Oregano-olie om een verkoudheid te verlichten

Etherische oregano-olie is aan de gezondheid van de luchtwegen gekoppeld, dus wordt het vaak in de volksgeneeskunde gebruikt om verkoudheid en griep te behandelen. In dit artikel vertellen we je hoe je het kunt maken en wat de mogelijke voordelen zijn.
Oregano-olie om een verkoudheid te verlichten

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

Oregano is een aromatische plant die tot de muntfamilie behoort. Etherische oregano-olie is dankzij de antivirale, antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen populair. Traditioneel gebruiken veel mensen deze oregano-olie voor de gezondheid van de luchtwegen en om verkoudheid en griep te verlichten.

De olie wordt uit verschillende delen van de plant gewonnen en wordt in verschillende presentaties geconsumeerd. De meeste hiervan zijn in reformwinkels als supplementen, kleurstof of aromatische etherische olie te vinden. Dit laatste is voor uitwendig gebruik en aromatherapie.

Ontdek in dit artikel hoe je het kunt gebruiken, evenals de voordelen en contra-indicaties van oregano-olie om de symptomen van verkoudheid en griep te verlichten.

De voordelen van etherische oregano-olie

Fijngemalen oregano

Oregano bevat verschillende verbindingen met eigenschappen die gunstig zijn voor de menselijke gezondheid, zoals rozemarijnzuur, thymol en carvacrol. Deze samenstelling is de basis die voor positieve effecten zorgt, waaronder de onderstaande.

1. Het is antibioticum

Volgens een lopend onderzoek (Engelse link) kan oregano bacteriën bestrijden, zoals Staphylococcus aureus, een van de meestvoorkomende oorzaken van een voedselvergiftiging en huidinfecties. De olie kan ook helpen bij het bestrijden van een aantal antibioticaresistente bacteriën (Engelse link).

2. Het helpt bij het verlagen van cholesterol

Volgens een wetenschappelijke studie (Engelse link) kan etherische oregano-olie het cholesterol verlagen. Degenen die de behandeling kregen, verhoogden in vergelijking met degenen die alleen dieetadvies volgden hun goede cholesterolgehalte, terwijl het slechte cholesterol daalde.

3. Het is een antioxidant

Een onderzoek (Engelse link) met andere soortgelijke kruiden toonde aan dat oregano in vergelijking met tijm, sint-janskruid en marjolein 3 tot 30 keer meer antioxidanten bevat. Het gehalte aan antioxidanten van oregano-olie is hoger dan dat van een aantal soorten fruit en groenten.

4. Het verbetert de gezondheid van de darmen

Oregano kan darmklachten verbeteren die door parasieten worden veroorzaakt, zoals zwelling, pijn en diarree. Volgens één onderzoek (Engelse link) ervoeren alle deelnemers een vermindering van de aanwezigheid van invasieve organismen en werd een hoog percentage genezen. Het kan ook nuttig zijn tegen de aandoening die als lekkende darm bekend staat.

5. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Een lopende studie toont aan (Engelse link) dat etherische oregano-olie dankzij een van de componenten, carvacrol ontstekingen kan verminderen. Ondanks de vorderingen is er meer menselijk onderzoek nodig.

6. Het kan schimmelinfecties behandelen

Studies hebben aangetoond (Engelse link) dat oregano olie effectief is tegen vijf verschillende soorten Candida, een schimmel die de mond en het intieme gebied aantast. Het wordt zelfs als effectiever dan andere bewezen oliën beschouwd. Candida wordt in de vorm van gist aangetroffen en als het te veel groeit dan veroorzaakt het infecties.

7. Het helpt pijn te verlichten

Een lopend onderzoek wees uit (Engelse link) dat etherische oregano-olie vergelijkbare effecten als veelgebruikte pijnstillers zoals morfine had. Deze eigenschap is aan een van de stoffen die carvacrol wordt genoemd te danken, maar er zijn nog steeds menselijke studies nodig om de volledige effectiviteit ervan te bewijzen.

8. Het kan bij het afvallen helpen

Volgens onderzoek (Engelse link) kan oregano-olie helpen bij het afvallen, omdat carvacrol de keten van gebeurtenissen die vetcellen vormen, kan omkeren. Er is echter nog steeds geen sluitend bewijs bij mensen.

Hoe oregano-olie te gebruiken om een verkoudheid te verlichten

Dankzij de eigenschappen van oregano-olie kan het bacteriën helpen bestrijden, congestie in de luchtwegen verlichten en ook ontstekingsremmend werken. In het geval van een verkoudheid zijn de twee meest voorkomende manieren om het te gebruiken inademing en gorgelen.

Stomen met oregano-olie

 • Zet een pan met water op het vuur en laat het koken. Haal vervolgens de pan van het vuur, voeg twee tot drie druppels oregano-olie toe en dek de pan af.
 • Houd van tevoren een handdoek klaar om je schouders, rug, hoofd en ten slotte de pan te bedekken. Op deze manier houd je de warmte van de pan langer vast.
 • Als je stap 1 en 2 klaar hebt, plaats je de nog afgedekte pan op een tafel net onder je neus.
 • Zorg ervoor dat je warm genoeg bent en leg de pan voorzichtig bloot. Adem de stoom ongeveer 6 tot 12 minuten door je neus in. Dit zal helpen om het slijm in je neusgaten vrij te maken.
 • Vermijd tijdens en na de decongestivumnevel tocht en koude temperaturen.

Voor gevallen van keelpijn

 • Giet in een glas warm water een tot twee druppels oregano-olie.
 • Ga nu, met kleine slokjes, ongeveer een halve minuut gorgelen.
 • Herhaal dit totdat je het water op hebt. Dit zal je helpen om de ontsteking te verminderen.

