Planten die helpen bij stoppen met roken

· 12 november 2015

We weten allen dat roken een van de meest schadelijke gewoontes is die de gezondheid van het lichaam ondermijnen. Helaas zorgt de verslaving aan nicotine ervoor dat men lichamelijk en geestelijk afhankelijk blijft van de sigaret, die er zelfs in slaagt de indeling van je dag te bepalen en stilletjes aan je gezondheid te verwoesten. Om te stoppen met roken zijn er verschillende opties beschikbaar, zowel professioneel als makkelijk thuis toepasbaar.

Roken zou behoren tot de moeilijkste verslavingen om te stoppen. Het vraagt onnoemelijk veel wilskracht en heel wat doorzettingsvermogen om met deze ongezonde gewoonte te stoppen en de schadelijke effecten die het roken van sigaretten veroorzaakt te elimineren. Je kan daarvoor gebruik maken van de vele begeleidingsplannen en remedies die voorhanden zijn om te helpen korte metten te maken met deze ongezonde gewoonte. Je arts kan je hierbij zeker helpen. Wil je het echter graag zelf proberen, raap dan al je wilskracht en motivatie samen, want deze zullen de fundamenten zijn bij je keuze voor een gezondere en fittere levensstijl.

Als je een ruggensteuntje wil bij je goede voornemens, bekijk dan hieronder het lijstje met enkele planten en kruiden die je zullen helpen om op een natuurlijke wijze te stoppen met roken. Ze zullen helpen om de drang naar nicotine te verminderen, je helpen te relaxen en halen de scherpe kantjes van de ontwenningsverschijnselen. Je vindt ze in de supermarkt of natuurwinkel bij jou in de buurt en het toepassen van deze remedie is heel makkelijk en eenvoudig. Voeg deze kruiden gewoon toe aan je dagelijkse menu. Denk er bovendien aan de veranderingen die je maakt aan je dieet te combineren met voldoende lichaamsbeweging en water drinken. Veranderingen in het dagelijks ritme zullen helpen het gevecht aan te gaan tegen de drang om ’s ochtends die eerste sigaret aan te steken.

Passiflora of passievrucht om te stoppen met roken

Wist je dat de blaadjes van de prachtige passiebloem helpen om prikkelbaarheid en rusteloosheid tegen te gaan, die optreden bij het stoppen met roken? Ze bevorderen rust en ontspanning. Om deze remedie voor te bereiden wordt aangeraden zowel de bloem als de vrucht in gedroogde vorm te gebruiken. Neem een eetlepel gedroogde bloemblaadjes en vrucht, kokend water en laat gedurende een tiental minuutjes trekken. Drink deze infusie voor het slapengaan en je zal meer uitgerust en relaxt de volgende ochtend ingaan, zonder die eerste sigaret op te steken.

Zoethout

Zoethout wordt al eeuwenlang gebruikt als een tonic of versterkend middel. Het staat erom bekend in staat te zijn de lever te filteren en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Het ontspant en kan stress en depressie verminderen. Zoethout zal vast en zeker van nut zijn om de ontwenningsverschijnselen op te vangen. Bovendien zou deze plant ook helpen om het ontstaan van huidkanker tegen te gaan. Er zijn geen nadelige bijverschijnselen bekend, hoewel afgeraden wordt dat diabetespatiënten zoethout gebruiken wegens mogelijke interactie met bepaalde medicijnen.

Zoethout kan in verschillende vormen gebruikt worden. De gedroogde vorm om infusies mee te bereiden, de wortelstok zelf om op te kauwen of pilletjes en gums die je kan vinden in elke natuurvoedingswinkel.

Rookstop met gember

Gember

Over gember is bekend dat het over onnoemelijk veel helende eigenschappen beschikt. Gember versterkt en stimuleert vooral de spijsvertering en kan misselijkheid verlichten, die optreedt tijdens de ontwenning. De wortel kan gebruikt worden in heel wat receptjes in de keuken en smaakt eveneens fantastisch met citroen in een infusie.

De uitgesproken sterke, frisse smaak zal helpen om de drang naar roken te verminderen en net als zoethout blijft dit aroma aanhouden in de mondholte, zodat de zin naar het opsteken van een sigaret aanzienlijk zal verminderen.

Noni of Indische moerbei

Noni is een medicinale plant die groeit in de tropen, waar het gebruikt wordt tegen een grote verscheidenheid aan ziekten en eveneens als preventie om ziektes te voorkomen. Als remedie tegen roken wordt het beste de gedroogde vorm van noni gebruikt. Bereid een infusie van de gedroogde blaadjes en verminder hiermee de afkickverschijnselen die gepaard gaan met een rookstop. Dit drankje zal verder ook de spijsvertering stimuleren en zorgen voor een betere en relaxte nachtrust.

Start met je rookstop en motiveer jezelf elke dag het aantal sigaretten dat je rookt te verminderen. Plan een dagelijks bewegingsmoment in en kijk uit voor de tijdstippen waarop je normaal gezien naar een sigaret zou grijpen: onmiddellijk na het opstaan, bij een kopje koffie of tijdens een uitje met vrienden. Maak op deze momenten gebruik van deze medicinale planten en kruiden, die je motivatie en doorzettingsvermogen om een gezonder leven te leiden zullen ondersteunen.