Havermoutthee tegen een opgeblazen buik
Hoeveel keer per week heb je het gevoel dat je buik opgeblazen is nadat je gegeten hebt? Geloof het of niet, maar dit komt bij vrouwen heel vaak voor.
De oorzaak is bijna altijd verbonden aan klassieke problemen als vochtretentie en een slechte spijsvertering. Het maakt niet uit of je nu overgewicht hebt of een perfect gevormd lichaam. Die opgeblazen buik komt zo tegen het einde van de dag bij velen van ons voor.
In dit artikel delen we daarom een eenvoudige remedie die zeker zal helpen om een opgeblazen buik te verminderen. Ben je klaar om op te letten?
De voordelen die haver biedt voor een opgeblazen buik
Laten we beginnen bij het opklaren van een belangrijke kwestie.
Sommige mensen denken namelijk dat hun maag haver niet goed kan hebben, dat hun lichaam niet in staat is dit product goed te verteren en dat het in plaats van te helpen het lichaam te ontgiften en de spijsvertering te verbeteren er juist voor zorgt dat ze een zwaar en ongemakkelijk gevoel in hun maag hebben.
Vrijwel alle voedingsdeskundigen zullen je vertellen dat haver een van de gezondste dingen is die je maar kunt eten en dat als je lichaam hier negatief op reageert, dit waarschijnlijk te maken heeft met een allergische reactie.
Als je altijd negatieve ervaringen hebt gehad met haver, probeer dan eens je dokter te raadplegen om erachter te komen of je misschien een bijzondere voedingsintolerantie hebt.
Nu we deze kwestie uit de weg hebben geruimd, kunnen we gaan kijken naar de voordelen die deze graansoort biedt voor je spijsvertering en hoe haver ervoor kan zorgen dat je geen last meer zult hebben van dat vervelende opgeblazen gevoel in je buik.
Haver, een trage graansoort
Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt dat mensen haver niet voor niets beschouwen als ‘superfood’. Haver is namelijk zeer rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren en koolhydraten. Bovendien bevat haver daarnaast nog eens super veel vezels.
Dit betekent dat deze graansoort de spijsvertering bevordert en ervoor zorgt dat je lichaam voedingsstoffen uit voedsel beter in zich op kan nemen.
- Door voor of na je maaltijden havermoutthee te drinken, zul je verzadigder zijn en zal je spijsvertering verbeteren. De thee wordt namelijk langzaam en op de juiste manier door het lichaam opgenomen.
- Vergeet niet dat deze thee ook vochtafdrijvend is. Dit betekent dat de thee, dankzij het gehalte natrium en kalium, zal helpen vochtretentie onder controle te houden.
- Voedsel dat langzaam door het lichaam wordt geabsorbeerd, zorgt ervoor dat de stofwisseling versneld wordt. Hierdoor kan haver voorkomen dat eten te lang in de darmen blijft zitten en zo darmgas veroorzaakt. Al het voedsel zal juist goed door het lichaam worden opgenomen en soepel door de darmen bewegen.
- Havermout is door de ontstekingsremmende werking een geweldige optie voor mensen die last hebben van prikkelbaredarmsyndroom.
Havermoutthee vermindert stress
Haver heeft het bijzondere vermogen om stress en angst tegen te gaan. Het komt in onze hedendaagse wereld vaak voor dat vrouwen een zeer actieve en stressvolle leefstijl hebben, die veel verplichtingen omvat op zowel het werk als thuis, als naar het gezin en vrienden toe…
Al deze bezigheden kunnen ons lichaam en onze geest overbelasten. Stress stapelt zich op, de toegenomen cortisolproductie zorgt ervoor dat gifstoffen zich in het lichaam ophopen en uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de spijsvertering tegen het eind van de dag niet goed werkt, waardoor je buik er opgeblazen uitziet.
Ben je aangekomen? Nee, natuurlijk niet. Deze symptomen komen heel vaak voor in periodes waarin mensen last hebben van stress of angst, ongeacht de oorzaak bijvoorbeeld:
- vocht vasthouden
- indigestie
- prikkelbaredarmsyndroom
Haver helpt de neurotransmitters te reguleren die het lichaam een seintje geven dat het tijd is om te ontspannen. Daarnaast bevat het de hoge gehaltes:
- vitamine A, E, B1, B2, B3 en B6
- zink
- magnesium
- ijzer
- calcium
- fosfor
Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat de bloeddruk gereguleerd en je stress verminderd wordt.
Havermoutthee maken
Ingrediënten
- 600 ml mineraalwater
- 100 g biologische havermoutvlokken
- 1 kaneelstokje
- 25 gram of 1 eetlepel honing
- 1 glazen fles (inhoudswaarde van een liter)
- 1 vergiet
Wil je meer weten? Lees dan:
10 ongelofelijke voordelen van havermout
Bereiding
Het eerst wat je moet doen is op zoek gaan naar biologische havermout. Het is belangrijk om havermout te kopen in een winkel waar je er zeker van kan zijn dat het graan geheel vrij is van chemicaliën en pesticiden.
- Breng het water aan de kook en voeg de havermout, het kaneelstokje en de honing toe.
- Laat de ingrediënten dertig minuten in het water sudderen. Na dertig minuten doe je een deksel op de pan en laat je de pan zo nog minstens een uur staan. Als dit je handiger lijkt, kun je de thee ook een dag van te voren maken en gedurende de nacht laten staan.
- Giet de vloeistof door een zeef. Gebruik het vergiet om de vloeistof over te gieten in de glazen fles en bewaar de glazen fles op kamertemperatuur.
Hoe moet je havermoutthee gebruiken?
- Drink voor elke maaltijd een kopje van deze thee. Drink het eerste kopje voor het ontbijt, het tweede kopje ongeveer vijftien minuten voor je lunch en het derde kopje ongeveer vijftien minuten voor het avondeten.
- Hierdoor zul je sneller verzadigd zijn, het voedsel dat je consumeert zal beter verteerd worden en de voedingsstoffen zullen beter door het lichaam worden geabsorbeerd zonder darmgas of opgeblazenheid te veroorzaken.
- Je zult ook merken dat je jezelf beter voelt en ’s avonds meer ontspannen bent.
Probeer deze eenvoudige leefregel drie keer per week toe te passen en let eens goed op hoe je je hierdoor voelt. Jij kent je lichaam beter dan wie dan ook. Alleen jij kunt dus bepalen of het drinken van havermoutthee voordelen voor je biedt of niet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 119–125). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9
- Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
- Clemens, R., & van Klinken, B. J.-W. (2014). Oats, more than just a whole grain: an introduction. British Journal of Nutrition, 112(S2), S1–S3. https://doi.org/10.1017/s0007114514002712