Ontdek wat je met een melamine spons kunt schoonmaken

Heb je ooit gehoord van een melamine spons? Ontdek hier alle toepassingen!
Ontdek wat je met een melamine spons kunt schoonmaken

Laatste update: 18 april, 2023

“Innovatief!” Dat is het adjectief dat de melamine spons kenmerkt, een uitvinding waarmee je alles kunt schoonmaken (of in ieder geval veel dingen waarvan je niet dacht dat je ze met een spons kon schoonmaken). Door zijn samenstelling kan dit instrument vlekken op de muur verwijderen, vet dat aan het fornuis vastzit, en roest of vuil dat op spiegels vastzit.

Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar steeds meer mensen zijn na gebruik overtuigd van de effectiviteit. Het blijkt dat melamine een effectieve reiniger is, die geactiveerd wordt door het schuim. Het verzacht het vuil in het getroffen gebied en absorbeert het vervolgens. Ben je dus geïnteresseerd om er meer over te weten te komen? We vertellen je er hier alles over.

Hoe gebruik je de melamine spons?

De manier om de melamine spons te gebruiken kan per fabrikant verschillen. Daarom is de eerste aanbeveling om de gebruiksaanwijzing te lezen. In het algemeen wordt echter aangeraden hem te gebruiken zonder andere reinigingsmiddelen. De stappen voor gebruik zijn als volgt:

  • Haal de spons uit de verpakking. Vervolgens kun je, als je een “maxi” melamine spons hebt gekocht, deze op een maat knippen die het hanteren ervan vergemakkelijkt. Maak een schone snede in slechts één richting.
  • Maak de spons nat met kraanwater. Verwijder overtollig water door het met je hand uit te knijpen. Niet draaien.
  • Wrijf met de sponzen over het gewenste gebied. Maak bewegingen alsof je een potloodgum gebruikt. Je kunt in verschillende richtingen gaan en alle gebieden van het product gebruiken, zowel vlak als zijdelings.
  • Klaar met snijden? Eindig door het gebied af te vegen met een vochtige doek en warm water. In het geval van keukengerei moet je het afwassen met water en zeep.

Overweeg de spons weg te gooien als hij dun is of gebruikt is op glas of vervuilde oppervlakken.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Ontdek de toepassingen van de wonderspons

10 dingen die je kunt schoonmaken met de melamine spons

Een schoen schoonmaken
Door zijn schurende werking maakt de melamine spons gemakkelijk schoenrubber schoon.

 

Melamine is een organische verbinding (Engelse link) die matig oplosbaar is in water; daarom heeft deze spons maar een beetje vloeistof nodig om zijn werk te doen. Laten we nu ontdekken welke oppervlakken hij kan schoonmaken.

1. Verwijder vlekken en krassen op muren

Ondeugende kinderen thuis? Maak je geen zorgen; je kunt het uiterlijk van je muren herstellen met behulp van de melamine spons. Dit product heeft zijn vermogen bewezen om krassen met pennen, kleuren, stiften, was en andere substanties uit te wissen, zowel op gladde als getextureerde muren.

Zo bestrijdt de effectiviteit ervan ook vocht- en schimmelvlekken die op sommige muren kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld in de garage of kelders. Wees alleen voorzichtig hoe hard je de spons over dunne verf wrijft; vergeet niet dat het een schuurspons is.

2. Was de sporen van vastzittend vet weg

Je maakt je fornuis niet vaak schoon en het resultaat is een plakkerig oppervlak dat veel tijd kost om schoon te maken. De melamine spons kan het werk vereenvoudigen, vooral de vervelende taak van het schoonmaken van gietijzeren branders en roosters.

Het is zo simpel als het afvegen over alle delen van het fornuis, zonder de zijkanten, de binnenkant van de oven en natuurlijk de ovendeur te vergeten. Je krijgt een blinkend fornuis, bijna zoals op de dag dat het voor het eerst werd gebruikt!

