De belangrijkste redenen waarom stellen ruziemaken
Er zijn vele redenen waarom stellen ruziemaken. Vandaag willen we ons echter richten op de redenen die nu eens en voor altijd moeten worden opgelost. Zo kunnen we voorkomen dat ze onze relaties beschadigen.
Stellen ruziën vaak vanwege een gebrek aan communicatie. Op andere momenten kunnen stellen ruziemaken omdat ze hun problemen niet oplossen, maar negeren.
In ieder geval is het van cruciaal belang om als stel te stoppen met ruziemaken en in plaats daarvan te praten, om een oplossing te vinden voor de situatie die het conflict heeft veroorzaakt. We willen niet dat er weer een nieuw argument opduikt over dezelfde situatie.
Belangrijkste redenen waarom stellen ruziemaken
Een grote reden: jaloezie
Een reden waarom stellen ruziemaken is jaloezie. Jaloezie kan het gevolg zijn van:
- een nieuwe vriend
- iemand toevoegen op sociale media
- vriendschappelijke relaties met een ex
- staren naar een aantrekkelijk persoon op straat…
De meeste gevallen van jaloezie zijn ongerechtvaardigd. Er is geen reden om jaloers te zijn. Onze cultuur heeft ons echter geleerd dat het normaal is om jaloers te zijn in een relatie.
Dat komt omdat we jaloers worden op de dingen die we denken te bezitten, maar dat is eigenlijk niet het geval. We voelen ons jaloers als we denken dat we iets gaan verliezen dat ‘bij ons hoort’. Zo kan iedereen concurrentie worden.
Dit zegt ook veel over ons zelfbeeld en vertrouwen, zowel in onszelf als in onze partner. Het is echter aangeleerd gedrag. Jaloezie lijkt een onderdeel te zijn van een romantische relatie.
De gezondste manier om dit probleem aan te pakken is door te kijken of je een probleem met je zelfbeeld hebt. Daarnaast moet je kijken of je jaloezie gerechtvaardigd is of dat het gewoon een resultaat is van geleerd gedrag dat je eerder hebt gezien bij andere stellen zoals:
- je ouders
- grootouders
- broers en zussen
- familieleden
- vrienden met een vaste relatie
Zodra je de situatie hebt geanalyseerd, moet je erover praten met je partner voor geruststelling. Je partner kan je helpen om te vertrouwen zoals het moet en door dit te doen, zal je je niet langer zinloos jaloers voelen.
Problemen met de familie
Een andere reden waarom stellen ruziemaken is familie. Als we een relatie met iemand beginnen, kiezen we die persoon, niet hun familie. In veel gevallen zijn de problemen die voortkomen uit de familie van onze partner het gevolg van onze uiteenlopende overtuigingen.
Om een klassiek geval als voorbeeld te noemen: je zou in botsing kunnen komen met je schoonmoeder. Zo hoeft het niet te zijn. Het generaliseren van dit soort relaties kan ervoor zorgen dat we snel een defensieve houding aannemen, wat een goede relatie met de moeder van onze partner belemmert.
Er zijn echter bepaalde familieproblemen die moeten worden opgelost door als stel te praten. Als één van de ouders van je partner bijvoorbeeld je huis bezoekt en begint met het reorganiseren van alles of je vertelt welke kleur tapijt je moet kopen (etc), dan kan dit een probleem veroorzaken.
Andere voorbeelden zijn onder andere:
- wanneer ouders te gehecht zijn aan hun kinderen en hen voor alles bellen.
- als ze zonder enige vorm van kennisgeving onverwachts opduiken.
- wanneer ze de relatie van hun kinderen niet accepteren en vijandig en passief agressief worden.
In plaats van je hierdoor beledigd te voelen, moet je communiceren met je partner en vertellen dat je er last van hebt. Je moet bepalen of de situatie je partner ook stoort of niet. Op die manier kun je het conflict het beste oplossen.
Problemen met persoonlijke ruimte
Soms gaan relaties niet alleen om problemen met jaloezie, maar ook om zaken die te maken hebben met de persoonlijke ruimte. Eén van de redenen waarom stellen ruziemaken is vanwege de persoonlijke ruimte.
Sommige stellen doen echt alles samen. Terwijl het normaal is om met je partner te willen zijn als je verliefd wordt, heeft ieder mens zijn of haar eigen vrienden, interesses…
Een relatie hebben betekent niet dat je je individualiteit verliest of één persoon wordt.
Als je graag alleen wandelingen maakt, hoef je dat niet te veranderen omdat je in een relatie zit. Misschien krijg je dan echter typische dingen te horen als:
- “Je wilt geen dingen met mij doen.”
- “Je wilt me niet bij je activiteiten betrekken.”
Personen in een relatie hebben echter hun eigen ruimte nodig. Het probleem is dat wanneer elke persoon zijn of haar eigen ding doet, jaloezie kan opduiken en de relatie kan schaden.
- Een relatie hebben betekent niet dat je moet stoppen met doen wat je wilt doen, of dat je vrienden of dezelfde interesses moet delen.
- Jullie zijn twee verschillende personen die een relatie hebben, niet twee individuen die dezelfde persoon worden.
Soms heb je al vanaf het begin van je relatie behoefte aan persoonlijke ruimte. In andere gevallen begin je het te voelen na verloop van tijd. Het komt erop neer dat je moet weten hoe je de persoonlijke ruimte van de ander moet respecteren, omdat we die allemaal nodig hebben, zelfs als je er soms anders over denkt.
De oplossing
Welke van deze redenen herken je? Zou je nog een reden aan de lijst willen toevoegen? Alles waar we over gesproken hebben heeft een oplossing, maar alleen als beide partners bereid zijn en openstaan om een manier te vinden om hun problemen bij de oorsprong op te lossen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Carrasco, J. C. (1999). Discusiones de pareja, violencia y activación cardiovascular. Análisis y Modificación de Conducta, 25(104), 909–938.
https://www.mendeley.com/catalogue/discusiones-pareja-violencia-y-activaci%C3%B3n-cardiovascular/ -
Calle, R. A. (2009). El arte de la pareja. Kailas Ensayo. Madrid: Kailas.
https://www.mendeley.com/catalogue/el-arte-la-pareja/ -
Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings, 4(1), 34–43.
https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605