Oorzaken en behandeling van een knieontwrichting

Een knieontwrichting is behoorlijk pijnlijk. Dit soort letsel is vaak het gevolg van een verplaatsing van de onderdelen van het gewricht.
Oorzaken en behandeling van een knieontwrichting

Laatste update: 28 januari, 2021

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de oorzaken en de behandeling van een knieontwrichting. Een ontwrichting is een blessure waarbij de onderdelen binnen een gewricht bewegen of scheiden. In het geval van een knieontwrichting, scheiden het dijbeen en het scheenbeen en moeten ze naar hun normale positie terugkeren.

Over het algemeen heeft dit alleen invloed op de botten. Een arts moet echter bepalen of er een andere blessure is in de spieren, bloedvaten of andere aangrenzende lichaamsgebieden.

Veelvoorkomende oorzaken van een knieontwrichting

Man houdt zijn pijnlijke knie vast

De meestvoorkomende oorzaak van een knieontwrichting is trauma aan het gebied. Er zijn echter andere triggers. Momenteel zijn er een paar mogelijke oorzaken die leiden tot een dislocatie in elk deel van het lichaam. Dit zijn onder andere:

 • Trauma aan het gewricht. Dit kan enigszins variëren in locatie en intensiteit. Het trauma kan zich voordoen tijdens het sporten of op het werk of tijdens huishoudelijke taken.
 • Slechte bloedsomloop. Als dit het geval is, dan heeft iemand waarschijnlijk eerder al een blessure ontwikkeld en is er daarom meer vatbaar voor.
 • Aangeboren afwijkingen. Iemand die een reeks aangeboren afwijkingen heeft, kan ook een verhoogd risico hebben om ontwrichtingen te krijgen.
 • Gedwongen beweging of slechte ondersteuning. In dit geval wordt een ontwrichting veroorzaakt door een onvrijwillige, abrupte beweging.
 • In sommige klinische gevallen kan een ontwrichting spontaan optreden.

Symptomen van een knieontwrichting

Over het algemeen krijgen patiënten met dit probleem een reeks karakteristieke signalen. Enkele van de meestvoorkomende tekenen van een knieontwrichting zijn:

 • Intense pijn of ongemak in het gewricht wanneer het belast wordt.
 • Een lichte ontsteking in het gebied van de ontwrichting. De gewonde persoon kan ook blauwe plekken in het beschadigde gebied vertonen.
 • Er is een tintelend gevoel, gevoeligheid en zelfs gevoelloosheid als er een verandering in de zenuwen is.
 • Een vervormd gewricht neemt meestal een onnatuurlijke positie in.
 • Ontwrichtingen zijn een veelvoorkomend probleem dat ook andere gewrichten kan beïnvloeden.

Soorten knieontwrichtingen

Als dit de eerste keer is dat iemand een knieontwrichting heeft, dan kan dit te wijten zijn aan een plotselinge verwonding die chronisch kan worden. Aan de andere kant, als ze er in het verleden eentje hebben gehad, dan kan dit een terugkerend probleem zijn.

Sommige mensen ontwikkelen vrij vaak dislocaties in het lichaam. In dit geval is iets dat dit kan veroorzaken de aanwezigheid van een aandoening die het weefsel beïnvloedt dat de gewrichten vormt, zoals het syndroom van Marfan. Over het algemeen zijn er verschillende soorten dislocaties door de beweging van het scheenbeen met betrekking tot het dijbeen:

 • Aan de voorkant
 • Aan de achterkant
 • Inwendig
 • Uitwendig

Behandeling en revalidatie van een knieontwrichting

Pijnlijke en rode knie

Eventuele verplaatste delen moeten door een expert met behulp van de meest geschikte techniek op hun plaats worden gezet. Om te beginnen moet het medische team het type dislocatie controleren. In alle gevallen is de uiteindelijke oplossing voor de aandoening het verplaatsen van de kniecomponenten naar hun oorspronkelijke positie.

Na het uitvoeren van deze procedure moeten ze de knie dan met een spalk immobiliseren. De immobilisatietijd kan variëren tussen de twee en drie weken, afhankelijk van de ernst.

Op dezelfde manier kan in ernstige gevallen een operatie als behandeling voor de knieontwrichting nodig zijn. Dit is, omdat het dan de enige manier is om eventuele verplaatste botten weer op hun plaats te zetten. Chirurgie kan indien nodig ook andere beschadigde structuren repareren, zoals ligamenten en de meniscus.

Ten slotte zal de arts het gewricht na de rustperiode vrijgeven. Daarna zal de patiënt als onderdeel van zijn therapie met een reeks revalidatieoefeningen moeten beginnen. Over het algemeen kunnen ze het grootste gedeelte van hun mobiliteit herstellen.

Preventie

In de regel treden dit soort blessures op tijdens het sporten. Patiënten kunnen daarom een aantal eenvoudige richtlijnen aannemen om ze in de toekomst te voorkomen.

Draag altijd geschikt schoeisel voor het soort activiteit dat je doet. Vermijd indien mogelijk gladde oppervlakken waar het risico op vallen groter is. We raden in ieder geval aan om vóór de training een warming-up uit te voeren om je lichaam op de inspanning voor te bereiden. Ook interessant voor jou

Kniepijn: oorzaken en huismiddeltjes
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Kniepijn: oorzaken en huismiddeltjes

Kniepijn, die acuut kan zijn, kan veroorzaakt worden door een recente, chronische of slecht genezen verwonding of andere gezondheidsproblemen.