Preventie en behandeling van spiercontracturen
Het voorkomen van spiercontracturen is erg belangrijk. Een contractuur is een aanhoudende en onvrijwillige spiercontractie. Het komt veel voor en kan zelfs de meest gezonde van ons overkomen. Het probleem manifesteert zich als intense pijn in een specifiek gebied waardoor je het niet meer goed kunt bewegen.
Het beïnvloedt meestal je rug, maar het kan in bijna elk deel van je lichaam voorkomen. Hoewel het meestal wordt geassocieerd met lichaamsbeweging, komt het niet alleen voor bij actieve mensen. Contracturen komen ook voor bij mensen met een sedentaire levensstijl of bij mensen die slechts af en toe aan lichaamsbeweging doen.
Zoals we hierboven vermeldden zijn contracturen problematisch en vervelend. Daarom leggen we in het artikel van vandaag uit hoe je ze kunt helpen voorkomen.
Spiercontracturen
Dit zijn aanhoudende en onvrijwillige samentrekkingen van een spier en zijn over het algemeen te wijten aan onjuist uitgevoerde oefeningen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door een inspanning zonder de spier er goed op voor te bereiden.
Een andere oorzaak kan zijn dat je gedurende langere tijd een verkeerde houding aanhoudt. Ze worden ook geassocieerd met mensen met een slechte elasticiteit of flexibiliteit.
Spiercontracturen kunnen ook optreden als gevolg van spanning en stress. Tegenwoordig hebben ze vaak invloed op het nek- en trapeziusgebied. Dit komt door zowel stress als de houdingen die we kunnen aannemen terwijl we achter een computer werken of televisie kijken.
De pijn veroorzaakt door spiercontracturen komt doordat het bloed niet normaal kan doorstromen. Zo ontstaan er ontstekingsgebieden en hopen afvalstoffen zich op. Dit soort pijn doet zich ook voor wanneer de spiervezels niet ontspannen na het sporten.
Ook interessant om te lezen:
Vier rekoefeningen die je helpen om je houding te corrigeren
Preventie van spiercontracturen
Spiercontracturen zijn te wijten aan verschillende gemakkelijk te vermijden oorzaken. Hier zijn een paar tips om ze te voorkomen.
- Doe rek- en opwarmingsoefeningen. Deze oefeningen voorkomen overbelasting (link in het Engels) van je spiervezels. De beste momenten om ze te doen zijn voor en na het sporten.
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Als je dagelijks en niet te overdreven traint en ook geleidelijk de intensiteit verhoogt, voorkom je spiercontracturen. Je kunt beginnen met korte wandelingen en vervolgens de tijd en snelheid van je passen verhogen. Je kunt ook een routine beginnen met lichtgewichten als je aan je kracht wilt werken.
- Handhaaf een correcte houding. Zoals we hierboven vermeldden, zijn de meeste moderne spiercontracturen het gevolg van een slechte houding. We brengen veel tijd door achter computers en voor televisies en besteden zelden aandacht aan onze houding. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van je houding en deze zo goed mogelijk te corrigeren.
- Neem korte pauzes als je op kantoor werkt en veel tijd in dezelfde positie doorbrengt. Sta op en beweeg een beetje. Dit is de beste manier om opgebouwde spanning in je spieren te verlichten.
Verminder stress
We hebben tegenwoordig de neiging een hectische levensstijl te hebben en ons leven is gevuld met onrust en stress. Helaas vertaalt deze stress zich vaak in continue spierspanning. Je moet het dus proberen te verminderen of te helpen verlichten. Probeer gezonder te leven.
Om dit te doen kun je bijvoorbeeld yoga doen. Naast dat het helpt gevoelens van ongerustheid te beheersen, zal het je spieren ook enorm ten goede komen. Dit komt omdat yoga je flexibiliteit vergroot en ook je lichaam ontspant. Het is een van de meest effectieve oefeningen die je kunt doen om spiercontracturen te voorkomen.
Probeer daarnaast andere ontspanningsoefeningen. Probeer bijvoorbeeld:
- Mindfulness-oefeningen
- Aromatherapie
- Meditatie
Ze helpen rusteloosheid en ongerustheid te verminderen. Je bent zo vriendelijker voor jezelf en je omgeving.
Lees ook eens:
Zeven yogahoudingen voor geluk
Correct sporten
Probeer plotselinge temperatuurschommelingen te vermijden. Als het koud is, zorg dan dat je je opwarmt, vooral voordat je gaat trainen. Het is ook erg belangrijk dat je juiste technieken kent voor de oefeningen die je doet. Onjuist sporten kan leiden tot blessures en spiercontracturen.
Conclusie
De beste manier om dit probleem te voorkomen is door middel van een gematigde dagelijkse trainingsroutine. Je moet de intensiteit echter geleidelijk verhogen. Het is ook belangrijk dat je je trainingstechnieken onder controle hebt. Vergeet niet op te warmen en te stretchen voor en na elke activiteit.
Raadpleeg een fysiotherapeut als je ondanks deze maatregelen een spiercontractuur krijgt. Ze kunnen je helpen het probleem te verhelpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- José Fernando Jiménez Díaz (2006). Lesiones musculares en el deporte (España). https://www.redalyc.org/pdf/710/71000304.pdf
- Mohamed El Bakkali El Gazuani (2015). Fisiología del calentamiento previo al ejercicio físico y su importancia en la prevención de lesiones musculares. Revisión narrativa (España). http://tauja.ujaen.es/bitstream/10953.1/1761/1/TFG%20EL%20BAKKALI%20EL%20GAZUANI_MOHAMED.pdf