Hoe het te gebruiken om bronchitis en hoest te behandelen

Een andere eigenschap van oregano-olie is zijn potentieel als slijmoplossend middel. Het verdunt het slijm en verlicht de symptomen van bronchitis. Er zijn twee manieren om het te behandelen.

Hoe een stoominhalatie te doen

 • Zet een pan met water op het vuur, wanneer het het kookpunt bereikt, haal het dan van het vuur, voeg twee tot drie druppels oregano-olie toe en dek de pan af.
 • Terwijl het water kookt, leg je een handdoek klaar om je rug, schouders en hoofd te bedekken. Zorg ook voor een handdoek voor de pan. Op deze manier kun je de warmte van de pan langer vasthouden.
 • Plaats de nog afgedekte pan op een kruk of tafel recht onder je neus.
 • Open de pan voorzichtig en adem de stoom gedurende ongeveer 6 tot 12 minuten in. Dit zal helpen om slijm los te maken.
 • Voorkom tocht tijdens en na inademing.

Hoe de oregano-olie op de borst aan te brengen

 • Meng eerst in een kleine kom 1 tot 2 theelepels kokosolie met 5 tot 8 druppels oregano-olie en roer een paar seconden.
 • Smeer de gemengde olie met warme handen op de vingertoppen en wrijf het zachtjes op de borst.
 • Je moet tijdens en na de behandeling warm blijven.

Contra-indicaties van oregano-olie

Oregano-olie voor verkoudheid

Pas op dat je geen overmatige dosis oregano-olie inneemt. Je moet namelijk weten dat het met een hoge concentratie uitwerkt. Als je te veel inneemt of het lang genoeg gebruikt, dan kan dit thymolgehalte nadelige effecten hebben.

Tot de meestvoorkomende bijwerkingen behoren huid- en oogallergieën, misselijkheid en braken, dyspepsie en huiduitslag. Er is nog steeds een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek om het gebruik ervan bij zwangere vrouwen en kinderen te ondersteunen, dus het is het beste om deze olie in beide gevallen te vermijden.

Gebruik bij een verkoudheid oregano-olie voorzichtig

De voordelen van oregano-olie zijn gunstig. Het bevat zelfs grotere hoeveelheden antioxidanten dan een aantal soorten fruit en groenten. Bedenk echter dat er nog meer uitgebreide studies nodig zijn om de functie ervan volledig te begrijpen.

Oregano-olie kan worden gebruikt om enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen (verkoudheid en griep) te verlichten, maar je moet de juiste doses nemen of toedienen. Lees voor meer informatie de aanbevelingen van de fabrikant.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Preuss, H. G., Echard, B., Dadgar, A., Talpur, N., Manohar, V., Enig, M., Bagchi, D., & Ingram, C. (2005). Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. Toxicology mechanisms and methods, 15(4), 279–285. doi: 10.1080/15376520590968833
 • Sienkiewicz, M., Wasiela, M., & Głowacka, A. (2012). Aktywność przeciwbakteryjna olejku oreganowego (Origanum heracleoticum L.) wobec szczepów klinicznych Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa [The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa]. Medycyna doswiadczalna i mikrobiologia, 64(4), 297–307.
 • Ozdemir, B., Ekbul, A., Topal, N. B., Sarandöl, E., Sağ, S., Başer, K. H., Cordan, J., Güllülü, S., Tuncel, E., Baran, I., & Aydinlar, A. (2008). Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. The Journal of international medical research, 36(6), 1326–1334. doi: 10.1177/147323000803600621
 • Zheng, W., & Wang, S. Y. (2001). Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of agricultural and food chemistry, 49(11), 5165–5170. doi: 10.1021/jf010697n
 • Force, M., Sparks, W. S., & Ronzio, R. A. (2000). Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytotherapy research : PTR, 14(3), 213–214. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200005)14:3<213::aid-ptr583>3.0.co;2-u
 • Zou, Y., Xiang, Q., Wang, J., Peng, J., & Wei, H. (2016). Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model. BioMed research international, 2016, 5436738. doi: 10.1155/2016/5436738
 • Silva, F. V., Guimarães, A. G., Silva, E. R., Sousa-Neto, B. P., Machado, F. D., Quintans-Júnior, L. J., Arcanjo, D. D., Oliveira, F. A., & Oliveira, R. C. (2012). Anti-inflammatory and anti-ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. Journal of medicinal food, 15(11), 984–991. doi: 10.1089/jmf.2012.0102
 • Pozzatti, P., Scheid, L. A., Spader, T. B., Atayde, M. L., Santurio, J. M., & Alves, S. H. (2008). In vitro activity of essential oils extracted from plants used as spices against fluconazole-resistant and fluconazole-susceptible Candida spp. Canadian journal of microbiology, 54(11), 950–956. doi: 10.1139/w08-097
 • Aydın, S., Öztürk, Y., Beis, R. and Hüsnü Can Başer, K. (1996), Investigation of Origanum onites, Sideritis congesta and Satureja cuneifolia Essential Oils for Analgesic Activity. Phytother. Res., 10: 342-344. doi: 10.1002/(SICI)1099-1573(199606)10:4<342::AID-PTR832>3.0.CO;2-W
 • Jung, C. Y., Kim, S. Y., & Lee, C. (2018). Carvacrol Targets AXL to Inhibit Cell Proliferation and Migration in Non-small Cell Lung Cancer Cells. Anticancer research, 38(1), 279–286. doi: 10.21873/anticanres.12219
 • Cho, S., Choi, Y., Park, S., & Park, T. (2012). Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. The Journal of nutritional biochemistry, 23(2), 192–201. doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.11.016

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.