Seksuele posities die een man kunnen schaden

Sommige seksposities kunnen de penis beschadigen, vooral wanneer de bewegingen krachtig zijn of uit de hand lopen.
Seksuele posities die een man kunnen schaden
Isbelia Esther Farías López

Beoordeeld en goedgekeurd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Vandaag willen we je vertellen wat de meest schadelijke seksuele posities voor mannen zijn. Penisverwondingen zijn zeer zorgwekkend voor de meeste mannen. Naast de pijn en de schaamte die daar vaak bij hoort, is de angst voor mogelijke gevolgen voor de meeste mannen een enorme stressfactor.

Schadelijke seksuele posities voor een man

Een stijve penis loopt een groter risico op letsel wanneer een stel bepaalde seksuele posities probeert uit te voeren. Vandaag gaan we in op de twee standjes die tot problemen kunnen leiden.

1. Vrouw bovenop

Vrouw bovenop

Wanneer een vrouw bovenop zit, is er een verhoogd risico op verlies van controle over de bewegingen en kan een penis gemakkelijk beschadigd raken.

Het risico van deze positie neemt toe wanneer een man de seksuele relatie domineert. Als er een hoge mate van opwinding is en dus een intense penetratie, kan de penis per ongeluk de vagina verlaten en het perineum of de schaamsymfyse raken.

Uit een onderzoek in 2014 in Brazilië (Engelse link) is gebleken dat de vrouw bovenop een van de schadelijkste seksuele posities voor mannen is en dat geldt niet alleen voor hun ego.

Het is te wijten aan het feit dat een vrouw per ongeluk het hele gewicht van haar lichaam op de stijve penis kan drukken. Dit in combinatie met de intensiteit van de bewegingen, kan leiden tot letsel wat erg pijnlijk is. Soms is er zelfs een chirurgische behandeling vereist.

2. Op z’n hondjes

In dezelfde studie wordt ook de nummer twee van de seksuele posities aangehaald wat betreft het risico op letsel aan de penis. Het betreft een populaire houding, namelijk op z’n hondjes.

Dit wil zeggen: een man die van achteren de schede van de vrouw penetreert terwijl zij op haar handen en knieën zit. Deze positie is niet alleen riskant. Het is ook de houding die tot de ernstigste verwondingen leidt, bijvoorbeeld tot de zogenoemde penisbreuk.

Het leidde tot meer dan de helft van de ernstige verwondingen die men in de studie bekeek en was eens van de meeste gerapporteerde problemen, evenals de seksuele positie waarbij de vrouw bovenop zit.

Ter vergelijking: in het onderzoek wordt ook de positie genoemd van ‘de missionaris’ waarbij de man op de vrouw ligt. Deze seksuele positie werd als een kleine risicofactor vermeld.

In dit opzicht is er bij het vrijen een goede strategie om de truc in gedachten te houden dat de man de heupen van de vrouw stevig vasthoudt. Op deze manier hebben ze een betere controle over de stoten.

Andere oorzaken van penisletsels

Andere oorzaken van penisletsels

Zoals je kunt zien, kunnen diverse seksuele posities leiden tot beschadigingen van de penis als de penetratiebewegingen te krachtig zijn. Dit komt omdat het gemakkelijker is om de controle over de bewegingen te verliezen bij hogere snelheden. Dit leidt vaak tot een onaangename botsing voor de penis als deze het lichaam van hun geliefde raakt.

Houd er rekening mee dat volgens diverse studies dit soort problemen ook andere oorzaken kunnen hebben. De meest bekende problemen hierbij zijn:

  • In sommige gevallen hebben patiënten masturbatie of een andere vorm van ruwe manipulatie toegepast.
  • In andere gevallen kan het te wijten zijn aan een trauma of wanneer de man tijdens het slapen zich omdraaide terwijl hij een erectie heeft.
  • Ten slotte zijn er ook gevallen waarin een man zichzelf pijn doet terwijl hij probeert zijn ondergoed aan te trekken terwijl zijn penis stijf is. Dit komt omdat het ondergoed er teveel druk op uitoefent.

Wat te doen als je gewond bent?

Je moet de dokter bellen of naar de eerste hulp gaan als je gewond bent geraakt door deze seksuele posities. Doe dit vooral als de pijn erg heftig is. Een arts kan pas een juiste diagnose stellen en de beste behandeling bepalen nadat hij je situatie heeft bekeken en geëvalueerd.

De drie symptomen die patiënten het meest noemen wanneer ze bij de dokter zijn:

  • Een scheurend of een knakkend geluid.
  • Het verlies van de erectie.
  • Intense pijn.

Een man kan andere symptomen ervaren als hij ook zijn urethra verwondde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Dit is een probleem dat aanwezig is bij meer dan een derde van de gevallen van beschadigingen van de penis door het toepassen van bepaalde seksuele posities. Denk er goed om dat het onmiddellijke medische aandacht vereist.

Onthoud ten slotte dat het geen goed idee is om voor zelfmedicatie te kiezen of gewoon de pijn te negeren. Houd er rekening mee dat je probleem gemakkelijk erger kan worden als je het negeert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reis, L. O., Cartapatti, M., Marmiroli, R., Oliveira Júnior, E. J. De, Saade, R. D., & Fregonesi, A. (2014). Mechanisms predisposing penile fracture and long-term outcomes on erectile and voiding functions. Advances in Urology. https://doi.org/10.1155/2014/768158
  • Barros, R., Schulze, L., Ornellas, A. A., Koifman, L., & Favorito, L. A. (2017). Relationship between sexual position and severity of penile fracture. International Journal of Impotence Research. https://doi.org/10.1038/ijir.2017.24
  • Kara, N., Morel Journel, N., Ruffion, A., & Terrier, J. E. (2015). Management of penile fracture. Progres En Urologie – FMC. https://doi.org/10.1016/j.fpurol.2015.06.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.