3. Reinig vuil van vensterbanken en raamkozijnen

Stof en vuil zijn aan de orde van de dag van vensterbanken of vensterbanken. De situatie verergert wanneer deze oppervlakken niet regelmatig worden schoongemaakt, wanneer vogelpoep, stuifmeel en stofvlekken beginnen te stollen.

Wat er aan te doen? Om ze brandschoon te maken kun je een mengsel van water en zeep maken en de spons in de oplossing bevochtigen. Je hoeft ze alleen nog maar af te vegen met een vochtige microvezeldoek om het resterende schuim te verwijderen.

4. Poets spiegels en glas met roest

De melamine spons is ideaal voor het schoonmaken van oude spiegels. Deze herbergen vaak hardnekkige vlekken, zoals roest. Misschien heb je alles al geprobeerd, azijn, zeep, bleekmiddel, enz. Maar dit hulpmiddel heb je zeker nog niet geprobeerd!

Let op: na gebruik op glas moet je het weggooien, omdat het de neiging heeft een dun laagje van het glas te verwijderen.

5. Was vieze of gemarkeerde plinten en plinten

Plinten worden tijdens snelle schoonmaakbeurten vaak terzijde gelaten, zodat ze vet, stof en etensresten ophopen. Daardoor worden ze gelig, vooral na verloop van tijd. Plinten, die op het onderste deel van de muur zitten, zijn meestal niet aantrekkelijk om schoon te maken omdat je daarvoor moet bukken.

Er komt echter een moment dat je ze niet over het hoofd kunt zien omdat ze zo erg versleten zijn. De beste manier om ze te herstellen zonder veel moeite te doen is ze schoon te maken met een melamine spons. Het resultaat is direct te zien!

6. Wit rubber op sneakers schoonmaken

Wil je het wit van het rubber van je schoenen herstellen? Makkelijk! Wrijf gewoon met de melamine spons over de aangetaste plek en dat is het; het gelige en vuile deel zal verdwenen zijn. Na het schrobben met de spons is het raadzaam om te drogen met keukenpapier.

Als je ook de witte stof van de sneakers wilt verwijderen, bereid dan een mengsel van zuiveringszout, zout en witte azijn. Schrob het vervolgens met een spons – je zult versteld staan van de afwerking!

7. Voegen van tegels, keramiek, en andere

Tegelvoegen hopen vaak schimmel, zwarte vlekken, en vet op, afhankelijk van het deel van het huis waar ze zich bevinden. Er zijn veel maatregelen en producten om dit te verhelpen. Deze sponzen maken de taak echter in enkele minuten eenvoudiger.

8. Smut of verbrande potten en pannen

In sommige keukens hopen potten en pannen vet op. Deze branden op hun beurt weer aan nadat je ze op het fornuis hebt gezet. Het resultaat? Slecht uitziend kookgerei.

Maar als ze van roestvrij staal zijn, kun je ze weer laten glanzen met de melamine spons. Sterker nog, het werkt ook op bevlekte en vergeelde plastic bakjes.

9. Resten van lijm of stickers

Maak de spons vochtig en wrijf ermee over het getroffen gebied; in een paar minuten wordt de lijm zacht. Dit is ideaal voor het verwijderen van etiketten van glazen potten die je opnieuw wilt gebruiken. Zo voorkom je dat er vuil en ziektekiemen op het oppervlak achterblijven.

10. Goud en zilver

Wil je je sieraden mooi houden? Deze spons kan je helpen ze te polijsten. Zorg er wel voor dat je ze goed afdroogt als je klaar bent met wassen. Spoel ze af met veel water en droog ze af met een schone doek.

Andere voorwerpen die je kunt schoonmaken met een melamine spons

Sponzen

Naast het bovenstaande zijn er nog meer voorwerpen die je met dit type spons kunt schoonmaken. Het beste deel? Het is een milieuvriendelijk voorwerp, want het is niet gemaakt van giftige chemicaliën. Probeer het maar eens uit!

