Zijn bultjes op de tepel normaal?

De gezondheid van je lichaam is ongelooflijk belangrijk, daarom is het ook van cruciaal belang dat je op de hoogte bent van eventuele lichamelijke veranderingen, om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Zijn bultjes op de tepel normaal?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Laatste update: 30 september, 2022

Naarmate een vrouw zich ontwikkelt, ervaart ze een grote verscheidenheid aan veranderingen. Deze veranderingen kunnen in de loop der tijd verschijnen of verdwijnen, en vele ervan kunnen zelfs onopgemerkt blijven. Bultjes op de tepel zijn een voorbeeld van veranderingen die zich voor kunnen doen.

Dergelijke veranderingen doen zich namelijk vaker voor rondom de borsten. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan alle soorten afwijkingen die zich in deze regio voor kunnen doen, zoals:

 • Acne
 • Zweten
 • Knobbeltjes
 • Roodheid
 • Gevoeligheid
 • Bultjes op de tepel

Hoewel de meeste van deze veranderingen geen gezondheidsrisico’s inhouden, is het een goed idee om op de hoogte te blijven. Op die manier kun je eventuele problemen behandelen voordat er onherstelbare schade ontstaat.

Als je je daarom ooit wel eens hebt afgevraagd wat die bultjes op je tepels kunnen betekenen, geven wij je hierop vandaag het antwoord. Laat deze informatie dan ook niet aan je voorbij gaan!

Wat zijn bultjes op de tepel precies?

Vrouw die zichzelf scrubt

Bultjes op de tepel kunnen zich gedurende het hele leven voordoen, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Eigenlijk zijn deze bultjes op de tepel kleine talgklieren op de tepelhof van de tepel.

Wat is de functie van deze bultjes op de tepel?

Bekend is dat deze kleine bultjes een antibacteriële functie hebben.

Ze produceren natuurlijke oliën die de pH-waarde van de borsten regelen en de tepels beschermen tegen verschillende soorten infecties.

Ook zorgen ze ervoor dat de tepels gezond en vochtig blijven. 

Wij raden aan om te lezen: Acht gewoontes voor gezonde borsten

Is het normaal om bultjes op de tepel te hebben?

Bultjes op de tepel en de bh

Iedereen die tussen de vier en achtentwintig jaar oud is heeft deze bultjes op de tepelhof of tepel, en ze kunnen van persoon tot persoon variëren in grootte.

Wanneer doen bultjes op de tepel zich voor?

Bultjes op de tepels doen zich niet van de ene op de andere dag voor. Ze kunnen al vanaf je geboorte aangetroffen worden op je tepels of tepelhoven.

Ze kunnen variëren in grootte of dikte, afhankelijk van de persoon of het proces dat deze persoon ondergaat, zoals:

 • Zwangerschap: de talgklieren in de borsten bereiden de borsten al vanaf het eerste trimester van de zwangerschap voor op de productie van melk voor borstvoeding.
 • Hormonale veranderingen: in dit geval beschermen de talgklieren de borsten met hun natuurlijke oliën.
 • Stress: net als de poriën in je gezicht, kunnen ook de talgklieren in je borsten beter zichtbaar worden wanneer je veel stress ervaart.
 • Menstruatie.

In deze situaties zijn de talgklieren in je borsten vaak beter zichtbaar en voelbaar. Ze zijn echter niet gevoelig en veroorzaken geen pijn.

Wanneer de bovenstaande processen normaliseren, keren de bultjes weer terug naar hun normale grootte.

Hoe moet je bultjes op de tepel verzorgen?

Bultjes op de tepel en bh dragen

Hoewel bultjes op de tepel normaal zijn, is het toch belangrijk om erop te letten dat je hun functie niet beïnvloedt en dat je je tepels zo veel mogelijk beschermt.

1. Verander van beha

Het is belangrijk om van beha te veranderen zodra je merkt dat je borsten zijn gegroeid, of wanneer de bultjes op je tepel groter beginnen te worden.

 • Hiermee voorkom je dat je tepels geïrriteerd of beschadigd raken.
 • Je borsten blijven het gezondst wanneer deze niet belemmerd worden of bekneld zitten. Daarom raden wij aan om van beha te verwisselen zodra je je realiseert dat je beha te strak is gaan zitten.

Voor vrouwen die zwanger zijn en merken dat hun tepels gevoeliger zijn, is het een goed idee om beha’s zonder beugels te gebruiken, aangezien dit meer comfort biedt.

2. Hygiëne is van fundamenteel belang

Vanwege de temperatuur en wrijving rondom je borsten, is dit een deel van je lichaam waar je doorgaans veel zweet en last kunt hebben van acne.

Het is dan ook belangrijk om dit deel van je lichaam regelmatig te wassen met een neutrale zeep, om te voorkomen dat je borstklieren en talgklieren veranderingen ondergaan.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de huid rondom je borst schoon en vrij van bacteriën blijft, maar helpt ook om zweet, olie en acne te verwijderen. Daarnaast zal het helpen te voorkomen dat de talgklieren rondom je tepels opgezwollen raken.

We willen benadrukken dat bultjes op de tepel niet gevaarlijk zijn. Integendeel, ze zijn juist zeer heilzaam.

Door deze tips op te volgen, voorkom je eventuele schade en zorg je ervoor dat je borsten en tepels te allen tijde gezond blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.