Probeer je gewicht te verliezen? Laat dan deze 6 drankjes staan

27 februari, 2019
Drink jij een van deze drankjes? Indien ja, probeer het dan te schrappen uit je dagelijkse voeding. Je zal dan zonder problemen gewicht verliezen. Drink meer water en natuurlijke dranken. Dat is de beste manier om gehydrateerd en vol energie te blijven.
 

Voeding en drankjes zijn de belangrijkste hoekstenen wanneer mensen proberen om gewicht te verliezen en een gezond en stabiel gewicht te behouden.

Een gecontroleerd dieet aanhouden dat weinig vetten en suikers bevat, is de beste manier om die extra kilo’s kwijt te raken die een risico zijn voor je gezondheid. Bovendien heeft gewichtsverlies een positief effect op je figuur.

Besef ook dat je het drinken van bepaalde drankjes moet beperken, want sommige leiden tot problemen met je metabolisme en maken het moeilijker om gewicht te verliezen. Die dranken bevatten veel calorieën en toegevoegde stoffen die zich opstapelen in je cellen. Dit veroorzaakt ontstekingen en maakt het moeilijker om vetten om te zetten.

Drankjes als hindernis om af te vallen

In feite zijn deze dranken de grootste hindernis om het gewenste gewicht te verkrijgen, vooral rond de buik. Dat is de reden waarom we vandaag willen praten over sommige van de minst gezonde dranken als je gewicht probeert te verliezen en hoe je ze kunt vervangen door gezondere keuzes.

Let nu goed op!

1. Sportdranken

Sportdrank

Sportdranken zijn typische producten die je in de supermarkt vindt. Ze worden vaak gebruikt om vocht en minerale zouten te vervangen die het lichaam verliest tijdens intensieve training.

 

Maar alleen atleten en mensen die erg veeleisende lichamelijke opdrachten uitvoeren, zouden deze dranken regelmatig mogen drinken, want ze bevatten te veel calorieën voor anderen. De suiker, natrium en andere toegevoegde ingrediënten in deze dranken werken averechts als je niet genoeg beweegt om ze te verbranden.

Lees ook dit artikel:
De strijd tussen vrouwen en buikvet

2. Frisdranken

De frisdranken die verkocht worden in de winkel zijn de ergste vijanden van wie probeert gewicht te verliezen. Dat geldt zelfs ook voor de frisdranken die het etiket ‘light’ of ‘zero calories’ hebben.

Bij het maken van deze dranken worden de volgende ingrediënten gebruikt: fructose, maisstroop en andere geraffineerde producten op basis van suiker. Wanneer je regelmatig dergelijke dranken drinkt, kunnen ze problemen veroorzaken voor je metabolisme en voor het hart en de bloedvaten.

Elk blikje frisdrank bevat evenveel calorieën als drie of vier eetlepels suiker, of honderdtwintig calorieën.

3. Afgeroomde melk

Melk

Afgeroomde melk lijkt misschien een goede keuze om gewicht te verliezen. Het bevat immers minder vet dan de normale melk die je in de winkel vindt. Maar toch bevat het een aanzienlijke hoeveelheid calorieën.

 

Na verloop van tijd zal het je nog steeds verhinderen om het gewenste gewicht te bereiken. De problemen kunnen zelfs nog erger zijn bij mensen die lijden aan lactose-intolerantie, want afgeroomde melk zal de ontstekingen in de lichaamsweefsels verslechten.

Daarom kan je afgeroomde melk beter vervangen door producten met minder calorieën, zoals:

  • Amandelmelk
  • Rijstmelk

4. Fruitsappen met toegevoegde suiker

Natuurlijke fruitsappen zijn een goede keuze om je dieet te ondersteunen. Ze verschaffen je lichaam belangrijke voedingsstoffen, die de gezondheid bevorderen en gewichtsverlies stimuleren.

Belangrijk om te onthouden is dat fruitsappen gemaakt met geraffineerde suikers heel wat minder gezonde kwaliteiten hebben, want ze bevatten meer calorieën en minder voedingsstoffen.

Zowel commerciële producten als zelfgemaakte fruitsappen verliezen vezels en vitaminen als je er veel zoetmiddel aan toevoegt. Dit is dus de beste keuze: gebruik honderd procent biologisch fruit en groenten om sappen te maken. Voeg bovendien geen kunstmatige voedingsstoffen toe.

Leestip:
Ontdek de fantastische effecten van watertherapie voor gewichtsverlies

5. IJsthee

IJsthee
 

Er wordt vaak reclame gemaakt voor ijsthee als een gezonde drank, maar de typische ijsthee in restaurants en in de supermarkt is gewoonlijk een slechte keuze als je op dieet bent.

IJsthee is misschien wel gemaakt van extracten uit planten en fruit, maar het bevat evenveel suiker als elke andere frisdrank.

Wat het meest verontrustend is, is dat één fles ijsthee bijna honderdvijfenzeventig calorieën bevat. Daarnaast kan het evenveel calorieën bevatten als acht tot tien theelepels suiker.

6. Energiedranken

Vandaag de dag drinken meer en meer mensen energiedranken. De reden is dat ze niet alleen het lichaam weer opladen als je je moe voelt, maar ook omdat ze je prestaties bij bepaalde activiteiten verbeteren. Hoewel energiedrankjes deze eigenschappen hebben, krijg je toch problemen als je ze regelmatig drinkt.

  • Ze beïnvloeden het metabolisme en kunnen leiden tot gewichtsproblemen en diabetes.
  • Energiedranken bevatten cafeïne en suiker.
  • Energiedranken hebben een directe invloed op de metabole processen.
  • Ze zorgen dat je lichaamsfuncties trager beginnen te werken.
  • Tegelijkertijd beïnvloedt dit ook de andere systemen in het lichaam.

Gelukkig kan je al die drankjes gemakkelijk vervangen.

Voeg bijvoorbeeld smoothies toe aan je dieet

Je kan smoothies en voedingsmiddelen die energie geven, toevoegen aan je dagelijkse dieet. Ze hebben dezelfde effecten op je lichaam.

Drink jij sommige van deze drankjes? Probeer ze dan te verwijderen uit je dieet. Zo zal je gewicht verliezen zonder problemen.

 

Drink meer water en natuurlijke dranken want dat is de beste manier om gehydrateerd en vol energie te blijven.

  • Ramírez-Vélez, Robinson, Fuerte-Celis, Juan-Camilo, Martínez-Torres, Javier, & Correa-Bautista, Jorge-Enrique. (2017). Prevalencia y factores asociados al consumo de bebidas azucaradas en escolares de 9 a 17 años de Bogotá, Colombia: Estudio FUPRECOL. Nutrición Hospitalaria34(2), 422-430. https://dx.doi.org/10.20960/nh.250
  • Silva O, Paulo, & Durán A, Samuel. (2014). Bebidas azucaradas, más que un simple refresco. Revista chilena de nutrición41(1), 90-97. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182014000100013
  • Urdampilleta, Aritz, & Gómez-Zorita, Saioa. (2014). From dehydration to hyperhidration isotonic and diuretic drinks and hyperhydratant aids in sport. Nutrición Hospitalaria29(1), 21-25. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.29.1.6775