug naar de slokdarm stromen.

Daarnaast bevatten dit soort voedingsmiddelen verzadigde vetten, bloem en suiker. Zodra deze bestanddelen eenmaal door het lichaam geassimileerd zijn, kunnen ze problemen met de stofwisseling en spijsvertering veroorzaken.

4. Pittige specerijen

Het consumeren van pittige specerijen kan fluctuaties in het maagzuur veroorzaken en soms irriterend zijn voor het maagslijmvlies.

Hoewel pittige specerijen in kleine hoeveelheden vaak geen problemen veroorzaken, hebben sommige mensen wel last van reflux of brandend maagzuur na het eten ervan. Het is over het algemeen dan ook essentieel om je consumptie van deze specerijen te verminderen, met name in combinatie met andere irriterende voedingsmiddelen.

5. Chocola vermijden helpt reflux voorkomen

Reflux voorkomen door chocola te vermijden

Het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid pure chocola kan erg gunstig zijn voor je gezondheid, aangezien het het lichaam voorziet van antioxidante bestanddelen, vitamines en mineralen. Dit is echter niet de meest verstandige keuze voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, aangezien chocola vrij irriterend kan zijn.

Het eten van chocola wanneer je al last hebt van maagzuur, zorgt ervoor dat de kleppen van de slokdarm zwakker worden, waardoor reflux alleen maar erger wordt. Dit komt doordat chocola vetten, cafeïne en theobromine bevat. Deze bestanddelen kunnen in verband worden gebracht met een buitensporige maagzuurproductie.

6. Gefrituurd voedsel

Gefrituurd voedsel, met name als het industrieel is, is een mogelijke vijand voor de gezondheid van de stofwisseling en het spijsverteringssysteem.

Dit soort voedsel bevat namelijk een grote hoeveelheid transvetten, toegevoegde chemicaliën en zout. Samen kunnen deze bestanddelen het maagslijmvlies irriteren en de pH-waarde van het spijsverteringssysteem aantasten.

Het regelmatig eten van dit soort voedingsmiddelen verhoogt de productie van maagzuur en zorgt ervoor dat je vaker last krijgt van reflux en gastritis. Daarnaast kan een overdaad aan gefrituurd voedsel een negatieve invloed hebben op de ontstekingsprocessen in het lichaam en zodoende de maagdruk verhogen.

7. Geraffineerde bloem

Broodjes van geraffineerde bloem

Verwerkt brood, gebak en andere voedingsmiddelen die geraffineerde bloem bevatten, kunnen de gezondheid van mensen die last hebben van dit soort spijsverteringsproblemen, verslechteren.

  • Allereerst zorgen ze er namelijk voor dat de omgeving in de maag en slokdarm zuur wordt.
  • Daarnaast kunnen ze ontstekingen veroorzaken in de weefsels van de maag en de slokdarm.
  • De koolhydraten die deze voedingsmiddelen bevatten zijn lastiger te assimileren en kunnen de bloedsuikerspiegel in het bloed verhogen.

Met oog op de gegevens die we hierboven hebben gedeeld, zou het verstandig zijn om de voedingsmiddelen in dit artikel zo min mogelijk te consumeren. Een teveel ervan kan tenslotte het risico op maagzweren en gastritis verhogen.

Maken de bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig deel uit van je dieet? Als dit zo is en je daarnaast ook vaak last hebt van reflux, dan kun je er beter minder van gaan eten om dit probleem onder controle te houden.

Onthoud dat, naast het innemen van antacida, het veranderen van je eetgewoontes de beste manier is om reflux te behandelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cano Valderrama O., Sánchez Pernaute A., Rubio Herrera MA., et al., Long term food tolerance after bariatric surgery: comparison of three different surgical techniques. Obes Surg, 2017. 27 (11): 2868-2872.
  • Surdea Blaga T., Negrutiu DE., Palage M., Dumitrascu DL., Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3497-3511.
  • Patcharatrakul T., Gonlachanvit S., Chili peppers, curcumins, and prebiotics in gastrointestinal health and disease. Curr Gastroenterol Rep, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.