Zelf oregano-olie maken en de voordelen ervan

Hoewel het gebruik ervan bijna altijd beperkt blijft tot koken, kan oregano-olie bepaalde gezondheidsvoordelen bieden dankzij de eigenschappen van de componenten. We zullen je vandaag vertellen hoe je het moet bereiden en welke voordelen het biedt.
Zelf oregano-olie maken en de voordelen ervan

Geschreven door Angélica Quijano

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel het vreemd klinkt en je het misschien niet tussen je natuurlijke remedies hebt staan, is het een feit dat zelfgemaakte oregano-olie voordelen heeft die variëren van het helpen bestrijden van bacteriën tot het verminderen van ontstekingen.

Je wist dat nog niet? Ontdek meer interessante feiten over de eigenschappen van oregano en leer hoe je heel gemakkelijk zelf oregano-olie kunt bereiden.

Voordelen van oregano-olie

Oregano is erg populair in de keuken, omdat het een aangename smaak geeft aan veel van onze recepten. Mensen gebruiken het meestal rechtstreeks in hun eten. Het kan echter ook als olie worden gebruikt om de voordelen ervan bij de behandeling van bepaalde gezondheidsproblemen optimaal te benutten.

We gebruiken oregano meestal in de keuken als smaakmaker voor onze gerechten. Het is zelfs een van de meest populaire ingrediënten als het gaat om kruidenrecepten.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze specerij niet alleen smaak geeft, maar ook, wanneer het wordt gemengd met olie, kenmerken en eigenschappen heeft die zeer gunstig kunnen zijn voor onze gezondheid. Lees verder en ontdek ze!

Er zijn verschillende toepassingen voor oregano-olie, van orale consumptie tot plaatselijke toepassingen.

Antioxidant potentieel

Volgens een studie gepubliceerd in Oxidative Medicine and Cellular Longevity (Engelse link) heeft het ethanol-extract van oregano een antioxiderende werking.

Daarom zijn sommige experts van mening dat oregano het potentieel heeft om oxidatie te vertragen of te voorkomen. Oxidatie wordt veroorzaakt door vrije radicalen, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor cellulaire veroudering.

Het kan helpen bij het bestrijden van bacteriën

Een kom oregano

Oregano kan ook een natuurlijk alternatief zijn om bepaalde bacteriën te bestrijden, aldus een artikel in het International Journal of Odontostomatology (Spaanse link).

Dankzij de antibacteriële werking van zijn carvacrol– en thymolcomponenten kan deze plant kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën zoals Staphylococcus aureus en Bacillus cereus.

Het is de moeite waard om te verduidelijken dat het alleen mag worden gebruikt als aanvulling op farmacologische antibiotica, en niet als een behandeling voor infecties op zich. Er is geen bewijs dat alleen de toepassing ervan bacteriën kan elimineren.

Het kan mogelijk virale infecties helpen voorkomen

Naast de antibacteriële effecten kan carvacrol in oregano volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of Applied Microbiology (Engelse link) het lichaam helpen beschermen tegen bepaalde virale aandoeningen zoals het norovirus. Dit is een infectie die diarree, misselijkheid en buikpijn veroorzaakt.

Hoe kun je zelf oregano-olie bereiden?

Nu je alles weet over de belangrijkste voordelen, is het tijd om aan de slag te gaan! Het proces om deze zelfgemaakte oregano-olie te bereiden is heel eenvoudig. Bovendien is het een product dat je altijd bij de hand moet hebben, zodat je het kunt gebruiken wanneer dat nodig is.

Ingrediënten

 • 1/2 kopje oreganoblaadjes (50 gr)
 • 1/2 kopje olijfolie, druivenpitolie of amandelolie (200 ml)
 • Een glazen schaal met deksel (vuurvast)

Bereiding

 • Was om te beginnen de oreganoblaadjes en laat ze drogen.
 • Als ze droog zijn, plet ze dan met behulp van een vijzel of iets vergelijkbaars. Dit is om alle eigenschappen van de plant vrij te maken.
 • Doe de geplette oregano dan in de glazen schaal.
 • Giet de olie naar keuze erover en bedek de oreganoblaadjes volledig. Laat het een paar minuten rusten.
 • Breng vervolgens een pan met water aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur uit en plaats je de schaal met het mengsel in de pan.
 • Laat de schaal ongeveer 10 minuten au bain-marie staan, zodat de olie en oregano zich goed kunnen mengen.
  Haal de schaal dan uit het water, doe de deksel erop en bewaar de olie 2 weken op een koele, droge plaats.
 • Als er 2 weken verstreken zijn giet je de olie door een fijne zeef of kaasdoek en dan is je heerlijke zelfgemaakte oregano-olie klaar voor gebruik.

Vergeet niet dat, naast het medicinale gebruik dat we hebben beschreven, deze olie ook een geweldige smaak toevoegt aan je recepten!

Hoe kun je de oregano-olie gebruiken?

Zelfgemaakte oregano-olie

Nu we hebben beschreven hoe je de olie maakt, is het tijd om uit te leggen hoe je de olie aanbrengt of gebruikt. Je kunt deze olie consumeren of rechtstreeks aanbrengen op het gebied dat je wilt behandelen.

 • Voor bacteriële infecties moet je bijvoorbeeld 3 druppels van het preparaat in een glas water verdunnen en consumeren.
 • Bij spierpijn, reuma en verstuikingen kun je wat oregano-olie op je handen doen en het deel van het lichaam dat je pijn bezorgt masseren. Als je wilt, kun je ook een etherische olie toevoegen die eveneens voordelen bieden voor deze aandoeningen.
 • Veel mensen beweren dat het inademen van deze oregano-olie in een stoom-vorm kan helpen om griepsymptomen verminderen. Als je het typische ongemak van griep of verkoudheid voelt, gebruik dan 3 tot 6 druppels olie voor de maaltijd, of gebruik het in een stoomverspreider of een kom met heet water. Het is veilig om dit tot 3 keer per dag te doen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
5 natuurlijke oliën tegen neusverstopping

Enkele aanbevelingen bij het gebruik van oregano-olie

Voordat je oregano-olie gaat gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het niet schadelijk is voor je gezondheid. Oregano-olie wordt in de meeste gevallen als veilig beschouwd in de juiste dosis. Er zijn echter bepaalde risico’s voor zwangere en zogende vrouwen of mensen met allergieën voor oregano.

Overmatig gebruik kan daarnaast ook hartkloppingen, zenuwaandoeningen, depressie, slaperigheid en sufheid veroorzaken. Onthoud dat er geen wondermiddelen zijn, en het is altijd het beste om een arts te raadplegen als je een ernstig probleem vermoedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
 • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
 • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
 • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
 • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
 • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
 • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.