Post-orgastisch ziektesyndroom (POIS)

Het post-orgastisch ziektesyndroom, waarvoor de Engelse afkorting POIS wordt gebruikt, is een zeldzame ziekte die de relatie tussen twee partners en het zelfvertrouwen van een man ernstig beïnvloedt.
Post-orgastisch ziektesyndroom (POIS)
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het post-orgastisch ziektesyndroom is een zeldzame, recent ontdekte aandoening die alleen mannen treft. Het veroorzaakt griepachtige symptomen na het ejaculeren.

Volgens de International Society for Sexual Medicine is er geen rapport over hoe wijdverbreid post-orgastisch ziektesyndroom (POIS) is. Dit komt omdat de eerste gevallen pas een paar jaar geleden zijn gemeld.

Deskundigen schatten echter dat vele mannen eraan kunnen lijden zonder het te weten, aangezien maar weinig mensen weten dat het bestaat. Marcel Wandinger, directeur van de afdeling Psychiatrie en Neurosexologie van het Haags Leyenburg Ziekenhuis in Nederland, ontdekte deze ziekte namelijk pas in 2002.

De symptomen van post-orgastisch ziektesyndroom (POIS)

Een bezorgde en gestreste man in bed

De stress die gepaard gaat met POIS kan diverse seksuele problemen veroorzaken. Hoewel deze ziekte geen groot gevaar voor de gezondheid is, kan het erg problematisch zijn voor de emotionele stabiliteit van de patiënt en zijn partner.

Dit komt omdat het de seksuele begeerte vermindert van degenen die eraan lijden, omdat ze orgasmen niet associëren met een aangenaam gevoel maar beschouwen als de opmaat voor ongemak.

De manifestaties van POIS kunnen onmiddellijk na de ejaculatie beginnen te verschijnen of kunnen uren later pas optreden. De symptomen kunnen vervolgens drie tot zeven dagen aanhouden.

Deskundigen hebben ontdekt dat er twee soorten symptomen naast elkaar bestaan, maar afhankelijk van het geval prevaleren sommige klachten boven andere:

Lichamelijke symptomen

 • vermoeidheid
 • koorts
 • hoofdpijn
 • verstopte neus of loopneus
 • keelirritatie en hoesten
 • jeukende ogen en wazig zicht
 • spierpijn
 • zweten
 • diarree (soms)

Psychologische symptomen

 • mentale moeheid
 • moeite met concentreren
 • problemen om dingen te onthouden
 • spraakproblemen

Dit artikel kan je ook interesseren:
11 oorzaken van pijn tijdens de seks

Wat veroorzaakt het post-orgastische ziektesyndroom (POIS)?

Een man op doktersafspraak voor post-orgastisch ziektesyndroom

Deskundigen weten nog steeds niet wat de oorzaak is van het post-orgastische ziektesyndroom (POIS). Experts zijn nog maar net begonnen met het bestuderen de oorzaken van POIS vanwege het recente verschijnen van de eerste gevallen.

Ze testen echter verschillende theorieën. Aan de ene kant is er geen aanwijzing dat het een genetische of besmettelijke ziekte is. Studies wijzen op hormonale problemen en neuropsychologische problemen als gevolg van chemische onevenwichtigheden of problemen met het immuunsysteem.

Experts hebben geprobeerd vast te stellen of er een verband bestaat tussen deze ziekte en voortijdige ejaculatie. Slechts 25% van de geanalyseerde gevallen meldde ejaculaties in minder dan één minuut na het starten van geslachtsgemeenschap of masturbatie.

Chemische onevenwichtigheden en post-orgastisch ziektesyndroom

Vervolgens bekijken de onderzoekers de theorie van een abnormale reactie op de afgifte van oxytocine na een orgasme. Ook hebben andere onderzoeken geprobeerd een verband te leggen tussen lage testosteronniveaus en POIS. Dit komt omdat sommige symptomen, zoals vermoeidheid en concentratiestoornissen, vaak voorkomen.

