Planten die je helpen te stoppen met roken

We weten allen dat roken een van de meest schadelijke gewoontes is die de gezondheid van het lichaam ondermijnen. Hoe kun je hiermee stoppen?
Planten die je helpen te stoppen met roken
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 05 november, 2018

Helaas zorgt de verslaving aan nicotine ervoor dat men lichamelijk en geestelijk afhankelijk blijft van de sigaret. Deze slaagt er zelfs in de indeling van je dag te bepalen en stilletjes aan je gezondheid te verwoesten. Om je te helpen te stoppen met roken zijn er verschillende opties beschikbaar, zowel professioneel als makkelijk thuis toepasbaar.

Roken zou behoren tot de moeilijkste verslavingen om mee te stoppen. Het vraagt onnoemelijk veel wilskracht en heel wat doorzettingsvermogen om met deze ongezonde gewoonte te stoppen en de schadelijke effecten die het roken van sigaretten veroorzaakt te elimineren.

Je kan daarvoor gebruik maken van de vele begeleidingsplannen en remedies die voorhanden zijn om te helpen korte metten te maken met deze ongezonde gewoonte. Je arts kan je hierbij zeker helpen.

Wil je het echter graag zelf proberen, raap dan al je wilskracht en motivatie samen, want deze zullen de fundamenten zijn bij je keuze voor een gezondere en fittere levensstijl.

Planten en kruiden om je te helpen

Als je een ruggensteuntje nodig hebt bij je goede voornemens, bekijk dan hieronder het lijstje met enkele planten en kruiden. Ze zullen je op natuurlijke wijze helpen te stoppen met roken. Ook zullen ze je helpen om:

  • de drang naar nicotine te verminderen
  • je helpen te relaxen
  • de scherpe kantjes van de ontwenningsverschijnselen weg te halen

Je vindt ze gewoon in de supermarkt of natuurwinkel bij jou in de buurt. Het toepassen van deze remedies is heel makkelijk en eenvoudig. Voeg deze kruiden gewoon toe aan je dagelijkse menu. Denk er bovendien aan de veranderingen die je maakt aan je dieet te combineren met voldoende lichaamsbeweging en water drinken.

Veranderingen in het dagelijks ritme zullen helpen het gevecht aan te gaan tegen de drang om ‘s ochtends die eerste sigaret aan te steken.

Passiebloem of passievrucht zullen je helpen te stoppen met roken

Wist je dat de blaadjes van de prachtige passiebloem kunnen helpen om prikkelbaarheid en rusteloosheid tegen te gaan, die optreden bij het stoppen met roken?

Ze zouden namelijk rust en ontspanning bevorderen. Om deze remedie voor te bereiden wordt aangeraden zowel de bloem als de vrucht in gedroogde vorm te gebruiken.

Neem een eetlepel gedroogde bloemblaadjes en vrucht, kokend water en laat dit gedurende een tiental minuutjes trekken. Drink deze infusie vervolgens voor het slapengaan. Je zult meer uitgerust en relaxt de volgende ochtend ingaan, zonder die eerste sigaret op te steken.

Zoethout

Zoethout wordt al eeuwenlang gebruikt als een tonic of versterkend middel. Het staat erom bekend in staat te zijn de lever te filteren en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Het ontspant en zou stress en depressie kunnen verminderen.

Zoethout zal vast en zeker van nut zijn om de ontwenningsverschijnselen op te vangen. Bovendien zou deze plant ook helpen om het ontstaan van huidkanker tegen te gaan.

Er zijn geen nadelige bijverschijnselen bekend. Het wordt echter afgeraden dat diabetespatiënten zoethout gebruiken wegens mogelijke interactie met bepaalde medicijnen.

Zoethout kan in verschillende vormen gebruikt worden:

  • de gedroogde vorm om infusies mee te bereiden.
  • de wortelstok zelf om op te kauwen.
  • pilletjes en kauwgom die je kan vinden in elke natuurvoedingswinkel.

Stoppen met roken met gember

Kan gember je helpen te stoppen met roken

Kan gember je helpen te stoppen met roken? Over gember is bekend dat het over onnoemelijk veel helende eigenschappen beschikt. Gember versterkt en stimuleert vooral de spijsvertering en kan misselijkheid verlichten, die optreedt tijdens de ontwenning.

De wortel kan gebruikt worden in heel wat receptjes in de keuken en smaakt eveneens fantastisch met citroen in een infusie.

De uitgesproken sterke, frisse smaak zal helpen om de drang naar roken te verminderen en net als zoethout blijft dit aroma aanhouden in de mondholte, zodat de zin naar het opsteken van een sigaret aanzienlijk zal verminderen.

Noni of Indische moerbei

Noni is een medicinale plant die groeit in de tropen, waar het gebruikt wordt tegen een grote verscheidenheid aan ziekten en eveneens als preventie om ziektes te voorkomen. Als remedie tegen roken kun je het beste de gedroogde vorm van noni gebruikt.

Bereid een infusie van de gedroogde blaadjes en help hiermee de afkickverschijnselen die gepaard gaan met stoppen met roken te verminderen. Dit drankje zal verder ook de spijsvertering stimuleren en zorgen voor een betere en relaxte nachtrust.

Start met te stoppen met roken en motiveer jezelf elke dag het aantal sigaretten dat je rookt te verminderen. Plan een dagelijks bewegingsmoment in en kijk uit voor de tijdstippen waarop je normaal gezien naar een sigaret zou grijpen:

  • onmiddellijk na het opstaan
  • bij een kopje koffie
  •  tijdens een uitje met vrienden.

Maak op deze momenten gebruik van deze medicinale planten en kruiden, die je motivatie en doorzettingsvermogen om een gezonder leven te leiden zullen ondersteunen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.