Oorzaken van een tinteling in je armen en benen

Het slapen van je ledematen kan een onaangename ervaring zijn. In het artikel van vandaag ontdek je waarom je een tinteling in je armen en benen ervaart.
Oorzaken van een tinteling in je armen en benen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 03 januari, 2019

Er is geen twijfel over mogelijk dat dit een onaangename sensatie is. Wanneer je armen, handen, benen of voeten ‘slapen’, is het moeilijk om te weten wat je moet doen om ze weer wakker te maken en weer een normaal gevoel te krijgen. In het artikel van vandaag ontdek je waarom je een tinteling in je armen en benen ervaart.

Ongevoeligheid en tinteling: Wat is het? Wat veroorzaakt het?

hand krijgt aan massage

Zowel ongevoeligheid als tinteling zijn onaangename sensaties die overal in het lichaam kunnen ontstaan, maar over het algemeen ervaren mensen ze vaak in hun armen, benen, handen, vingers en voeten. Een aantal  van de meest voorkomende oorzaken waarom je ledematen slapen zijn:

 • Lange tijd dezelfde positie aanhouden, het maakt niet uit of het staand of zittend is (bijvoorbeeld tijdens het reizen of achter je bureau tijdens het werk).
 • Verwonding van een zenuw. Als je een verwonding aan een zenuw in je nek hebt, dan zal je deze gevoelens in je armen en handen ervaren. Als het in je onderrug is, dan zal het je benen en voeten beïnvloeden.
 • Druk op de ruggengraat of perifere zenuwen.
 • Infectie door herpes zoster (of gordelroos).
 • Een gebrekkige bloedstroom, wat veroorzaakt wordt door een ontsteking van de bloedvaten, atherosclerose of een bloedprop.
 • Onevenwichtige kalium-, calcium- of natriumwaarden.
 • Gebrek aan vitamine B12.
 • Innemen van bepaalde medicijnen.
 • Zenuwbeschadiging door een overtollige consumptie van alcohol, het gebruik van tabaksproducten of blootstelling aan lood.
 • Radiotherapie.
 • Stekende insecten, mijten of beten van dieren.
 • Allergie voor schelpdieren.
 • Carpaaltunnelsyndroom (in de pols).
 • Diabetes.
 • Hypothyreoïdie.
 • Beroerte of andere ischemische aanval.

Huismiddelen en aanbevelingen om de tinteling in de handen en benen te verlichten

Water is een van de beste natuurlijke manieren om je benen en handen ‘wakker te maken’ wanneer ze slapen. Dompel het aangetaste gebied gedurende tien minuten onder in een kom met koud water of totdat de tinteling ophoudt.

Sommige personen kiezen ervoor om hun vingers, tenen of elk ander deel van hun lichaam dat verdoofd aanvoelt krachtig te bewegen. Een aantal andere opties zijn:

Wandelen

hardloopschoenen

Maak een korte wandeling in de kamer wanneer je voelt dat de tinteling opkomt. Je moet mogelijk een paar minuten stilstaan als je spasmen in een van je benen ervaart, maar bewegen is een aardig effectieve manier om je ledematen wakker te maken, vooral als je een lange tijd stilzit.

Op je tenen staan

Dit is een andere behandeling voor slapende benen. Ga op je tenen staan net alsof je een danser(es) bent en laat daarna je hielen weer naar de grond zakken. Herhaal dit vervolgens tien keer om de bloedsomloop in je onderste ledematen te stimuleren.

Doe deze oefening elke avond voordat je naar bed gaat als je benen en voeten vaak in slaap vallen, zodat je niet een verdoofd gevoel krijgt tijdens het slapen.

Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer

Een ijzergebrek kan de tinteling in je handen en benen veroorzaken. Linzen en rode bieten aan je dieet toevoegen, kan helpen om de frequentie te verminderen. Het is ook een goed idee om meer van het volgende te consumeren:

 • Eieren
 • Melk
 • Noten
 • Erwten
 • Bonen
 • Groene bladgroenten zoals spinazie en snijbiet

Misschien ook interessant om te lezen:
Acht geweldige redenen om meer eieren te eten

Maak een kompres door hete pepers te gebruiken

Dit kan helpen om je situatie te verbeteren. Je hebt een dozijn rode chilipepers nodig.

 • Kook ze op hoog vuur en druk ze vervolgens in een doek.
 • Breng daarna dit kompres aan op het aangetaste gebied.
 • De hitte van de pepers zal dan alle pijn en ongemak verminderen.

Als je vaak last hebt van dit probleem, dan kan je van te voren al een zalfje klaarmaken dat je alleen maar hoeft op te warmen wanneer je het nodig hebt.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en drankjes

Koffie of alcohol drinken tijdens en na het eten raden we af en dat geldt ook voor zware voedingsmiddelen in de avond.

Leid een gezondere levensstijl

verschillende soorten voeding

Stop met roken, beweeg door middel van activiteiten zoals zwemmen, doe aan ontspanningstherapieën zoals yoga om spanning te verminderen, vermijd te veel tijd in dezelfde zittende en staande positie en draag losse kleren voor een betere bloedsomloop.

Massages en je houding veranderen

Wanneer je die tinteling voelt opkomen, dan is het een goed idee om het gebied krachtig te masseren of wrijven. Je kan dit zelfs elke nacht doen om te voorkomen dat je ledematen in slaap vallen.

Nog een goede tactiek is je houding regelmatig veranderen. Als je zit ga dan staan. Wanneer je ligt ga dan zitten. Als je staat ga dan zitten… enzovoort.

Als je ontdekt dat je benen en armen in slaap vallen wanneer je slaapt, dan kan dit zijn doordat je een lange tijd in dezelfde positie blijft liggen zonder te bewegen. Probeer kussens te gebruiken om de aangetaste gebieden iets te verhogen.

Draag geschikt schoeisel

Je zou altijd sokken moeten kiezen die gemaakt zijn van katoen of wol om vocht te absorberen en tinteling te voorkomen. Vervang je sokken drie keer per dag (elke acht uur).

Je schoenen zouden comfortabel moeten zitten en gemaakt moeten zijn van leer of textiel. Zorg ervoor dat ze voldoende je voetboog ondersteunen of gebruik inlegzolen om je voeten beter te ondersteunen. Probeer hoge hakken of schoenen waardoor je uitglijdt tijdens het wandelen te vermijden en zorg ervoor dat ze goede zolen hebben.

Doe muur- of baloefeningen

Wanneer je thuis komt van het werk en vooral wanneer je een tinteling ervaart of je benen slapen, is het een goed idee om je sokken en schoenen uit te doen en met je rug tegen de muur aan te gaan staan. Druk je vingers en palmen dan tegen de muur en buig je knieën lichtjes.

Houd in je kantoor op je werk een rubberen bal in de palm van je hand en druk zo hard als je kan. Er ook zijn accessoires gemaakt die specifiek bedoeld zijn voor dit soort oefeningen. Je kan dezelfde oefening voor de benen en voeten gebruiken door een rubberen bal naar de grond te drukken met de zolen van je voeten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.