Neuropsychologische problemen

Direct na het orgasme nemen de prolactinespiegels toe en blijven gedurende een lange periode verhoogd. Daarom is een nieuwe theorie gebaseerd op het idee dat prolactine de werking van dopaminerge neuronen kan veranderen, wat onvoldoende dopamineproductie zou veroorzaken.

Deze theorie is gebaseerd op het feit dat een tekort aan dopamine psychologische symptomen veroorzaakt die vergelijkbaar zijn met die van POIS.

Problemen met het immuunsysteem

Ook is een recentere theorie die ervan uit gaat dat het lichaam een auto-immuunreactie kan veroorzaken wanneer het sperma produceert. Studies van Dr. Marcel Wendinger bij 45 mannen lieten deze mogelijkheid zien.

Ontdek ook het volgende artikel:
Seksuele disfunctie bij diabeten

Behandeling van het post-orgastisch ziektesyndroom

Behandeling van het post-orgastisch ziektesyndroom

Tot dusver zijn antihistaminica, SSRI-antidepressiva en anxiolytica gebruikt om de symptomen te verlichten, maar het zijn geen definitieve oplossingen.

Een van de therapieën die experts hebben overwogen, is hyposensibilisatie voor sperma. Dr. Waldinger experimenteerde met hyposensibilisatietherapie. Deze therapie bestaat uit het inenten van patiënten met hun eigen sperma. De therapie werkt als een soort vaccin dat een immuunreactie op een sperma-allergie probeert te veroorzaken.

Mannen die hyposensibilisatie hebben ondergaan hebben een geleidelijke verbetering van de symptomen gemeld. Het is echter nog niet voldoende getest en de tests hebben nog niet voldoende overtuigend bewijs opgeleverd.

Verder onderzoek is echter nog steeds nodig. Medische professionals hebben daarnaast andere behandelingen geprobeerd die sommige symptomen konden verlichten.

 • Zo zijn er natuurlijke therapieën zoals behandelingen op basis van zegepalm en vitamine B3 uitgeprobeerd.
 • Er zijn ook extremere methoden gebruikt, zoals prostaatverkleining of de toepassing van technieken om ejaculatie te voorkomen.

Steungroepen

Steungroepen vergemakkelijken de uitwisseling van ervaringen en de verbinding met professionals die deze aandoening bestuderen. Als jij of iemand die je kent mogelijk aan deze ziekte lijdt, zijn steungroepen een geweldige manier om ondersteuning te vinden en hulp te krijgen.

Er is een forum waar geïnteresseerden zich kunnen registreren en een Facebook-pagina die ze kunnen volgen. Raadpleeg in ieder geval je arts of een specialist die je kan helpen als je denkt dat jij of je partner lijdt aan net post-orgastisch ziektesyndroom.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Post-Orgasmic Illness Syndrome: A Review. Sexual Medicine Reviews. Hoang Minh Tue Nguyen, BA, Areeg Bala, MD, Andrew T. Gabrielson, BA, and Wayne J. G. Hellstrom, MD, FACS
 • Endocrine response to masturbation-induced orgasm in healthy men following a 3-week sexual abstinence. M.S. Exton, T.H. Krüger, N. Bursch, P. Haake, W. Knapp, M. Schedlowski, and U. Hartmann. World Journal of Urology, vol. 19, Nov. 2001, pp. 377-382.
 • Specificity of the neuroendocrine response to orgasm during sexual arousal in men. T.H. Kruger, P. Haake, D. Chereath, W. Knapp, O.E. Janssen, M.S. Exton, M. Schedlowski, and U. Hartmann. J Endocrinol, vol. 177, 2003, pp. 57-64.
 • Subjective Experiences During Dopamine Depletion,” Am J Psychiatry, vol. 162, 2005, pp. 1755
 • Clinical Characteristics and Evidence for Immunogenic Pathogenesis. Dr. Marcel Waldinger. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241453
 • Hyposensitization therapy with autologous semen in two Dutch caucasian males: beneficial effects in Postorgasmic Illness Syndrome (POIS; Part 2). Waldinger MD, Meinardi MM, Schweitzer DH. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241454

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.