Preventie en behandeling van onychocryptose
Een ingegroeide teennagel, ook wel onychocryptose genoemd, is een probleem dat vaak de grote teen aantast. Het kan echter elke teen aantasten. Het gebeurt wanneer de nagel groeit en de huid van de teen binnendringt, wat leidt tot pijn en ontsteking.
Onychocryptose voorkomen
Voordat je een ingegroeide teennagel kunt voorkomen, moet je eerst weten wat de oorzaak is. Over het algemeen zijn er twee soorten factoren die je vatbaar maken voor deze aandoening:
- Aangeboren factoren: deze worden bepaald door de vorm van iemands voet. De meest voorkomende afwijkingen zijn brede nagels en veranderingen aan de teen of de vorm van de nagel.
- Externe triggers: dit zijn alle externe mechanismen waardoor een nagel vast komt te zitten in de huid van de teen. De meest voorkomende reden is het onjuiste gebruik van een nagelknipper, ongeschikt schoeisel en verwonding.
Preventie van ingegroeide teennagels houdt in dat je je richt op het vermijden van triggers. Het is daarvoor van belang dat je de onderstaande richtlijnen goed opvolgt.
1. Draag geschikte schoenen
Het gebruik van smalle schoenen verhoogt de druk op je tenen, vooral op de grote teen en je kleine teen. Hierdoor kan de nagel in de huid drukken en pijn en ontsteking veroorzaken.
Daarom moet je brede schoenen dragen en hoge hakken vermijden, omdat deze druk uitoefenen op de tenen vanwege de helling van de voet en de puntige punt van de schoen.
Een andere factor die het verschijnen van ingegroeide nagels bevordert, houdt geen rekening met je voetafdruk bij het selecteren van je schoenen. Dit komt omdat de manier waarop je loopt het laterale deel van je nagel kan beïnvloeden.
Om dit probleem te voorkomen, moet je je loopvlak bestuderen en je schoenen selecteren op basis van je eigen behoeften. Je kunt ook speciale inlegzolen gebruiken om de drukpunten te verminderen als dat nodig is.
Lees ook:
Goed voor je handen en voeten zorgen
2. Goede hygiëne en knippen van de nagels
De meestvoorkomende oorzaak van ingegroeide nagels is het onjuist knippen van de nagels. Om dit te voorkomen moet je een aantal tips volgen voor de dagelijkse hygiëne en verzorging van je voeten. Je zou ook een aantal richtlijnen moeten volgen om je nagels te knippen, zodat het niet tot onychocryptose leidt:
- Plaats je voeten in warm water zodat de nagels zachter worden en makkelijker te knippen zijn.
- De juiste manier om ze te knippen is in een rechte lijn. Dit komt, omdat als je de zijkanten afrondt, ze richting de huid groeien en er vervolgens in kunnen gaan groeien.
- Je moet je nagels ook zorgvuldig vijlen om geen scherpe kantjes achter te laten die in je huid kunnen komen.
- Gebruik een rechte en nauwkeurige nagelknipper of schaar, niet de gebogen variant.
- Droog je voeten zorgvuldig wanneer je ze nat hebt maakt of na het douchen. Zorg ervoor dat ze niet te lang nat blijven.
- Je moet ook een geschikte zeep gebruiken en alle plekken waar vuil zich kan ophopen goed wassen.
Ook interessant om te lezen:
Tips en oplossingen voor pijnlijke voeten
Onychocryptose behandelen
In het algemeen zijn er twee soorten behandelingen voor onychocryptose. Je kunt kiezen voor een conservatieve behandeling of voor een chirurgische behandeling. Hieronder zullen de deze opties toelichten.
Conservatieve behandeling
Je kunt voor deze behandeling kiezen als er geen granuloom aanwezig is. Dit is een roodachtige bult in het getroffen gebied, gevormd door bloedvaten die meestal bloeden als er wrijving is. De conservatieve behandeling bestaat uit:
- het maken van een vloeiende snede aan de rand van de nagel om het deel van de nagel dat in de huid vastzit te verwijderen.
- daarna moet je het verbinden zodat de wond dichtgaat zonder geïnfecteerd te raken.
Je moet ook technieken gebruiken die de juiste groei van de nagel bevorderen. Vraag je arts ernaar. Dat geldt ook als je vragen over je voetverzorging hebt.
Chirurgische behandeling
Als bovenstaande behandeling niet voldoende is en er granulomen aanwezig zijn, dan heb je een ambulante ingreep nodig. Er zijn verschillende technieken voor een ingegroeide teennagel, maar de meest gebruikelijke is om de nagel geheel of gedeeltelijk samen met de infectie te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het probleem permanent verdwijnt
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DeLauro, N. M., & DeLauro, T. M. (2004). Onychocryptosis. Clinics in Podiatric Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1016/j.cpm.2004.05.009
- Langford, D. T., Burke, C., & Robertson, K. (1989). Risk factors in onychocryptosis. British Journal of Surgery. https://doi.org/10.1002/bjs.1800760114
- Daniel, C. R., Iorizzo, M., Tosti, A., & Piraccini, B. M. (2006). Ingrown toenails. Cutis.