Een kleine penis: is grootte echt belangrijk?

Een kleine penis brengt vaak psychologische trauma's en een laag zelfvertrouwen met zich mee. Daarom moet je weten waarom het gebeurt en of het een probleem is of niet.
Een kleine penis: is grootte echt belangrijk?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Een kleine penis is een zorgwekkende factor voor het seksuele leven van veel mannen. Zoals Mark Twain echter al zei, wat echt belangrijk is ‘is niet de grootte van de hond in het gevecht, maar de grootte van het gevecht in de hond.’

Net als bij vrouwen met kleine borsten, ontstaat dit zelfbewustzijn om één belangrijke reden: culturele druk. Aangezien grote borsten en grote penissen vaak al sinds de oudheid met vruchtbaarheid worden geassocieerd, maakt dit ten onrechte de grootte belangrijker dan het in werkelijkheid is.

In werkelijkheid worden vruchtbaarheid en plezier in grote mate bepaald door de kwaliteit van de intimiteit tussen de partners. Ook de kwaliteit van hun gezondheid is een belangrijke factor. Mannelijkheid wordt echter gemeten door vele, vele andere factoren.

Dus, met dat in gedachten, is een kleine penis echt een ernstig probleem?

De grootte van een slappe penis varieert en verandert ook afhankelijk van de temperatuur van de omgeving en de emotionele toestand van een man.

Wanneer er geen opwinding is, zijn stress, angst en inspanning variabelen die het volume van een erectie beïnvloeden. Dat gezegd hebbende moeten we opmerken dat de grootte van een slappe penis niet gerelateerd is aan de grootte van de erectie.

Daarom moeten mannen altijd onthouden dat de grootte van een erecte penis heel anders kan zijn dan de grootte van de penis die ze in de sportschool of de badkamer zien. Dat is waarom het belangrijk is om jezelf nooit met anderen te vergelijken.

Man kijkt in zijn onderbroek

Het kleinepeniscomplex

Laten we het in de eerste plaats eens hebben over de stoornis van de lichaamsbeleving, ook wel morfodysforie genoemd. Dit is een stoornis waarbij een persoon angst of depressie ervaart als gevolg van een – vaak alleen maar waargenomen – lichamelijk falen.

Deze psychologische aandoening heeft echter meestal niets te maken met de grootte van een penis: mannen die hieraan lijden hebben meestal normale penissen. Er zijn echter ook mannen met een gezonde dosis zelfvertrouwen die een kleine penis hebben, maar op wie dit geen invloed heeft.

Om te voorkomen dat ze hun onzekerheden over hun kleine penis onder ogen moeten zien, vermijden sommige mannen het om naar bepaalde plaatsen te gaan, zoals doucheruimtes in de sportschool en zwembaden. Soms proberen ze zelfs om activiteiten te vermijden, die ertoe kunnen leiden dat ze zich gedwongen voelen om zich in het openbaar uit te kleden.

Aandoeningen die worden geassocieerd met een kleine penis

Ten eerste is het belangrijk om in gedachten te houden dat in de meeste gevallen waarin een man die zijn penis als klein ervaart, in werkelijkheid de penis vaak een normale grootte heeft. Er zijn echter wel een paar zeldzame aandoeningen, die wel van invloed zijn op de grootte van de penis.

Een van de meest voorkomende afwijkingen is de kromming van de penis, wat voor kan komen bij een aandoening die de ziekte van Peyronie wordt genoemd.

 • In deze toestand wordt penetratie een probleem, omdat de kromming te veel naar beneden kantelt.
 • Deze aandoening kan echter worden gecorrigeerd met een penisverlenging of een operatie.

Een andere aangeboren aandoening met de naam hypospadie ontstaat in de externe urethrale opening (ook bekend als de  plasbuis). Het is meestal geen belangrijk probleem, en een operatie is niet nodig, tenzij mannen niet kunnen ejaculeren of plassen.

Tot slot is er een aandoening die micropenis wordt genoemd (niet te verwarren met de gelijknamige parasitaire weekdieren). Over het algemeen verwijst het naar een penis met een lengte van 7 cm of minder bij een volledig ontwikkelde, volwassen man. Dit is echter vrij zeldzaam.

Man met onderbroek rond de enkels

Geassocieerde psychologische gevolgen

De grootte van een penis kan mannen psychologisch beïnvloeden en trauma’s veroorzaken. Dit zijn enkele van de emotionele gevolgen van dit probleem:

 • Zoals we hierboven vermeld hebben, is het hebben van een kleine penis voor mannen een zorg. Het idee om hun eigen penis te vergelijken met die van andere mannen, om er vervolgens achter te komen dat die van hen kleiner kan zijn, maakt hen bang. Om dit te vermijden, vermijden ze dus openbare situaties waar dit kan gebeuren.
 • Angst voor relaties. Het komt vaak voor dat mannen bang zijn om een relatie aan te gaan omdat iemand die ze mogelijk afwijst.
 • Laag zelfbeeld.
 • Slapeloosheid of andere slaapstoornissen.
 • Angst voor vernedering en spot.

Ontdekt dit artikel:
Acht afrodisiaca voor mannen

Wat kun jij doen?

Voordat je zelfs maar nadenkt over een operatie, moet je altijd in gedachten houden dat de grootte van de penis niets te maken heeft met een aangename seksuele relatie en dat het is belangrijker om een gezonde levensstijl te leiden.

Probeer het volgende te vermijden en te voorkomen:

 • Obesitas. Breng je dagelijkse dieet in evenwicht en vermijd overmatige consumptie van ultrabewerkt voedsel en dranken. Kies bovendien voor verse producten.
 • Tabak en alcohol. Deze voorkomen beide de expansie van de bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar de corpora cavernosa belemmert.
 • Narcotica en andere drugs. Geneesmiddelen kunnen de grootte van de penis verminderen.
 • Bepaalde lichaamsbeweging die niet gezond is voor de penis. In het bijzonder die waarbij een klap op of een plotselinge beweging van het genitale gebied (zoals fietsen) kan leiden tot beschadiging van het penisweefsel.
 • Een overmaat aan druk, zoals een strakke broek, of een geforceerde onnatuurlijke houding.

Tot slot is het accepteren van jezelf een onmisbare voorwaarde voor geestelijke gezondheid en een goed leven in het algemeen.

Ja, deze houding kan bedreigd worden door de omgeving waarin we ons ontwikkelen en vooral door de altijd aanwezige, giftige reclamecampagnes die ons ertoe aanzetten onszelf te haten zodat we hun magische producten kunnen kopen. Laat je echter niet misleiden door deze truc.

Bovendien kan het raadplegen van een androloog mannen helpen om hun twijfels en zorgen over de grootte van hun penis weg te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wylie, K. R., & Eardley, I. (2007). Penile size and the “small penis syndrome.” BJU International. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2007.06806.x
 • Lever, J., Frederick, D. A., & Peplau, L. A. (2006). Does size matter? Men’s and women’s views on penis size across the lifespan. Psychology of Men and Masculinity. https://doi.org/10.1037/1524-9220.7.3.129
 • Veale, D., Miles, S., Bramley, S., Muir, G., & Hodsoll, J. (2015). Am i normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15 521 men. BJU International. https://doi.org/10.1111/bju.13010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.