  • Stoelen, handtassen en stoelen van leer. Probeer ze te reinigen met dit element voordat je ze opnieuw bekleedt of vervangt.
  • Kranen, leidingen, gootstenen, douches of toiletten vol kalk of vuil.
  • Besmeurde theekopjes. Vergeet niet ze goed af te wassen na het verwijderen van de vlek.
  • Oude en roestige fietsen. Je kunt hun glans herstellen.
  • Tuinmeubelen en terrassen. Omdat ze buiten staan, hebben ze de neiging vuil te worden. Gelukkig is het voldoende om regelmatig met deze spons te wrijven om hun uiterlijk te verbeteren.
  • Voorwerpen met glazuurvlekken. Op de meeste oppervlakken zul je ze in een paar minuten kunnen bestrijden.

5 oppervlakken die je niet moet schoonmaken met de melamine spons

Ondanks zijn vele toepassingen in de huishoudelijke schoonmaak, mag de melamine spons niet gebruikt worden op bepaalde oppervlakken. De reden? Zijn schurende werking kan ze ruïneren. Let op:

1. Computer-, tablet- en tv-schermen

Pas op! Elektronische schermen zijn delicaat en kunnen krassen oplopen als ze met dit type spons worden schoongemaakt. In deze gevallen is een microvezeldoek de beste optie.

2. Pannen met antiaanbaklaag

De dunne coating die pannen en potten met antiaanbaklaag bedekt, kan verslechteren als er met dit element over gewreven wordt. Ze vervullen dan hun primaire functie niet meer en voedsel zal gaan plakken.

3. Glaskeramiek

Glaskeramiek is een ander delicaat oppervlak. Zowel melamine spons als andere schuurmiddelen kunnen je glas ruïneren.

4. Houten meubels en oppervlakken

Houten meubels moet je schoonmaken met producten die voor hout bedoeld zijn. De magische spons is niet het geval, want die maakt krassen of verandert je afwerking. Probeer in plaats daarvan doe-het-zelf recepten.

5. De carrosserie van een auto

Ja, we weten dat er op internet tips rondgaan om de carrosserie van een auto schoon te maken met een melamine spons. Maar in plaats van bestaande vlekken op dit oppervlak weg te werken, zou je het erger kunnen maken. Neem een veilige beslissing; bedenk dat de schade onomkeerbaar kan worden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe kun je de gootsteen schoonmaken om geuren te voorkomen: van de kraan tot de sifon

Kunnen melamine sponzen schadelijk zijn voor de gezondheid?

Ontdek wat je met een melamine spons kunt schoonmaken
Melamine sponzen mogen niet worden toegepast op delicate oppervlakken. Ook mogen ze niet op tanden worden gewreven.

Zolang het gebruik ervan beperkt blijft tot huishoudelijke reiniging, wordt deze spons als veilig beschouwd. Het is echter het vermelden waard dat er situaties zijn waarin ze wel een risico vormen. Bijvoorbeeld, een virale uitdaging op TikTok stelt het gebruik ervan voor om tanden te bleken.

Het nadeel is dat herhaald gebruik het tandglazuur verandert en het risico op vlekken en ziekte vergroot. Zoals een studie (Engelse link) in het tijdschrift Plo s One beschrijft, is er naarmate het tandbeen bloot komt te liggen een grotere kans op het ontwikkelen van tandbederf.

Houd de waarschuwingen van de fabrikant in gedachten

Sla in geen geval de verbodsbepalingen van de fabrikant over, vooral niet die welke waarschuwen voor oppervlakken die niet gebruikt mogen worden of die waarbij sprake is van contact met voedingsmiddelen. Dat gezegd hebbende, kun je gaan profiteren van de vele toepassingen van melamine sponzen in huis.

Wanneer je het aanbrengt op kwetsbare oppervlakken, doe dat dan zonder te veel druk uit te oefenen. Over het algemeen kun je resultaten merken door gewoon met zachte bewegingen over het voorwerp te wrijven. Maak je geen zorgen als de spons begint te brokkelen, dat is normaal – het zal alles nog steeds sprankelend achterlaten!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.