Oorzaken en symptomen van rosacea
Rosacea is een ziekte die voornamelijk de huid aantast. Het is niet moeilijk om een diagnose te stellen en het wordt meestal vroegtijdig opgespoord omdat de symptomen niet onopgemerkt blijven. Hieronder leer je meer over de oorzaken en symptomen van rosacea.
Deskundigen schatten dat rosacea jaarlijks 2 op de 1.000 mensen treft. Deze berekening is echter niet exact en varieert sterk tussen verschillende regio’s in de wereld. De waarheid is dat er geen betrouwbare gegevens zijn over rosacea. Terwijl sommige landen een prevalentie van minder dan 1% rapporteren, schatten andere landen een prevalentie van meer dan 10% in.
Het treft meer vrouwen dan mannen, inclusief vrouwen met een lichte huidskleur. Het komt niet vaak voor bij kinderen en de piek begint op volwassen leeftijd, ongeveer in de leeftijd van 30 tot 40 jaar.
Diagnostiche criteria van rosacea
Veel andere ziekten bootsen de symptomen van rosacea na. Zo kunnen medische professionals het verwarren en de patiënt bijvoorbeeld diagnosticeren met andere aandoeningen. Om deze reden hebben deskundigen in 2002 criteria opgesteld waaraan artsen zich moeten houden om de pathologie te diagnosticeren.
Deze diagnostische criteria zijn ingedeeld in primair en secundair. Enkele van de belangrijkste tekenen van rosacea zijn bijvoorbeeld:
- Erythema faciale – roodheid van de huid
- Telangiectasias – verwijde bloedvaten
- Bultjes en puistjes – huidbultjes met of zonder etter
De secundaire tekenen zijn:
- Jeukende huid
- Droge huid
- Zwelling van de neus
- Oogletsel
De oorzaken van rosacea
Zoals we hierboven al vermeldden, weten experts nog steeds niet de echte oorzaken van de aandoening. Het is mogelijk dat genetische problemen worden gecombineerd met enkele omgevingsfactoren die vervolgens tot huidreacties leiden.
Sommige wetenschappelijke studies (link in het Engels) hebben rosacea ook in verband gebracht met allergieën, vooral door elementen die in de lucht zweven en in voedsel. Dit betekent echter niet dat rosacea een vorm van allergie is, maar dat er een verwante component is in de manifestatie van de reactie.
Het is ook het vermelden waard dat patiënten met deze huidziekte meer kans hebben op hypertensie en stofwisselingsziekten. Bij vrouwen komt het vaker door een hormonale onbalans.
Enkele mogelijke triggers van rosacea zijn onder andere:
- Blootstelling aan zonlicht
- Droog, winderig weer
- De consumptie van gekruid voedsel en alcoholische dranken
- Spanning
- Geneesmiddelen met vaatverwijdende eigenschappen
- Cosmetica
Lees ook eens:
Voedingsstoffen die rosacea kunnen verminderen
Symptomen
Het is duidelijk dat het ultieme symptoom van rosacea de rode vlekken op het gezicht zijn, meestal in het midden. Dit symptoom gaat gepaard met verwijde bloedvaten.
De rode vlekken gaan al dan niet gepaard met rode bultjes. Mensen kunnen het verwarren met acne, hoewel het niet hetzelfde type huidletsel is. Bovendien zijn de bultjes niet altijd gevuld met pus.
Rhinophyma, een aandoening die een rode en opgezwollen neus veroorzaakt, is een andere variant van rosacea. Deze aandoening staat ook bekend als een aardbei-neus en bestaat uit een verdikking van de huid die de neus bedekt.
Tot slot komen symptomen die de ogen beïnvloeden minder vaak voor. Patiënten kunnen echter last hebben van de oculaire vorm van de ziekte, die extreem droge en gezwollen oogleden veroorzaakt.
De stadia van deze huidziekte
Rosacea manifesteert zich niet bij alle patiënten op dezelfde manier. De symptomen variëren afhankelijk van de persoon die eraan lijdt en de trigger. Leeftijd kan ook het verloop van de symptomen beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat de ziekte verschillende stadia heeft:
- Rosacea diathese. Deze fase is met tussenpozen en episodisch. De rode vlekken blijven niet in het gezicht zitten, daar ze enige tijd verdwijnen en vervolgens weer verschijnen.
- Eerste fase. Wanneer de symptomen aanhouden, bevindt de aandoening zich in de eerste fase. Tijdens deze fase verschijnen telangiëctasieën (verwijde bloedvaten).
- Tweede fase. Naast de bovengenoemde symptomen, lijdt de patiënt aan huidbultjes en soms pukkels met afscheidingen.
- Derde fase. Het meest gecompliceerde stadium van de ziekte. Naast het bovenstaande verschijnen er ook huidknobbeltjes.
Behandeling
We moeten melden dat er geen genezende behandeling is voor deze huidziekte. Medische professionals geven technieken en medicijnen aan om de symptomen te verminderen en het uiterlijk van het gezicht te verbeteren.
De eerstelijnsbehandeling is met crèmes die metronidazol bevatten. Dit is de eerste keuze voor patiënten in de eerste stadia van de ziekte. Als deze crèmes niet werken, kan de arts kiezen voor orale antibiotica (tetracyclines) en ook voor isotretinoïne,
Bij rhinophyma kan de patiënt kiezen voor koolstofdioxidelaser, wat veelbelovende resultaten oplevert bij het verminderen van de neusontsteking. Laser en gepulseerd licht kunnen ook helpen bij verwijde bloedvaten.
Dus hoewel het een huidziekte is die het uiterlijk van de patiënt sterk beïnvloedt, weten we dat behandelingen nog steeds worden onderzocht. Desalniettemin is het belangrijk om te weten dat het geen gevaarlijke aandoening is. Het is wel essentieel dat je een arts raadpleegt als je symptomen hebt die wijzen op deze huidziekte.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- van Zuuren, Esther J. “Rosacea.” New England Journal of Medicine 377.18 (2017): 1754-1764.
- Gallo, Richard L., et al. “Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee.” Journal of the American Academy of Dermatology 78.1 (2018): 148-155.
- Plewig, Gerd, Bodo Melnik, and WenChieh Chen. “Rosacea Therapy.” Plewig and Kligman ́ s Acne and Rosacea. Springer, Cham, 2019. 559-572.